IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да бъдете по-креативни, докато работите вкъщи

1 май 2020 21 00

Слушането на музика мотивира

Pixabay

Случвало ли ви се е да започвате седмицата с липса на енергия и нежелание за работа? Има и такива дни, но по време на социална изолация те може да са повече от останалите. Това, че стоим затворени, движим се по-малко и се притесняваме заради опасността да се заразим с коронавирус, може да промени ежедневието ни. А когато работим в по-различна среда като хола или спалнята, нищо чудно да ни липсва концентрация.

Лошото настроение и раздразнителността може да ви направят непоносими не само за вашето семейство, но и за колегите, с които комуникирате макар и по телефона или интернет. За да избегнете това и да повишите вашата производителност, се нуждаете от няколко промени. С тях ще се почувствате по-приятно и работата ще ви спори.

Предлага ме ви 5 начина, с които да бъдете по-креативни, докато работите #ОтговорниВкъщи:

работа от

Pixabay

#1. Не се насилвайте

Много е важно да продължите да вършите работата си както и преди. Просто трябва да свикнете, че не сте в офиса, а да се пригодите към новата обстановка. Ако в последните няколко дни нямате свежи идеи и вдъхновение, не се насилвайте. Просто си направете график за задачите и го следвайте, а в края на деня си дайте почивка.

Ако сте блокирали тотално и се обвинявате, че нямате оригинални идеи, притеснението няма да ви помогне, а още повече ще ви попречи. Затова, когато приключите, изключете всички електронни устройства и намерете начин да релаксирате. Запалете си ароматни свещи, направете си топла вана или си включете масажора, за да се отпуснете. Отработвайки стреса и негативните емоции, постепенно ще си възвърнете вдъхновението.

оцветяване, рисуване,

#2. Рисувайте

Един от най-простите начини, по който може да подобрите вашата креативност. Рисувайки, вие тренирате дясната половина на мозъка.

Не е нужно да разполагате със статив, пано, четки и бои. Правете си кратки почивки, като скицирате нещо набързо в тефтера или на бял лист, ако разполагате с такъв. Дали с молив или химикалка – вие ще откриете с кое ви е по-приятно. Може да направите множество усмивки, да нарисувате някое животно или нещо по-сложно, с което да развихрите въображението си.

С рисуването човек се успокоява и може да се пренесе в друг свят. Чрез него той генерира повече идеи, защото подобрява паметта и концентрацията си.

музика, слушалки,

Pixabay

#3. Слушайте музика

Социалната изолация може да е много потискаща. Ако някой е сам по цял ден, тишината може да го разтревожи още повече. Така или иначе, в офиса ние не пазим абсолютна тишина. До ушите ни достигат какви ли не звуци, затова музиката или включеният телевизор, не пречат на концентрацията.

За да се отърсите от неприятното чувство на безпомощност, си пуснете любимото парче или релаксиращи мелодии, които да слушате като фон, докато работите. Ако пък не сте свикнали да вършите каквото и да е по този начин, просто от време на време спирайте, за да си пуснете 1-2 песни или радио. Някои мелодии и звуци действат успокояващо на психиката, подобряват настроението и мотивират.

книга, кафе,

Pixabay

#4. Четете

Четенето е чудесен начин да подобрите общата си култура и с това да ви хрумнат много нови идеи, които да използвате във вашата работа. Все пак, ако сте заети по цял ден, няма как да четете по-продължително, но все пак, рано сутрин или за 20-30 минути следобед, може да отворите някоя хубава книга или интересно списание.

Ако не сте толкова продуктивни през последните дни, не се притеснявайте, а просто потърсете отговорите на въпросите в книгите. Дори и да хванете една съвсем произволно, със сигурност ще научите нещо ново, което ще ви е от полза.

Книгите могат да ни пренесат в друга реалност, да ни накарат да се усмихнем и да мечтаем за по-хубави неща.

сън -

iStock

#5. Дремнете

Ако сте у дома повече от 3 седмици, то със сигурност имате проблеми със съня. Особено ако не намерите начин да изхабите излишната енергия. Опитайте се да спазвате своя нормален график – да ставате и лягате по едно и също време, както и да ядете в определени часове, а не безразборно. Ако въпреки това, се будите нощем или се въртите, подремвайте през деня, за да имате по-бистър ум.

Вместо да пиете кафе следобед, си дайте една малка почивка. Опитайте се да поспите 20-30 минути, но не повече, за да се освежите.

Ако имате по-качествен сън, ще сте по-продуктивни и няма да изпитвате умора, заради която хората в социална изолация мързелуват повече.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари