IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите: Кекс с карамел и банани

5 април 2020 10 30

Една рецепта от тефтерите на нашите баби

Pixabay

В забързания делник преди няколко седмици нямахме време да си сготвим у дома, камо ли да се поглезим с някой сладкиш, опечен собственоръчно. Магазините бяха на една ръка разстояние, а поръчването на храна нещо съвсем нормално. Ето че това се промени.

Сега, когато много хора работят от вкъщи, внимават за личната хигиена и дезинфекцията, проверяват повече продуктите, които купуват от магазина. И вместо пакетирани кроасани и шоколади, могат да изпробват заръките от тефтера на баба.

Днес ще ви представим една изпитана рецепта – за кекс с карамелизирани банани, който със сигурност сте яли поне един път, приготвен у дома. Той става страхотен и с други плодове – ябълки, кайсии, круши (в зависимост от сезона).

Ето какви продукти са ви необходими:

– 240 г брашно;
– 4 яйца;
– 270 г захар;
– 3 банана;
– 2 ч. л. бакпулвер;
– 90 г царевично нишесте или 2-3 лъжици грис;
– 200 мл прясно мляко;
– щипка сол.

Как да приготвите кекса?

Изберете подходяща тава за кекса и я сложете на котлона. Изсипете 170 г от захарта и я карамелизирайте, като наблюдавате да не изгори, защото ще горчи.

Взимате бананите и ги разрязвате на парчета по дължина. В зависимост от вместимостта на съда, може да ви се наложи да добавите още един. Накрая ги подреждате на дъното.

В купа за тесто слагате брашното, в което предварително сте изсипали бакпулвера, както и царевичното нишесте. Ако в момента не разполагате с такова, може да сложите просто 2-3 лъжици обикновен грис, за да стане тестото с плътна консистенция.

Чуквате яйцата, като внимателно отделяте белтъците от жълтъците. Белтъците разбивате с телена бъркалка, като прибавяте солта. Жълтъците разбивате с разтопеното масло и останалото количество захар, после добавяте по малко млякото, което не бива да е твърде студено.

Взимате сухите съставки и с непрекъснато бъркане ги прибавяте към жълтъците. Накрая изсипвате и белтъците, като продължавате със шпатула, за да остане сместа пухкава.

Изсипвате тестото в тавата с наредените парченца банани, които са „застинали“ в карамела.

Загрявате фурната на около 200 градуса и после намалявате на 180. Печете за около 30 минути, като накрая може да пуснете за кратко вентилатор.

След като кексът се изпече, оставяте настрани да се охлади или за около 5 минути в хладилник. След това с помощта на нож минавате в краищата на печивото, за да може да го обърнете и то да се отлепи добре.

Опитайте рецептата, да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
Къде пише масло и колко грама е, в рецептата за кекс с банани
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар