IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фестивалът в Кан – Майкъл Дъглас с почетна „Златна палма“, Брад Пит осигури алкохола

16 май 2023 12 30

Светът е кино от днес

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

На 16 май официално беше дадено началото на филмовия фестивал в Кан, считан за един от най-престижните в киното. На червения килим край Лазурния бряг се събират най-големите имена в индустрията, като с това се дава началото на фестивалния период, показващ претендентите за наградите „Оскар“.

Тази година в Кан ще видим завръщането на част от величията на киното, включително Харисън Форд, Джони Деп и Уес Андерсън. Карибският пират се очаква да бъде сред гостите на събитието за първи път от години насам след шумния развод с Амбър Хърд и последвалото дело по обвинения в домашно и сексуално насилие. В крайна сметка Деп излезе победител и бавно се завръща към старото си амплоа на успешен филмов деец.

Харисън Форд се завръща за последно в ролята на Индиана Джоунс, като петата част от поредицата е един от най-чаканите филми на тази година. На световната премиера в Кан 80-годишният актьор ще се събере отново със своето вярно кожено яке и федора за един последен танц. Сред колегите му е и младата Фийби Уолър-Бридж, която е родена четири години след премиерата на първата част от поредицата – „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“ – излязла през 1981 година.

Феновете нямат търпение да видят как Харисън Форд е подмладен със специалните компютърни ефекти, тъй като част от филма трябва да предоставя лека ретроспекция за Индиана Джоунс. Темата беше подложена на множество дебати и критики, тъй като голяма част от феновете не смятат, че подобна класика трябва да бъде опорочавана с компютърни ефекти.

Петият „Индиана Джоунс“ е първият, който няма да бъде режисиран от Стивън Спилбърг. На неговото място застава Джеймс Манголд. Все пак Спилбърг е изпълнителен продуцент, така че е помагал на наследника си в процеса на снимане. „Филмът наистина е много добър. Много съм горд от това, което Джим постигна“, казва той пред Variety.

Филмът Jeanne du Barry също е сред очакваните премиери не само защото е на френски, но и защото в него влиза Джони Деп като крал Луи XV. Това е завръщането на актьора към киното три години, след като беше уволнен от поредицата „Фантастични животни“ заради обвиненията на Амбър Хърд в насилие. Деп все пак печели и всичко започва да се нарежда за него в професионален и личен план.

Очаква се Джони да стъпи на червения килим в Кан, за да представи лично новия си филм. В него той говори на френски, а историята разказва за дъщерята на бедна шивачка, която става последната официална любовница на френския крал. Главната героиня се играе от Майвен льо Беско, която също е сценарист и режисьор на филма.

Уес Андерсън събира на едно място имена като Том Ханкс, Тилда Суинтън, Марго Роби и Стив Карел за филма си Asteroid City. Скарлет Йохансон влиза в главната роля, играейки филмова звезда от 50-те години в история за измислен град в американската пустиня, където конгрес на млади звездобройци е прекъснат от събития, променящи света.

Другият режисьор, който има какво да покаже, е Мартин Скорсезе. Той отново се обединява с двама от любимите си актьори – Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо за проекта Killers of the Flower Moon. Говори се, че това ще е един от претендентите за „Оскар“, като двете холивудски величия може да се сдобият с номинация за играта си.

Базирана на книгата от Дейвид Гран, историята описва серийното убийство на членовете на богатата на петрол фамилия Осажд – местно американско племе, живеещо през 20-те години в Оклахома. Известен като Царството на терора, случаят предизвиква голямо разследване от страна на ФБР, включващо дори бившият директор на бюрото Едгар Хувър.

Въпреки вцепеняващото си времетраене от 3 часа и 26 минути, Скорсезе казва, че филмът е направен да се гледа по кината. „Това е филм за голям екран и това е, което ние направихме, ще видите“, казва той.

„Спрете да ни изнасилвате“: Голият протест на червения килим в Кан

Майкъл Дъглас с почетна награда

Докато все още не е ясно точно кои звезди ще успеят да присъстват на фестивала в Кан, две неща са без съмнение – почетната „Златна палма“ на Майкъл Дъглас и осигуреният алкохол от Брад Пит.

По време на откриването на 16 май Дъглас ще се сдобие с почетната статуетка за своите постижения в киното и заслуги за разпространението и развитието на индустрията. „Винаги е глътка свеж въздух да бъда в Кан, където се предоставя огромна платформа за смели създатели, артистични проекти и отличия в разказването на истории“, казва актьорът.

Като част от почитането му, в Кан ще се излъчат непоказваният досега документален филм Michael Douglas, The Prodigal Son на Амине Места. Синопсисът на проекта гласи, че това е специален документален филм, който показва Майкъл като актьор и продуцент, подобно на баща си Кърк, който е трябвало да приеме приликите между двамата, за да утвърди своята разлика от родителя си.

Дъглас има доста дълга история с фестивала в Кан, като за първи път стъпва на червения му килим за 32-рото му издание. Тогава се състои премиерата на The China Syndrome, където си партнира с Джейн Фонда и Джак Лемън. През 1992 година, тринадесет години по-късно, Майкъл се присъединява към Шарън Стоун, за да дебютира „Първичен инстинкт“.

Последната поява на актьора е през 2013 година за премиерата на Behind the Candelabra на Стивън Содърбърг. Филмът, в който участва и Мат Деймън, печели наградата Palm Dog.

Почетната „Златна палма“ преди е попадала в ръцете на Форест Уитакър, Джоди Фостър и Бернардо Бартолучи. Първият ѝ носител е Ингмар Бергман през 1997 година.

Брад Пит и новият му алкохол

Големите награди в Кан все още са с неизвестен получател, но алкохолът за партитата е подсигурен от един от хората, които най-много разбират от кино.

Брад Пит ще използва фестивала, за да промотира най-новото си алкохолно питие. Миналата година той презентира розовото си шампанско именно край Лазурния бряг, а сега е време да представи и своя марков джин от избата му Château Miraval. Актьорът ще си партнира с известната марка Perrin.

The Gardener Gin е завръщане към класическия стил на лондонския сух джин, който, според компанията, олицетворява пищността и светлината на френската Ривиера със свеж цитрусов вкус. Направено от пшеница в медни казани, питието съчетава традиционни ботанически растения от хвойна, женско биле, ангелика и кориандър с розов грейпфрут, ярък лимон и сладък и горчив портокал от района на Кап д’Антиб.

„Това е смесица от буйни зелени и брилянтни златни нюанси, подплатени с нетрадиционна комбинация от пресни и сухи цитруси“, казват от компанията. Допълват, че джинът излъчва духа на френската Ривиера по целия свят, празнувайки несравнимото изкуство на живота през нощта и деня, което фестивалът в Кан е въплъщавал повече от половин век.

Филмовият фестивал в Кан ще продължи до 27 май, когато ще бъдат раздадени и големите награди за най-добрите в киното.

За още новини от света на звездите, киното и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари