IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Оскар“ 2020: Скарлет Йохансон и „Жокер“ сътвориха история

14 януари 2020 14 50

Към тях се присъединяват Сърша Ронан и „Паразит“

Снимка: БГНЕС

Вчера бяха обявени номинациите за най-престижните филмови награди. Оскарите ще бъдат раздадени на 9 февруари в Лос Анджелис, а сред фаворитите за големите награди са Хоакин Финикс за най-добър актьор, Лора Дърн за най-добра поддържаща роля и „1917“ за най-добър филм.

„Жокер“ беше номиниран в цели 11 категории, с което поставя рекорд като първият филм, базиран на комикс, който попада в най-много категории за една година. Лентата на Тод Филипс ще се бори за „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“, „Най-добър актьор“ и други. Хоакин Финикс вече прибра „Златен Глобус“ за ролята си на Жокера и сега се очаква същото да се случи и при наградите „Оскар“.

Освен „Жокер“, още една лента направи история, попадайки сред номинираните в понеделник. „Паразит“ на Бонг Джуун-хоу получи 6 номинации и вписа името си в историята на Академията. Той се превръща в първия южнокорейски филм, който е номиниран за „Най-добър чуждоезичен филм“, „Най-добър филм“, а Бонг Джуун-хоу е първият южнокорейски режисьор, който е номиниран в своята категория. 

Това не е първото признание за „Паразит“. Драмата взе „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан, което превърна Бонг Джуун-хоу в първия южнокорейски режисьор, който печели най-голямата награда на този форум. В речта си, той изрази надежда тези отличия да повишат интереса на световната публика към южнокорейското кино.

Сред актьорите също имаше такива, които сътвориха история. Скарлет Йохансон досега не беше номинирана за награда „Оскар“, но в понеделник попадна в две категории. Тя ще се бори за „Най-добра актриса“ за играта си в „Брачна история“, както и за „Най-добра актриса в поддържаща роля“ за „Джоджо заека“.

Така Йохансон попадна в доста елитна компания от 11 актьори, които също са получили две номинации за „Оскар“ в една и съща година. Академията забранява един актьор да е номиниран два пъти в една и съща категория (както се случи с Марго Роби за BAFTA), но човек може да се състезава за две различни роли. 

Скарлет -

Снимка: Getty

Първата актриса, която получава тази чест е Фей Байнтър през 1938 година. Тя губи от Бети Дейвис за „Най-добра актриса“, но пък печели статуетката в категория „Най-добра актриса в поддържаща роля“. 

Първият мъж, който попада в две категории е Бари Фицджералд през 1944 година. Той печели наградата за „Най-добър актьор в поддържаща роля“ за играта си в „Going My Way“. Фицджералд е и единственият актьор, който получава две номинации за играта си в един и същи филм – „Going My Way“.

Оливия Колман: Бях пияна по време на Оскарите

Въпреки огромната си филмова история, Антонио Бандерас получи първата си номинация за „Оскар“ тази година. Той е отличен в категорията „Най-добър актьор“ за играта си в „Болка и величие“. Актьорът получи поздравления от своята колежка Салма Хайек, която публикува стара снимка на двамата от снимачната площадка на филма „Десперадо“

„Познавам те от 20 години и много се радвам, че след толкова дълго време все още успяваш. Поздравления за номинацията ти“, написа Хайек в Инстаграм.

Още една жена влезе в историята на наградите „Оскар“. 25-годишната Сърша Ронан се превърна във втория най-млад артист, който е номиниран за четвърти път. Първото място се държи от Дженифър Лорънс, която е само четири месеца по-млада от своята колежка, когато се сдобива с четвърта номинация през 2015 година за филма си „Joy“. 

Сърша Ронан попада в категорията за „Най-добра актриса“ за ролята си на Джо Марч във филма „Малки жени“. Конкуренцията за наградата обаче е доста жестока. Тук влизат и Синтия Ериво за „Хариет“, Скарлет Йохансон за „Брачна история“, Шарлиз Терон за „Бомба със закъснител“ и Рене Зелуегър за „Джуди“. 

Сърша -

Снимка: БГНЕС

Ронан е била номинирана за „Най-добра актриса“ още два пъти през 2016 за „Бруклин“ и през 2018-а за „Lady Bird“. Само на 13 години пък се сдобива с номинация за „Най-добра актриса в поддържаща роля“ за филма „Изкупление“. 

Церемонията по връчването на наградите „Оскар“ ще се проведе на 9 февруари в Долби Тиатър в Лос Анджелис. 

Брад Пит не иска да участва в надпреварата за „Оскар“. Защо?

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари