IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на Земята: Планетата е единствената печеливша от пандемията

22 април 2020 15 30

Въздухът е по-чист, а животните не са тормозени от туристи

Снимка: iStock

Пандемията от коронавирус сериозно промени начина ни на живот. В момента не излизаме без предпазна маска и ръкавици и дори не си и помисляме да се прегърнем с някой познат на улицата. COVID-19 стъпи в Китай през декември, но бързо застигна целия свят и затвори половината му население.

Новото нормално е работенето от вкъщи, стоенето на 2 метра един от друг и виждане с роднини и приятели само през компютъра. Повече от 2 млн. души са заразени с коронавирус по света, а над 170 хиляди са починали. Добрата новина е, че оздравелите са над 600 хиляди.

Човечеството получи един огромен удар, от който дълго ще се възстановява. Много от нас помислиха, че това всъщност е отговора на планетата за всичко, което хората ѝ причиняват. И всъщност, Земята се оказа най-големият печеливш от цялата ситуация.

Към днешна дата, повече от 1/3 от световното население се намира под някаква форма на изолация и много от нас са помолени да работят от вкъщи, ако това е възможно. Ограничено е и събирането на много хора на едно място, а излизането от областните градове се случва само поради наложителни причини.

По-малкото хора навън позволиха на планетата малко да подиша и да се възстанови. Промени в качеството на въздуха и намаляване на замърсяването бяха забелязани в Ухан веднага, след като градът наложи пълна карантина на населението си. Снимки, публикувани от НАСА и Европейската космическа агенция, показват как през месец февруари въздухът над Китай сериозно се е е подобрил.

По време на китайската Нова година, НАСА забелязва повишаване на замърсения въздух поради многото пътувания за празника. Тази година обаче това се промени, тъй като празненствата бяха отменени заради COVID-19. 

„За първи път виждаме такава драстична разлика в една зона, за едно и също събитие, в две последователни години“, казват от НАСА в официален доклад.

Подобрение в качеството на въздуха има и в Италия. Ботушът е една от най-засегнатите страни в света и беше първата в Европа, която изпита силата на вируса. Населението там вече е под карантина повече от месец и това е помогнало за намаляването на концентрациите на азотен диоксид. 

Според Европейската космическа агенция, разликата се наблюдава най-добре във въздуха над Северна Италия, която беше „заключена“ още през февруари. Учените твърдят, че това явление се наблюдава, тъй като трафикът в страната е значително по-малък и не работят основни заводи.

Доклад, направен от Кралската обсерватория в Белгия, показва много по-нисък антропогенен шум – шумът, произведен от хората. След като бяха наложени мерки за социална изолация, активността на човека е спаднала с 1/3. Това позволява на учените да засекат много по-малки земетресения и да ги изучават. В Индия пък за първи път от 30 години успяха да видят върховете на Хималаите. Причина за това е ниското ниво на замърсен въздух. 

Освен че Земята диша, много животни се завърнаха в естествения си хабитат след като хората не ги притесняват. В каналите на Венеция качеството на водата се подобри и това доведе до появата на риби, дори делфини. Причина за това са неработещите гондоли и липсата на замърсяване от туристите. 

Националният парк Йосемити в Калифорния обикновено е пълен с туристи, които искат да зърнат дивите животни. Сега обаче местността е запазена само за мечките, койотите, рисовете и другите обитатели. По данни на CNN, през 2019 година паркът е посетен от близо 4,4 млн. туристи. Именно заради това много от животните никога не излизат и не се наслаждават на естествената си среда. 

В Южна Африка пък цял прайд лъвове се порадваха на улици на националния парк „Крюгер“. Животните бяха снимани как се излежават на асфалта и се припичат на топлото Слънце. Говорителят на парка казва пред BBC, че лъвовете обикновено се крият в храстите, когато има туристи. 

Едно кенгуру обаче успя да победи всички свои колеги и без да се притеснява си подскачаше из улиците на Южна Австралия. Полицията в страната дори се пошегува със случая и сподели видео в официалния си профил в Туитър. „Патрулите преследват заподозрян със сиво кожено палто, който подскача по централните улици. Последно е видян да се запътва пеш към улица Паркланд“.

Празните плажове в Тайланд позволиха на малки морски костенурки да се завърнат към естествената си среда. Според директора на биологичния център в провинция Пукет, учените са открили 11 семейства на морски костенурки и това е най-голямото откритие от 20 години. 

„Това е много добър знак за нас, защото много зони вече са разрушени от човека“, казва той пред Reuters. 

В Източен Лондон пък елени съвсем спокойно се бяха настанили на тревна площ пред къщите на хора, които са задължени да останат по домовете си. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари