fallback

Как да приготвите: Карнъярък

05 May 2020 17:40

По рецепта на Есил Дюран

Социалната изолация ни накара да започнем да готвим повече у дома и да изпробваме непознати за нас ястия и рецепти. Същото направи певицата Есил Дюран, която показа, че я бива не само с микрофона, но и в кухнята.

„Готварството не е химия. То е изкуство. То изисква инстинкт и вкус, а не точни мерки... Тази вечер при нас е ориенталска“, написа тя и сподели какво е сготвила за мъжа си Борис, с когото са се самоизолирали в своята вила.

Изпълнителката показа, че е сготвила традиционно турско ястие и провокира своите последователи да запретнат ръкави и да го пробват у дома.

„Карнъярък е нещо любимо – пълнен патладжан с телешка кайма, домати и лук“, пояснява тя.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Есил Дюран (@esilduran) на Апр 26, 2020 в 7:59 PDT

След множеството въпроси за рецептата, Есил я сподели в своя профил във Facebook. Ето и необходимите продукти за нея: 

– 600 г кайма;  - 3-4 глави кромид лук;  – 4 домата;  – 1 зелена чушка;  – 2-3 скилидки чесън;  – връзка магданоз;  – 3-4 супени лъжици доматено пюре;  – олио;  – сол и черен пипер на вкус. 

Как да приготвите карнъярък?

Макар че патладжани има повече през лятото, сега също се намират из големите търговски вериги. Измивате ги хубаво и ги почиствате от дръжките. След което ги обелвате с помощта на белачка, но само половината, така че да станат на ленти. Така ще запазят своята цялост при пържене. 

След като сте почистили и обелили патладжаните, ги осолявате добре и ги оставяте в тавичка за около час, за да пуснат горчивината си. 

Междувременно приготвяте плънката за зеленчуците. Измивате доматите и правите кръст с ножа на върха им. Заливате ги с вряла вода и ги оставяте за няколко минути. После ги потапяте в студена вода, за да може да ги обелите по-лесно. 

След като обелите доматите, ги нарязвате на кубчета. Отделно нарязвате лука на ситно и го запържвате за няколко минути в 2-3 супени лъжици олио. Добавяте каймата и бъркате, докато стане на трохи. 

Към каймата и лука добавяте доматеното пюре, солта, чесъна и малко черен пипер на вкус. Към сместа добавяте водата, останала след заливането на доматите и бъркате. Накрая добавяте ситно нарязания магданоз. 

Когато плънката вече е готова, се връщате към патладжаните. Измивате ги хубаво, за да падне и последната горчилка, след което леко ги подсушавате с хавлиена кърпа и ги пържите в тиган до златисто. Обръщат се и от двете страни. 

Вече изпържените патладжани се поставят в подходяща тавичка. Всеки се реже по дължина и в средата се прави процеп, който се пълни с плънката. 

Поставяте по резен домат и чушка върху всеки напълнен патладжан. Правите сос с доматено пюре и вода, който изливате в тавата.   Ястието се запича за около 15 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Опитайте рецептата, да ви е сладко!

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
Есил Дюран карнъярък как да приготвим карнъярък турски рецепти рецепта с патладжан
0 коментара
fallback