IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жената, която направи „Жокера“ още по-въздействащ

15 октомври 2019 08 30

Музиката на Хилдур Гурнадотир те държи в напрежение през цялото време

Снимка: Instagram

Един филм може да бъде наречен шедьовър, когато всичките му компоненти са добри. Тук говорим за безупречна актьорска игра, сценарий, режисура и ако е необходимо, ефекти. Не трябва да забравяме обаче е един детайл, който повечето хора не забелязват, а именно – музиката.

Музикалното оформление трябва да бъде направено на точното място в точния момент, за да не се загуби ефектът от видяното или пък да бъде заглушено това, което актьорът казва. Затова зад всеки един филм, борещ се за любовта на зрителя, седи огромен екип от специалисти, грижещи се за всичко необходимо.

В момента всички критици говорят и пишат за „Жокер“ на Тод Филипс. В него режисьорът изгражда един образ, който е много по-различен от комиксовите. В главната роля влиза Хоакин Финикс, за когото няма какво друго да кажем, освен едно огромно БРАВО! И, колкото бяхме впечатлени от играта му като един от най-големите злодеи в киното, вниманието ни беше откраднато за малко и от музиката на филма.

Тя е също толкова плашеща, колкото и самия Жокер. Появява се точно, когато трябва и придава на сцената още една нотка на психически ужас. Може да те побият тръпки, само като слушаш творбата, която е написана специално за филма.

Зад всичко това стои исландката Хилдур Гурнадотир, която малко свързва себе си с персонажа на Хоакин Финикс. Тя признава, че въпреки че често може да я видите усмихната и щастлива, вътре в душата ѝ всъщност е огромен мрак, който тя използва за музикално вдъхновение.

„Започнах да свиря като начин да погледна вътре в себе си и да прекарам време насаме с инструмента си без да разговарям с никого“, казва Гурнадотир пред NPR. Тя свири на виолончело още от 5-годишна и оттогава-насам това е нейният най-добър приятел. Започва да експериментира с електронна музика и дори издава няколко солови албума.

Съюзява сили с исландския композитор Йохан Йохансон, където свири на виолончело в някои от филмовите му саунтракове, включително Sicario, Arrival и Marry Magdalene. Това, което обаче стои най-ярко в автобиографията ѝ, е спечелената награда „Еми“ за най-добра музика, направена за минисериала „Чернобил“.

Интересното е, че тя композира музиката си в истинска атомна централа, която вече не функционира. По този начин използва акустиката и ехото, което сградата предоставя, за да се получи звук, достоен за най-престижната телевизионна награда. 

Полицията в САЩ: Внимавайте за двойници на Жокера

Така и Тод Филипс разбира за Хилдур Гурнадотир и се свързва с нея. Това, което искал от нея, е да съчувства на Артър Флек (Хоакин Финикс), а не да се фокусира върху това, което той ще извърши като Жокера. Композиторката явно добре е разбрала режисьора, тъй като казва, че „Флек всъщност е добър човек, който се опитва да донесе радост в света, но не успява заради различни обстоятелства“. 

За да се затвърди още повече таланта на Гурнатодир, ще ви кажем, че тя композира музиката за филма още преди първите снимки да бъдат заснети. Това е доста различно от повечето продукции, тъй като музиката се пише след като се види поне малка част от действието. Хоакин Финикс решава да пусне творбата по време на заснемането на сцената, в която Артър Флек преминава на тъмната страна и това напълно променя целия филм.

„Първоначално искахме да заснемем сцената по различен начин. Искахме да е повече като филм. Но Тод Филипс изведнъж промени мнението си. Музиката беше много важна част от изпълнението на Хоакин, но също така повлия и на режисьорската част. Енергията в стаята беше различна и така сцената стана още по-жива“, казва операторът Лорънс Шер. 

Звукът, който ви кара да потреперите на мястото си в киносалоните се получава, когато звукът от струните се върне обратно към тялото на виолончелото. Това става с помощта на т.нар. халдорофон.

Филмът „Жокер“ сам по себе си е невероятен и задължителен за всеки почитател на киното. Със сигурност играта на Хоакин Финикс и режисьорската игра на Тод Филипс е достойна за всяка награда, която спечелиха до момента, но без музиката на Хилдур Гурнадотир едва ли щяхме да седим на тръни през по-голямата част от лентата. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари