IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите: Козунака на Петя Кертикова

25 април 2020 10 30

Водещата на Новините ON AIR показа уменията си в кухнята

Bulgaria ON AIR

Великден вече отмина, но много семейства все още похапват от вкусните и ароматни козунаци, без които не може да мине всяка трапеза. Тази година телевизия Bulgaria ON AIR предизвика зрителите и любимите им лица от ефира да покажат своите яйца и вкуснотии, приготвени за празника.

Всички ние видяхме много креативни идеи, споделени във Facebook под хаштаговете #ВеликденВкъщи и #ОтговорниВкъщи. Сред тях се открои домашният козунак на Петя Кертикова – водещата на Новините ON AIR, чиято рецепта поискаха много от нейните последователи.

Ако първият опит с месенето не ви се е получил или просто обичате да ядете козунаци и желаете да си направите пресни за закуска, ви предлагаме рецептата на новинарката, на която явно тестените изделия въобще не ѝ се лепят.

Какви продукти са ви необходими:

– 1 кг брашно;
– 6 броя яйца;
– 200 г масло (може и 1:1 масло и олио);
– 200 г захар;
– 1 кубче мая;
– 250 мл прясно мляко;
– настъргана кора от 1 лимон;
– 1 супена лъжица ром;
– 1/3 чаена чаша стафиди;
– 1 белтък;
– щипка сол.

Петя Кертикова

Начин на приготвяне:

Пресявате брашното в дълбок съд. Отделно разбивате яйцата с миксер, като добавяте захарта, настърганата лимонова кора и рома.

Млякото се затопля, но не прекалено много. В него се натрошава маята, добавят се по щипка сол и захар, както и 1 супена лъжица от брашното. Сместа се дърпа от котлона.

Оформяте кладенче в брашното и вътре изсипвате яйчената смес и млякото с маята.

Започнете да месите, като постепенно бучките в брашното ще се изгубят. Накрая се получава хомогенна смес. Ако е по-рядка, може да се наложи да добавите още малко брашно. Накрая то не бива да полепва по ръцете, докато го месите.

Втората част от месенето се състои от вкарване на маслото в тестото. Изваждате го и го поставяте върху набрашнената маса, като го разстилате с точилка. Разтопявате маслото за кратко на котлон или в микровълнова фурна. Мажете отгоре и сгъвате на две, като разточвате с точилката. Така отново и отново докато маслото свърши. Ако тестото започва да залепва, поръсвате по малко брашно отгоре. По този начин тестото става многопластово, което е много важно за класическия козунак.

Петя Кертикова

Снимки: Личен архив

Омесеното тесто се оставя да втаса в по-голям съд. След като обемът му стане двоен, се оформя на козунак или козуначено руло с мармалад, което може да приготвите за близките си.

Направено на плитка или в желаната от вас форма, се оставя да втаса отново и накрая се украсява със стафиди. Може и да се поръси допълнително със захар.

Козунакът се пече на добре загрята фурна на 220 градуса. След като минат 10 минути, температурата се намалява на 180, за да се изпече хубаво. Трябва му поне половин час преди да го извадите.

Пробвайте рецептата, да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари