IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слушането на музика влияе положително на тренировките?

18 януари 2020 12 00

Вижте каква е връзката между двете

Istockphoto

Може ли любимата ви музика да ви насърчи да тренирате по-усилено в залата? Отговор на този въпрос търсят австралийски учени, които проследяват обстойно как звука от слушалките по време на спортуване се отразява на организма.

Според екипа, който разглежда резултатите от близо 140 проучвания, слушането на музика влияе върху дишането и качеството на физическите упражнения.

Какво откриват?

Учените анализират изследвания, обхващащи близо 3 600 души. Някои от тях са направени през далечната 1911 г. Те разглеждат как някои физически активности се комбинират с определен тип музика. Според тях, музиката по време на тренировка подобрява настроението и носи хъс на спортуващия. Освен това подобрява дишането, което е предпоставка за успешен завършек на активността.

„Никой не е учуден, че музиката кара хората да се чувстват по-позитивно докато спортуват, но има такива, които не вярват, че музиката стимулира хората да тренират“, коментира Питър Тер от Университета на Куинсланд, Австралия.

слушалки, телефон

Pexels

Какво да слушаме докато спортуваме?

Според учените, няма значение каква е музиката. Има случаи сред участниците, при които те тренирали на мелодии, които не харесват, но самият ритъм ги нахъсвал за по-добри резултати.

От друга страна, от натоварването зависи какъв ще е темпът на музиката, която човек слуша. Така например при тичане не е препоръчително да слушате по-бързи мелодии. Когато те са по-бавни, пулсът не се учестява твърде много и тичащият ще издържи по-дълго време. В други случаи една балада не може да ви мотивира при кардио тренировка.

Друго изследване показва, че при тренировка, при която има музикално озвучение в залата, може да изпитаме близо 13 различни емоции.

sportuvane, sluwane

IStockphoto

Как да подберете най-подходящата музика?

Има много приложения, които може да свалите на телефона си. Някои от тях разполагат с определени плейлисти според вида тренировка. В случай, че искате да си пуснете нещо докато си правите упражненията вкъщи, в YouTube също има голямо разнообразие. Там ще откриете миксове с релаксираща музика, подходяща за йога или пилатес.

Каквото и да изберете, знайте, че когато имате желание да подобрите тренировката и слушате музика, със сигурност ще постигнете резултатите, към които се стремите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари