IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Ева Перон – от бедно момиче до първата дама на Аржентина

27 май 2020 18 00

Тя умира едва на 33, но се превръща в герой за аржентинците

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Животът на Евита Перон е кратък, но е изпълнен с много обрати и драматизъм. Едно бедно момиче от провинцията става първата дама на Аржентина, обичана от милиони.

Семейството

Мария Ева Дуарте е родена в бедно семейство в аржентинско село. Сложни отношения с родителите си, мечта за кариера на актриса и многобройни провали в тази област, бедност – всички тези проблеми биха могли да сломят всеки човек и да нарушат духа.

Мария е родена на 7 май 1919 г. Баща ѝ Хуан Дуарте имал малка ферма в село близо до Буенос Айрес. С майка ѝ никога не са били женени официално, освен това бащата на момичето е имал друго семейство и не е признал Ева за негова дъщеря.

Хуан почива в ужасна автомобилна катастрофа, когато Ева е едва на 7. И животът ѝ се променя драстично. Законната съпруга на Хуан искала да се отърве от второто му семейство и изгонила Ева и майка ѝ от имението. Те се местят в съседно село, в къща, която е далеч от определението „хубава“.

В големия град

На 15 години съдбата дава шанс на момичето да напусне селото. През 1934 г., заедно с известен музикант, тя отива в Буенос Айрес. Отношенията помежду им не се получили, но благодарение на тях Ева вече е в големия град.

Тя се опитва да изгради кариера като актриса, участвайки в малка актьорска трупа, но славата така и не идва. Успоредно с това тя работи като модел с променлив успех. Мария Ева Дуарте прави всичко възможно да се вкопчи в живота в столицата, но липсата на финансова стабилност и влиятелни познанства ѝ пречат да продължи напред.

Слуховете през този период са, че тя е трябвало да си изкарва прехраната чрез проституция и заснемане на еротични видеоклипове, но доказателства за това няма.

Късметът се усмихва

След няколко години труден живот късметът най-после ѝ се усмихва. Начинаещата актриса е поканена да заснеме реклама, след което кариерата ѝ тръгва нагоре, получава малки роли във филми, снима се за по-големи рекламни проекти. Предлагат ѝ място за водещ по радиото и участва в радиосериала „Големите жени в историята“, където тя пресъздава Елизабет I, Сара Бернхард, Александра Фьодоровна.

След успешното стартиране на радиосериала, Дуарте става съсобственик на аржентинската радиокомпания „El Mundo“. Тази стъпка ѝ позволява да получи финансова стабилност и позиция в обществото.

Година по-късно Ева купува голям апартамент в престижен район на града, а още една година след това става един от основателите на аржентинския синдикат на радиото.

Eva Perón

Снимка: Getty Images

Срещата с Хуан Перон

Основните събития от живота ѝ обаче тепърва предстоят.

На 15 януари 1944 г. в град Сан Хуан става тежко земетресение, при което загиват около десет хиляди души. Полковник Хуан Перон, който е сред инициаторите на преврат срещу цивилното управление на Рамон Кастийо през 1943 г., създава фонд за набиране на средства за жертвите на природното бедствие. Перон организира и артфестивал, в който участват много актьори, музиканти, сред които и Ева Дуарте.

Първата среща на Ева и Хуан е на 22 януари на централния стадион в Буенос Айрес „Луна парк“, където се провежда фестивалът. Ева мигновено се влюбва в полковника. По-късно, в интервютата си, тя определя като чудо денят, когато двамата с Хуан се срещат.

Когато стават любовници Перон е на 48 години, а Ева на 24. Тя не се интересувала много от политика и „усвоила“ философията на живота на Хуан, подкрепяйки всичките му политически и житейски решения.

През пролетта на 1944 г. в Аржентина се приема закон, според който всички радиоработници са длъжни да се присъединят към съюз. Начело на съюза застава Ева Дуарте.

Политиката и благотворителността

В публичните си изказвания тя искрено се възхищава на политиката на Перон и до голяма степен тя е причината аржентинците да засилят симпатиите си към него. Така лека-полека тя става една от любимите политически фигури в страната си и в същото време най-верният и полезен съюзник на Хуан Перон.

В началото на 1945 г. президентът на Аржентина Педро Пабло Рамирес подава оставка, а неговият пост заема най-близкият приятел на Хуан Перон, генерал Елдемиро Плаул. От този момент Хуан Перон всъщност става най-влиятелният човек в страната, но тази ситуация не се харесва на всички във властта. През есента на същата година Перон е арестуван по нареждане на президента на Аржентина.

Но решението за ареста му е посрещнато „на нож“ от хората и няколко дни по-късно се организира голям протест с искане да бъде освободен. И в крайна сметка Хуан излиза от затвора.

Докато е в затвора, Ева подкрепя любовника си и той оценява предаността ѝ. Веднага след освобождаването му, на 18 октомври 1945 г., двойката тайно се венчава в провинция Буенос Айрес.

През 1946 г. Хуан Перон се кандидатира за президент и печели изборите. Ева се включва в кампанията с трогателни послания по радиото. Хората я обичат, защото тя говори като обикновен човек и говори за наистина важни проблеми, с които самата тя някога се е сблъсквала.

След като Хуан Перон застава начело на Аржентина, съпругата му започва още по-активна политическа дейност. Първата дама често ходи на официални посещения в Европа, участва във важни политически преговори и взема отговорни решения. Ева става неизменната „дясна ръка“ на държавния глава.

Евита Перон отделя много време и за благотворителност. Съпругата на президента отделя много време за срещи с хора, които се нуждаят от помощ.

Тя наблюдава отблизо дейността на благотворителни фондации, когато може – помага. Именно заради тази подкрепа аржентинците се влюбват в Евита, която не се притеснява да прегръща и държи ръцете на болни от сифилис.

Хуан Перон моли съпругата си да забави ход с благотворителните си изяви, още повече, че здравето ѝ не е в най-доброто състояние. Първата дама обаче няма никакво намерение да спира с дейността си.

През 1951 г. Евита решава да се кандидатира за вицепрезидент. Този ход предизвиква яростта на много военни лидери, които не я харесват и се притесняват от нарастващите ѝ правомощия. Според Конституцията на Аржентина вицепрезидентът автоматично става президент в случай на смърт на президента.

Евита обаче получава значителна подкрепа от работническата класа и синдикатите. Правят се дори митинги в подкрепа на кандидатурата ѝ, но първата дама все пак отказва да участва в предизборната надпревара. Може би това решение е взето от Евита под натиск на военните лидери.

Eva Perón-bgnes

Снимка: БГНЕС

Умира едва на 33 години

Приблизително по същото време – през януари 1951 г., Евита припада по време на публична изява. Тя е откарана в болница, а лекарите ѝ поставят диагноза рак на шийката на матката.

Няколко месеца по-късно Евита претърпява сериозна гинекологична операция с хистеректомия, но това не спасява живота ѝ. Евита Перон умира на 26 юли 1952 г. едва на 33 години.

В Аржентина обявяват два дни на траур, хората се събират около къщата на Евита Перон, за да се сбогуват с нея.

Тълпите са големи, на 27 юли осем души са стъпкани пред къщата ѝ. Но това не спира хората и те отдават почит на любимката си още две седмици.

Днес Ева Перон е позната на света благодарение на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс „Евита“, който по-късно е адаптиран във филма „Евита“ с участието на Мадона. Ликът на Евита присъства на банкнотата от 100 аржентински песо, издавана от 2012 г.

Историята обаче не свършва дотук

През 2011 г. аржентински неврохирург открива странни подробности около смъртта ѝ. Проучване на черепа ѝ чрез рентгенови снимки сочи, че Перон вероятно е претърпяла и лоботомия през последните месеци от живота си, с цел да се облекчи болката ѝ.

Неврохирургът предполага, че тази операция е отчаян ход на Хуан Перон, за да спаси жена си от страданието и болката. Но има и други версии. Няколко месеца преди смъртта на Евита Перон тя участва активно в политическия живот на съпруга си, но изказванията ѝ стават все по-разкриващи и агресивни. Подобно поведение на първата дама може да навреди на репутацията на президента.

Лекарят прави собствено разследване и след известно време става ясно, че операцията е извършена без съгласието на самата пациентка.

След лоботомията Евита спира да се появява на публични места, спира да се храни, а когато умира тежи едва 35 кг.

Eva Peron

Изчезването на тялото

Скоро след смъртта на Евита е предложено да се построи паметник в нейна чест, като тялото ѝ трябвало да се съхранява в основата на монумента и да бъде на показ. Преди обаче паметникът да бъде завършен, срещу Хуан Перон е извършен преврат през 1955 г. и той напуска страната. Новото военно правителство скрива тялото на Евита и съдбата му остава мистерия през следващите 16 години, тъй като в Аржентина се забраняват всички форми на „перонизъм“. Имената и снимките на Хуан и Ева Перон са забранени.

През 1971 г. правителството разкрива, че тялото на Евита е погребано в крипта в Милано под името Мария Маги. Същата година трупът ѝ е ексхумиран и пренесен в Испания, където Хуан Перон живее с новата си жена Изабел Перон.

През 1973 г. Хуан Перон се завръща в Аржентина, като става президент за трети път. Умира на следващата година, а Исабел го наследява като негов вицепрезидент. Тя връща тялото на Ева Перон в Аржентина – бившата първа дама е погребана в семейната гробница на Дуарте в гробището Ла Реколета в Буенос Айрес.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари