Лазаров ден е! Празникът се отбелязва в съботата на шестата седмица от Великия пост. Винаги се пада осем дни преди Великден и след него идва Цветница.
Денят има религиозно значение. Посветен е на свети Лазар – един от учениците на Исус Христос. Четири дни след неговата смърт, той е възкресен. Според вярванията, Бог му казал:
„Лазаре, излез вън!“.
И станало чудото на Лазаровото възкресение. Той се съживил и излязъл от своята гробница, което предизвикало смут сред първосвещениците и фарисеите.
Именно възкръсването на Лазар станало повод за подписване на смъртната присъда на Иисус Христос. С него неслучайно започва Страстната седмица – дните, в които той е подложен на страдания.
Какви са традициите на Лазаровден?
БГНЕС
Така нареченото Лазаруване е широко разпространено из цялата страна. На Лазаровден празнуват само жени, като пеят песни, плетат венци и обикалят домовете.
За лазарки биват избрани девойки, които изпълняват специален ритуал, за да стъпят в моминството. Ето защо лазаруват само един път. Събират се по-рано, като учат от възрастните жени песните и традициите, които трябва да изпълняват.
Счита се, че посетят ли лазарките нечия къща, в нея ще има здраве, плодородие и благополучие. Те могат да нарекат конкретна песен за определен член от семейството. Играят хоро и накрая получават по едно бяло яйце – символ на безсмъртието.
Традицията повелява лазарките да откъснат върбови клонки, с които на Цветница да закачат на вратите на домовете за здраве. Берат и много цветя, за да направят венци, които на другия ден ще пуснат в реката. С изпълнените от тях ритуали те преминават към моминството и могат да се задомят.
БГНЕС
Какво да сложите на трапезата за Лазаровден?
Всяка година лазарките правят кукли от тесто, които подаряват на Цветница. А по-възрастните жени месят обредни хлябове. Ето защо, първото нещо, което да приготвите за трапезата, е вкусна питка. По традиция тя не се замесва с мая, а с квас. Тя трябва да е постна, затова не бива да ползвате яйце за намазването.
Ако постите, може да се възползвате от зеленолистните растения, от които има през пролетта, може да направите супа с коприва или запеканка с лапад.
Лазаровден се нарича и Лазарова задушница, защото се смята, че тогава се разпускат мъртвите. Ето защо се вари жито и се раздава в памет на починалите.
Рецепта за Лазаровден – запеканка с лапад
IStock
Необходими продукти:
- 1 връзка зелен лук;
- 1-2 стръка пресен чесън;
- 1 голяма връзка лапад (колкото наберете, толкова по-добре);
- 2 с. л. нарязан джоджен;
- 6 с. л. олио;
- 4 яйца;
- половин кофичка кисело мляко;
- 2 ч. ч. ориз;
- средна бучка натрошено сирене;
- връзка магданоз;
- сол на вкус.
Как да приготвите запеканката за Лазаровден?
Ястието, което може да приготвите на обяд, става много лесно. След като почистите и измиете хубаво лапада, го нарязвате на ситно. Кипвате вода в тенджерата и го задушавате, за да омекне. След което го отцеждате и изсипвате в тава, в която предварително сте поставили олио.
Междувременно сварявате ориза с леко подсолена вода. След като е готов, добавяте към лапада и разбърквате. Към тях изсипвате нарязания лук и чесъна.
Разбивате яйцата и натрошавате сиренето, като разбърквате. И добавяте сместа към лапада и ориза.
Накрая слагате наситнените джоджен и магданоз, както и още малко сол и олио на вкус. Разбърквате хубаво и заглаждате отгоре с лъжица, но без да натискате.
Печете в предварително загрята фурна до готовност.
Днес могат да почерпят Лазар, Лазарка, Лазарина, Лазара, Лъчо.