Опитахме се да го обясним на един колега онзи ден, за когото беше трудно да си представи, че може да се храни и без да говори по телефона със следващия клиент.
Разчитаме обаче, че този наш колега е по-скоро изключение. Не-бързането поне докато се храните или докато приготвяте храна, е едно от много лесните средства за справяне с напрежението.
Според разни по-езотерични издания, готвенето в съвременния му вид било продължение на бъркането на магически отвари от онези времена, в които всяка жена е била симпатична вещица, а всеки мъж – ловец и половина.
По същата тази логика – че готвенето е вид забъркване на кулинарна магия, настроението, с което го правите, е от изключителна важност за крайния резултат.
А ястие, което се е харесало впоследствие, си е антистрес в чист вид, знаете онова за любовта и стомаха на мъжете.
Кротките минути, в които чакате нещо да се задуши или бъркате съсредоточено, за да не стане на бучки, можете да използвате за отпускане и спиране на натрапчивите мисли от деня.
Основно условие това да стане както трябва, е да не замърсявате кухнята с дразнещи шумове като информацията в седем за последните катастрофи, убийства и курса на долара.
Сигурни сме, че през деня вече сте намерили време да прочетете информационните сайтове, така че сте си в час със ставащото така или иначе.
Вместо школуваните интонации на водещите на новините, напълнете кухнята си с приятна музика или поне гласовете на героите от любимия ви сериал. (малко е спорно доколко Хаус действа разтоварващо, но все пак)
Така ще се заредите с положителни емоции, които ще повлияят (ако вярвате преданията) и на вкуса на храненето и на вкуса на цялата вечер след това.