IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На екран: Най-добрите сериали на 2020 година

27 декември 2020 18 00

Те са тези, които ни спасиха по време на карантината

Снимка: iStock

Изглежда така, сякаш 2020 година току-що започна. Тези 12 месеца минаха като миг, в който обаче се случиха толкова много неща, че можем да си говорим за тях още дълго време. Започнахме новото десетилетие на прага на пандемия и го завършваме във втората ѝ вълна. Коронавирусът се превърна в невидимия враг, който успя да обедини целия свят. 

Най-вероятно по-голямата част от нас никога не са си представяли, че могат да станат връстници на пандемия. Но ето че това се случи. Мечтата ни да работим от дивана се сбъдна, но и тя сякаш вече ни дотежа. Стоенето вкъщи първоначално беше любимо на всички, но социалният контакт започна да ни липсва все повече и повече. Способността да се разхождаме без притеснение, да се здрависваме с непознат и да прегърнем приятел, който не сме виждали от дълго време. Сега това са мечтите на всички и се надяваме скоро те да се сбъднат.

Социалната изолация обаче се превърна в златна мина за един бранш. Да, говорим за телевизионните проекти, които заляха малкия екран като лавина. Онлайн платформите също не могат да се оплачат от липса на публичен интерес, а новите сериали идваха един след друг. И докато имаше такива, които спирахме след първия епизод, то други гледахме на един дъх. Те са тези, които ни спасиха по време на карантината и ни накараха да забравим за реалността. 

телевизия pexels

Снимка: Pexels

И тъй като не знаем докога ще продължи тази здравна криза, ви даваме нашия списък с любими сериали, които може да изгледате, ако и 2021 година я започнем под карантина.

1. The Queen's Gambit

Не е изненада, че платформа като Netflix успя да привлече още повече потребители тази година. Освен че вътре може да намерите любими сериали от телевизията, там ще откриете и оригинални продукции, които рядко са загуба на време. Все пак, Netflix стои зад сериали като „Короната“, „Orange is the new Black“, „Stranger Things“ и много други. Тази година платформата ни представи нещо ново, в което се влюбихме веднага.

Говорим за „The Queen's Gambit“, който се появи малко късно през годината, но със сигурност си заслужаваше чакането. Всичките 7 епизода бяха пуснати на 23 октомври, а историята е базирана на едноименния роман от Уолтър Тевис, излязъл през 1983 година. Ако сте се объркали по заглавието, ще ви кажем, че тук няма да видите кралски особи, а само едно малко момиче, което е много добро на шах. 

Минисериалът проследява живота на сирачето Бет Хармън, която цели да стане най-добрият играч на шах в света. Изпълнен с проблеми със зависимостта, сериалът обхваща 14 години, но не е базиран на истинска история. Това обаче е доказателство колко добре е направен този проект, тъй като рядко се случва толкова добра история да не се базира на реални събития.

2. I Know this much is true

HBO, добре дошли на сцената. Основният конкурент на Netflix не остана мълчалив през годината, въпреки че пандемията забави снимките на няколко проекта. Все пак на екран излезе драма, в която още повече заблестя звездата на Марк Ръфало. В „I Know this much is true“ актьорът се нагърбва с двойна задача – да изиграе еднояйчни близнаци. 

Това, по което си приличат Доминик и Томас, е само външният вид. Доминик има трудната задача да помогне на брат си в борбата с параноидната шизофрения. Състоянието на Томас обаче е неконтролируемо, което налага да бъде настанен в психиатрична болница. Там Доминик започва да открива тайни, които го поставят в несигурно положение. 

Сериалът е съставен от шест епизода и не е препоръчителен за хора със слаби сърца. Изпълнен е с мъка, скръб и истинско изпитание за човешкия дух. Марк Ръфало обаче представя една от най-добрите роли за 2020 година.

3. Mrs. America

Кейт Бланшет ни радва вече и от малкия екран. Тя заема главна роля в сериала „Mrs. America“, който проследява борбата за равни права между мъже и жени през 70-те години. Проследявайки историите на някои от най-забележителните фигури на феминизма от втората вълна, епизодите се фокусират върху дамите, които подклаждат движението, и по-специално една, която наистина иска да постигне нещо. 

Подходът на сериала към разказването на истории е пристрастяващ, като успява да създаде минивизитки на всеки от главните си герои, като по същото време подобрява качеството на сюжета с всеки изминал епизод. Историята е задължителна за жените, които все още не вярват в себе си и в собствените си възможности. Честно да си кажем, ние бяхме привлечени само от името Кейт Бланшет. 

4. Ratched

Връщаме се пак към Netflix с един сериал, който не е препоръчителен за цялото семейство. Сара Полсън ни въвежда в един брутален свят на психиатричната грижа през средата на миналия век. Актьорският състав е изпълнен с таланти, но името на Полсън блести най-ярко. Именно тя ръководи нещата в епизодите, а човек не може да откъсне очи, въпреки ужасяващите сцени на моменти. 

Милдред Рачед (Полсън) пристига в Северна Калифорния през 1947 година, за да търси работа във водеща психиатрична клиника, където са започнали нови и обезпокоителни експерименти върху човешкия ум. По време на своята тайна мисия Милдред се представя като перфектния образ на това каква трябва да бъде една отдадена медицинска сестра. Нещата обаче са съвсем други и с напредване на сериала зрителите разбират, че всъщност чудовища не се създават, а се раждат. 

Интересното е, че героинята е част от романа „Полет над кукувиче гнездо“ от Кен Киси. Самият той казва, че образът на Милдред Рачед е базирана на истинска медицинска сестра, която е работила в психиатрична клиника, където авторът е работил нощни смени. От Netflix се похвалиха през октомври, че „Ratched“ е достигнал 48 млн. зрители. Никак не е лошо, при положение, че сериалът е пуснат месец по-рано. 

5. The Undoing

Искате да гледате Никол Кидман и Хю Грант заедно на екран? Е, „The Undoing“ е вашият избор. Минисериалът започна на 25 октомври по HBО и е базиран на романа от 2014 година „You Should Have Known“ от Джийн Ханф Корелиц. Кидман се събира със сценариста Дейвид Кели, с когото работеше в „Големите малки лъжи“. 

Историята разказва за Грейс Фрейзър (Кидман) – психолог, чийто свят се разпада, когато мъжът ѝ Джонатан (Хю Грант) е свързан с убийството на Елена Алевс. Жената е родител на едно от децата в частното училище, в което учи и сина на Фрейзър. Тук Кели отново се фокусира върху разбиването на лъжата за перфектното богато семейство, което отвън изглежда задружно и щастливо, но нещата са съвсем различни у дома. 

Сюжетът на сериала постепенно разкрива детайли около убийството на Елена, като превръща зрителя в един малък детектив. Именно това ви държи и ви кара да пускате епизод след епизод. Все пак, колкото и да ни се иска да разберем предварително, трябва да изгледаме всичко докрай, за да разберем кой всъщност е убиецът на Елена.

6. Emily in Paris

Едно прекрасно развлечение в тежките времена. „Emily in Paris“ е продукция на Netflix, в която виждаме Лили Колинс като всички нас – опитваща се да говори френски без всъщност да го знае. И тук разбираме, че думи като „Oui“, „Bonjour“ и „Merci“ всъщност няма да са ни достатъчни, ако искаме да живеем в Париж. 

Историята разказва за приключенията на Емили, която по стечение на обстоятелствата се озовава в Париж. Момичето работи в маркетингова компания в Америка, когато ѝ се налага да се премести във Франция, тъй като шефката е бременна и не може да замине. Комедията показва как Емили се опитва да започне нов живот, като в същото време търси любовта и иска да се докаже на работното си място. 

Сериалът беше посрещнат със смесени чувства. Докато някои се забавляваха, други посочваха несъответствията между измислицата и реалността. Все пак, „Emily in Paris“ е едно чудесно бягство от проблемите и заслужено е подновен за втори сезон.  

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари