IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да не ни се запотяват очилата, когато носим маска?

24 април 2020 08 40

Измийте ги със сапунена вода

Снимка: iStock

Носенето на предпазни маски вече е задължително и това се превръща в огромен проблем за хората, носещи очила. Вече дори не става въпрос само за диоптрични, но и за слънчеви, тъй като времето навън става все по-топло, а Слънцето ни радва до късно вечер.

Когато ходим на работа или до магазина, задължително трябва да бъдем с предпазни средства и често това предизвиква запотяване на стъклата на очилата. Причината затова е, че въздухът, който издишваме отива нагоре, към очите ни, защото маската пречи на разпространението му на други страни.

Така очилата често се превръщат в мъглява зона и това сериозно пречи на зрението ни. Тъй като не можем да ходим без маска и няма как да не дишаме, има няколко лесни решения за проблема.

1. Мийте очилата си със сапун

През 2011 година лекари от Кралския колеж в Англия споделиха лесен начин, който да отстрани малките мръсотии от очилата. Хубаво е да измиете очилата си със сапун, да ги изтръскате добре и да ги оставите да изсъхнат на въздух или внимателно да ги избършете с кърпичка непосредствено преди да сложите маската.

очила istock

Снимка: iStock

Експертите казват, че по този начин стъклата няма да ви се замъгляват. Добавят, че сапунената вода, за разлика от обикновената, оставя след себе си тънък пласт, който, след като изсъхне, помага на конденза да се разпредели равномерно в прозрачен слой. Така избягвате появата на мъгла в очилата.

2. Спрей за мъгла

В търговската мрежа се предлагат различни спрейове против замъгляване на очилата. Те често се използват от строителни работници, които постоянно се намират в запрашена среда и по очилата им многократно се наслоява дебел слой прах, който след себе си остава отпечатъци.

3. Купете си маска с метална тел в горната част

Повечето маски, независимо дали са медицински, закупени от магазина, или домашно направени, не прилепват добре на лицето. Това води до конденз, причинен от издишването ви и появата на замъглени очила.

очила istock

Снимка: iStock

Някои маски имат гъвкава метална жица във вътрешната горна част, която може да се огъне, за да се прилепи добре около контурите на лицето ви и да спре въздуха да отива нагоре. Те обаче понякога не затварят добре зоната и отново може да причинят проблеми с очилата. Затова преди да излезете от вкъщи, с чисти ръце, много добре прилепете маската към носа си и няколко пъти огънете телта около лицето си. След като излезете навън, не пипайте маската или лицето си, защото ръцете ви може да са замърсени.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари