IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавски фолклор – новата тенденция в интериорния дизайн

3 март 2024 16 30

Как да обзаведете дома си в шикозен и минималистичен стил

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако имате каквито и да е профили в социалните мрежи, най-вероятно сте попаднали на някаква форма на скандинавско съдържание през изминалата година. Това, което започна като увличане по по-светлите прически и семплото, но стилно обличане, характерни за по-студените страни, се превърна в увлечение по всичко скандинавско. От манията по шведските десерти и възприемането на хюга през зимните месеци, скандинавският начин на живот определено има голяма фенска база. 

През 2024 година скандинавският стил продължава да царува в нашите гардероби и прически, а сега си проправя път и в домовете ни с уютен, земен привкус. Според проучвания, скандинавският фолклор – естетика на интериорния дизайн, вдъхновена от Швеция в началото на XX век – ще доминира в домовете тази година. 

Какво е скандинавски фолклор?

Може да сте запознати с елегантния минимализъм, който обикновено се свързва със скандинавския интериорен дизайн, но тази тенденция има по-традиционен подход. Докато модерният скандинавски стил набляга на чистите линии и функционалността, то скандинавският фолклор се фокусира върху създаването на уютен, естествен дом. Помислете за топлата, гостоприемна енергия на cottagecore, съчетана с рустикалната простота на скандинавския декор. 

@the_avantgarde #interiordecorating #scandinavianstyle #interiordesigntips #interiorstyling #scandinavianhome ♬ Lofi - Domknowz

Според интериорни дизайнери, домът е 51% от любимите места на хората и тази тенденция е свързана изцяло с това вашето пространство да се усеща като привлекателно и комфортно. Скандинавската фолклорна естетика ви насърчава да създадете пространство, където не само вие да се чувствате като у дома си, но и вашите гости и любими хора. 

Как да включите визията във вашия дом

Сега, след като сте запознати със скандинавския фолклорен декор, вероятно се чудите как да го включите в собствения ви дом. Не се притеснявайте – имаме всички съвети, от които се нуждаете, за да превърнете дома си в най-доброто скандинавско светилище.

1. Заложете на естествени материали и цветове

Въпреки че напоследък всички обичаме Barbiecore и момичешкия декор, сега не е моментът да извадите своите яркорозови аксесоари и панделки. Вместо това потърсете декорации с естествени цветове като земни зелени, прегорели червени, меки жълти и сини. Тези приглушени тонове ще внесат ярки цветове във вашето пространство, като същевременно се придържат към уютната тема, вдъхновена от природата. Съчетайте тези земни тонове с естествени материали като ратан, дърво и камък, за да създадете привлекателна среда, която перфектно капсулира скандинавския фолклор.

2. Поддържайте уюта

@oklaurizzle colorful interior tips??dont know if copenhagen style is the right description but i think you know what i mean hehe #colorfulinteriors #interiordesign #scandinavianinterior #cphstyle #homedecor #scandinavianstyle #scandinaviandecor #gustavwestman ♬ Originalton - oklaurizzle

Удобството е ключът към скандинавския фолклор. Целта е да създадете вид дом, в който вие и вашите гости да се чувствате напълно добре дошли да вземете одеяло и да се отпуснете на дивана с крака, опрени на масичката за кафе. За да постигнете тази атмосфера на живот, без да се отклонявате твърде далеч към разхвърляното, запълнете пространството си с много възглавници, кувертюри и меки килими. Модели като щриховащи райета, карета, флорални щампи или бродирани дизайни ще ви се струват особено подходящи. Търсете парчета с винтидж усещане и не се страхувайте да смесвате и съчетавате модели за пространство, което изглежда така, сякаш има история за разказване.

7 съвета за декориране на дома за незабавно подобряване на психичното здраве

Как да обзаведете дома си според вашата зодия?

3. Наблегнете на мебелите в рустик стил 

Скандинавската фолклорна тенденция черпи вдъхновение от около 1900 г., така че не искате мебели, които изглеждат сякаш са били построени през същата година, в която Тейлър и Травис са започнали да се срещат. Вместо това потърсете парчета с античен външен вид или „изтощен“ завършек, за да добавите характер към стаята. По принцип ще искате мебели, които изглеждат така, сякаш са били използвани и обичани от десетилетия. Рустикалните предмети, които не изглеждат твърде скъпи, ще ви помогнат да създадете домашна атмосфера, която кани всеки да седне и да се настани удобно. Тази спокойна, гостоприемна енергия е в основата на скандинавския фолклор, а простите, обичани мебели предават това чувство към гостите.

За още идеи за домашен уют и спокойствие последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари