IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Максима Сорегиета Серути – от Аржентина до Кралство Нидерландия

16 юни 2020 18 00

Наричат я кралица на модата

БГНЕС

Тя е родена на 17 май 1971 г. в Аржентина. Завършва икономика, след което заминава за Съединените щати, за да продължи образованието си. Там работи в областта на финансите и инвестициите, но се мести в Европа, за да се развива. Тогава среща мъжа на своя живот. Неподозирайки, че е бъдещ престолонаследник, двамата започват връзка. Тя е Максима Сорегиета Серути, която се превръща в първата кралица на Нидерландия, която няма европейски произход. 

Коя е Максима Сорегиета Серути? 

Израства в Буенос Айрес, като семейството ѝ е голямо и не съвсем обикновено. Тя има пет сестри (3 от които доведени) и трима братя, Нейният баща – Хорхе Орасио, е бивш земеделски министър. Той участвал в управлението на страната по времето на режима на хунтата. Като човек със сериозен пост, той успява да осигури добър живот на дъщеря си. 

След като завършва икономика, Максима бързо започва да трупа опит. Първо работи в сферата на софтуерните пазари. На 25-годишна възраст тя се премества да живее в Ню Йорк и става вицепрезидент на HSBC за Латинска Америка. 

Как се запознава с бъдещия си съпруг? 

През 1999 г. тя среща принц Вилем-Александър на парти в Севиля, Испания. Тогава той ѝ се представя просто като Александър и тя не разбира, че е говорила с бъдещия престолонаследник на Нидерландия. Няколко седмици по-късно пътищата им се засичат в Ню Йорк, където тя работи до 2000 г. Двамата започват да се виждат, но бъдещият монарх все още крие кой всъщност е. 

Според запознати, Максима и принцът излизали известно време, но след като той ѝ казал истината, тя не можела да повярва и в един момент се отдалечила от него. Заминала в Брюксел, но след това той отново я намира и се сдобряват. 

От финансите до кралство Нидерландия 

Принц Вилем-Александър и Максима Серути обявяват годежа си през 2001 г. Точно на нейния рожден ден тя става нидерландска поданичка. Въпреки че изпитват силни чувства един към друг, бракът им е под въпрос. Основната пречка идва от факта, че баща ѝ има връзка с режима в Аржентина. Тогава нидерландският парламент стартира разследване, което да установи дали Хорхе Орасио е участвал в престъпления срещу човечеството. След като става ясно, че бащата на бъдещата принцеса е невинен, бракът може да се състои. 

Сватбата се състои на 2 февруари 2002 г. в Бюрс ван Берлаге в Амстердам, но нейното семейство не присъства на нея. Църковният ритуал пък е отслужен в средновековната църква Нюве керк. Така тя получава титлата принцеса Максима. Пред нея остава предизвикателството да научи по-добре холандски, след като говори перфектно английски и френски. 

От принцеса – кралица на Нидерландия 

След 33 години на трона, кралица Беатрикс – майката на Вилем-Александър, абдикира и той го наследява. Това става през 2013 г., когато принцът е на 46 години. Той е първият крал на Нидерландия от повече от 122 години, през които постът винаги е бил заеман от жени. 

С абдикирането на нейната свекърва, която първа благославя брака ѝ, Максима става кралица и бива натоварена с още много отговорности. Въпреки всичко, мнозина смятат, че тя е изиграла положителна роля в живота на новия крал, който на млади години бил настроен доста купонджийски и въобще не искал да наследи майка си. 

„Неговата мила съпруга Максима, със своята сърдечност и топлота ще играе специална роля в живота на страната“, обясняват поданици от кралството. 

Социални дейности – важна част от живота на кралица Максима 

Тя придружава мъжа си на много официални събития в страната и чужбина. Освен това се е фокусирала върху различни социални каузи, като си партнира с много неправителствени организации. В последно време нейното внимание е ангажирано с насърчаване интеграцията на емигрантите в Нидерландия и осигуряването на образователни програми за тях. Тя открито говори пред медиите за ЛГБТ обществото, което подкрепя.

кралица Максима,

БГНЕС

Максима – кралица на модата 

Наричат я така, защото с годините Максима си изгражда свой собствен стил. Той се различава от повечето жени в кралския двор. Любимите ѝ цветове са червено, оранжево, яркожълто и розово. Предпочита да носи шапки с широка периферия и обемни бижута. Що се отнася до тоалетите ѝ, може да я видим както със скъпа изработка на някой известен дизайнер, така и с рокля за по-малко от 100 долара, която всяка жена има в гардероба си. 

Кралят и трите им дъщери – нейната най-голяма опора 

кралското семейство

БГНЕС

Кралица Максима неведнъж е споделяла, че нейният съпруг винаги я подкрепя и е нейната най-голяма опора. След него, трите им дъщери, са онова, което я прави щастлива. Това са принцеса Катарина-Амалия, която е родена на 7 декември 2003 г. и е първа в списъка за наследяване на кралския трон. После са принцеса Алексия (26 юни 2005 г.) и принцеса Ариана (10 април 2007 г.)

КоментариКоментари