IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледна украса – домашни декори за 2023

2 декември 2023 12 00

Какво ще бъде на мода тази година

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вълнението, което изпитвам, когато по магазините започнат да се появяват коледни артикули, е несравнимо. Определено съм от хората, които украсяват дома си още преди началото на декември, започват да слушат коледни песни много преди да бъдат пуснати по радиото и обмислят подаръците няколко седмици преди черния петък. И тъй като винаги започвам да украсявам отрано, мога да се запася с най-новите тенденции за коледен декор, веднага щом се появят в магазините. 

У дома коледната украса е на почит. Няма място, на което да не поставяме фигурка, гирлянда или лампички. Много хора определят дома ми като „работилницата на Дядо Коледа“. Декорът обаче постепенно започна да ми омръзва и да търся начин за малко повече разнообразие. Така реших всяка година да добавям нещо ново, да изхвърлям това, което не ми харесва или не мога да му намеря място. Получава се доста добра коледна картинка, която никога не е същата като миналата година. 

Тазгодишните тенденции в празничния декор са особено уютни, тъй като обхващат гамата от носталгични декори, вдъхновени от джинджифилови сладки, богати кожени изделия и традиционни карирани шарки

Коледна украса – красиви домашни декори

Джинджифилова фиеста

Ако сте фенове на естетиката на cottagecore, ще харесате тази тенденция за празничен декор, вдъхновена от меденки. Според експерти, джинджифиловите човечета са основата за създаване на радост преди и по време на Коледа. Те комбинират простото щастие от прясно изпечените бисквити с топли неутрални тонове и някакъв винтидж чар. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pottery Barn (@potterybarn)

Приемете тази домашна, натоварена с носталгия тенденция, като освежите кухнята си с причудливи форми за сладки, керамични съдове за печене и кърпи с различни коледни мотиви. Изберете неутрален празничен декор, който има женствено усещане – волани и карета – и напълнете дома си с пикантни, сладки аромати, напомнящи за печени лакомства. Тази тенденция е изцяло за онези топли, размити чувства, които идват само през най-хубавото време от годината. 

Декор на горска тематика

Природата винаги е муза, когато става дума за дизайн, и тази година ваканционният декор, вдъхновен от гората, се появява навсякъде. Гъби, жълъди, шишарки и космати животни като катерици, елени и лисици се появяват в най-новите колекции празничен декор. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terrain (@shopterrain)

По време на студен месец като декември, когато предпочитате по-скоро да си останете вкъщи, отколкото да излезете навън, тези елементи, вдъхновени от природата, ще внесат атмосферата на гората и ще добавят причудлива нотка към вашата празнична декорация. 

Старовремски шик

Считайте тази тенденция за модерен поглед към миналогодишната лудост по стила „крайбрежна баба“. Естетиката на старовремския шик заменя ефирните бели и сини цветове с наситено бордо и маслиненозелено, заедно с щрихи от старата школа като карирани шарки и дървесни акценти. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pottery Barn (@potterybarn)

За празниците изберете неочаквана текстура като кожа за коледните чорапи и ги съчетайте с по-традиционни елементи като карирано платно и дървесни клонки по масата. Силните аромати също могат да допринесат за атмосферата. Мирисът на кедрово дърво винаги е популярен през това време от годината, защото наподобява този на коледна елха. Може също така да потърсите аромати като махагон или тютюн. 

Пастелни цветове

Розовата тенденция, която доминира през лятото на тази година, все още е на мода, но получава малко празнично обновление. Според експерти, декорът в пастелни цветове, вдъхновен от сладки лакомства, е модерен през този сезон, така че, ако някога сте искали да превърнете дома си в собствен магазин за бонбони, сега е времето. 

Бъдете нащрек за декорации, вдъхновени от мента, закачливи орнаменти, оформени като любимите ви лакомства, и аксесоари в пастелни нюанси на розово, синьо и зелено. Дори ако просто декорирате миниатюрна елха във вашата спалня или офис, тази сладка тенденция е твърде готина, за да я подминете. 

Озеленяване на камината

Декорирането на камината, ако имате такава, не е нещо ново, но става все по-сложно, благодарение на множеството опции за избор. Подобно на украсата на масата, това основно декориране включва гирлянди, свещи, декоративни дървета, чорапи и всичко друго, което сърцето ви желае. Просто изберете тема и се развихрете. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AnthroLiving (@anthroliving)

Когато украсявате, не забравяйте да включите елементи с различни текстури, височини и форми, за да създадете контраст. И ако нямате камина, всяка равна повърхност ще свърши работа. Украсете около телевизора, антрето или пък някой шкаф.

Земен декор

Да бъдеш по-щадящ към планетата никога не излиза от мода и тази година устойчивият празничен декор е най-важното за много потребители. За да направите този сезон по-благоприятен за Земята, обмислете използването на платнени салфетки вместо хартиени продукти за празничните си събирания и опитайте да опаковате подаръците си в плат за шикозен и устойчив заместител на традиционната опаковъчна хартия. Можете също така да включите естествени елементи като жива коледна елха, истинска зеленина и набрани клони или шишарки, за да добавите красота към вашия дом.

Тъй като много изкуствени варианти са трудни за рециклиране и често се озовават на сметища, вие ще намалите отпадъците, като изберете естествени версии, които лесно могат да бъдат рециклирани или компостирани.

За още идеи за Коледа и празниците последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

КоментариКоментари

Баба ви ( преди 5 месеца )
Ужас! Измишльотини ала АМЕРИКАНИЗЪМ! МНОГО жалко. Няма га българския дух
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар