IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клои Джао – с исторически Оскар, но цензурирана от Китай

28 април 2021 16 30

Режисьорката се ражда в Пекин, но в момента не е най-големият привърженик на страната си

Снимка: БГНЕС

Тазгодишните награди „Оскар“ ще бъдат запомнени с много исторически победи.

В ранните часове на 26 април видяхме как Клои Джао се превръща в първата цветнокожа жена и първата китайка, която печели наградата за най-добър режисьор. Златната статуетка ѝ бе връчена заради работата ѝ по филма „Земя на номади“, който се сдоби и с награда за най-добър филм. Това е едва втората лента, режисирана от жена, която печели в тази категория.

Освен Джао, стилистите на филма „Ма Рейни, майката на блуса“ също записаха имената си в историята. Те се превърнаха в първите чернокожи победители в категорията „Грим и прически“. Актрисата от „Минари“ Юн-Ю Джунг стана първата корейка и едва втората жена от азиатски произход, която печели наградата за най-добра поддържаща роля.

И докато това са все постижения, които трябва да се отпразнуват по целия свят, то има една страна, която реши да не поздрави своя представител. Клои Джао беше централна тема на наградите „Оскар“, но явно не е толкова важна за Китай. Според Insider, китайското правителство е успяло да създаде информационно затъмнение около Джао и е изтрило името ѝ от социалните мрежи.

Снимка: БГНЕС

Джао е родена в Пекин през 1982 година като Джао Тинг. Баща ѝ е Джао Юджи, който яхва вълната на индустриализацията в Китай и постига голям успех. Той се превръща в изпълнителен директор в една от големите металургични компании в страната, а по-късно се развива в сферата на недвижимите имоти и инвестира с акции. Майката на Клои работи в болница, като дори участва в трупата на Народната освободителна армия.

Режисьорката обаче не иска да поема по стъпките на мама и татко и се описва като непокорна тийнейджърка, която е била доста мързелива в училище. Постоянно е рисувала манга и е пишела различни измислени разкази. Като дете е обожавала киното и е била привлечена към западната поп култура.

Когато е на 15 години и с много малко познания по английски, родителите ѝ я изпращат в колежа „Брайтън“ – частно училище интернат във Великобритания. След като завършва обучението си там, Клои се мести в Лос Анджелис, за да започне гимназия. Родителите ѝ се разделят, а баща ѝ по-късно се жени за актрисата Сонг Дандан, която Джао непрекъснато гледала по телевизията. В колежа „Mount Holyoke“ в Масачузетс, Клои получава бакалавърска степен по политически науки. По-късно започва да учи филмова продукция в университета по изкуства „Tisch“ в Ню Йорк.

Клоуи Джао

Снимка: БГНЕС

През 2015 година Джао режисира първия си филм Songs My Brothers Taught Me, показвайки връзката между брат и сестра. Лентата е заснета в индиански резерват в Южна Дакота и прави премиерата си на фестивала в Сънденс. По-късно е избрана за фестивала в Кан и дори е номинирана за „Най-добър филм“ на 31-ите награди за независимо кино. Първата награда идва през 2017 година за филма The Rider.

Големият пробив на Джао обаче се оказва „Земя на номади“, в който участва и Франсис Макдорманд. Филмът е заснет в период от четири месеца из американския запад, като част от екипа са истински номади, а цялото пътуване се извършва с каравани. Премиерата е на фестивала във Венеция, където печели наградата „Златен лъв“, след което се показва и в Торонто и взима „Наградата на публиката“. Джао печели „Златен глобус“ за най-добър режисьор, превръщайки се в първата азиатка с такава чест. Тя е и едва втората жена, която печели в тази категория след Барбара Стрейзанд през 1984 година.

На 15 февруари 2021 година Джао има 34 награди за режисура, 13 за сценарий и 9 за монтаж. По този начин се превръща в най-награждавания човек за един сезон в модерната ера на Холивуд. Към това прибавете и награда „Оскар“.

Снимка: БГНЕС

С толкова много успехи бихте си помислили, че Клои е национален герой на Китай. Това обаче не се случва. Вместо похвали, тя получава цензура и киноманите в страната трябва да използват различни начини, за да се сдобият с информация. Победата на Джао не е била спомената в множество медии в Китай, както и в социалната платформа Weibo и филмовото приложение Douban. Според New York Times, това е отговорът на правителството към предишни коментари, направени от Клои.

„Трябваше да направя снимка, да я обърна на 180 градуса, да я преведа и да сменя фонетиката, за да видя списъка с победителите. Хората работят по различни публикации цяла сутрин, но те не излизат в мрежата“, пише един филмов блогър. Според него, не е срамно ако не спечелиш награда. Срамно е, ако спечелиш, но не можеш да отпразнуваш победата.

„Целият свят празнува, а ние се опитваме да скрием името на филма“

Когато човек се опита да потърси името на Джао, използвайки хаштаг, ще му се появи съобщение, в което се казва, че „според съответните закони, наредби и политики, страницата не може да бъде намерена“. След победата на режисьорката на наградите „Златен глобус“ същото съобщение се появяваше при търсене на информация.

Но въпреки опита за информационно затъмнение, потребителите на социални мрежи в Китай заобиколиха цензурата, използвайки алтернативни имена на Джао, наричайки я „дъщеря на облаците“ или просто „онова момиче“. Когато говорят за Nomadland, който на китайски грубо се превежда и като „ненадеждна земя“, някои потребители на социалните медии наричат филма „надежно небе“.

 Клои

Пийт Спиърс, Франсис Макдорманд, Клои Джао, Моли Ашър и Дан Джанви. Снимка: БГНЕС

В интервю за списание Filmmaker от 2013 година Джао определя Китай като „място, където навсякъде има лъжи“. Цитатът вече е изтрит от разговора, но може да се намери в архивната версия. През декември миналата година режисьорката заявява пред австралийски новинарски сайт, че САЩ е нейната родина. Малко по-късно се появява поправка, като сайтът казва, че е цитирал грешно Джао и вече статията е актуализирана и в нея пише, че Клои казва, че САЩ не е нейната страна.

„Вместо да отпразнува „Оскара“ на Клои Джао и да накара китайската публика да се гордее, Пекин е зает да цензурира информацията и всичко това заради критика, отправена през 2013 година“, пише колумнист на New York Times Asia. Един потребител на социалната мрежа Weibo поздрави режисьорката за речта ѝ по време на „Оскарите“, в която тя използва цитат от китайската класика „Three Character Classics“.

„Клои Джао е страхотна. Ходи по червения килим с маратонки и цитира реплики от китайска класика“, пише един потребител. „Това е силата на литературата. Докато някои думи могат да бъдат изтрити, тя остава в историята“.

Речта на Джао предизвика истински фурор в целия свят. „Помня един цитат от Three Character Classic. Той гласи, че всички хора се раждат добри. Тези думи имаха невероятно влияние върху мен, когато бях дете и все още вярвам в тях. Въпреки че понякога може да изглежда, че лошото надделява, винаги съм вярвала в добротата на хората, които срещам навсякъде по света. Това е за всеки, който има вярата и куража да се придържа към добротата в себе си и да вярва в добротата на околните, независимо колко трудно е това. Това е за вас. Вие ме вдъхновявате да продължавам“.

Въпреки че Китай не я харесва, Клои се превърна в любимка на Холивуд. След големия ѝ успех, тя вече има договор с Amazon Studios за създаването на биографичен филм Bass Reeves. Той ще разказва за първия чернокож заместник-маршал. През ноември пък очакваме на голям екран филма Eternals от семейството на Marvel, като той също е режисиран от Джао.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари