IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е принцеса Сириванавари – от модата до любовта към животните и пътешествията

26 юни 2020 18 00

Тя е внучка на краля на Тайланд Бумибол Адулядей

БГНЕС

Тя е млада, необвързана и притежава красотата на Азия. Дребна на ръст, но с широка усмивка и голямо сърце, пленява не само мъжете, но и всеки, който има шанса да се докосне до работата ѝ. Тя е принцеса Сириванавари Нариратана, чието богатство възлиза на над 35 млрд. долара. През 2009 г. списание „Forbes“ я нарежда на 16-о място в своята класация за най-готините кралски особи в света и това не е случайно. 

Коя е Сириванавари Нариратана? 

Родена е на 8 януари 1987 г. в Тайланд. Името ѝ означава „Внучка на краля“ и това наистина е така, защото е дъщеря на принц Маха Вачиралонгкорн, който е син на крал Бумибол Адулядей. 

Първоначално я кръщават с името Бусянамбейра Махидол, но след това, по нареждане на кралица Сирикит, ѝ сменят името цели два пъти. Тя е единствената дъщеря на тайландския престолонаследник и съпругата му Сухарине (втора поред), които се развеждат през 1996 г. Има четири братя и сестри, с които се мести да живее във Великобритания. Но по заръка на баща ѝ, който не желае да се отделя от него, се връща отново в Тайланд и заживява със своята мащеха. 

Завършва бакалавърска степен по изкуства в университета „Chulalongkorn“ в Банкок. След това учи магистратура по дизайн в „Ecole de la Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne“ в Париж. 

Още като ученичка, Сириванавари обожава да играе бадминтон. През 2005 г. печели златен медал, представяйки Тайланд на 23-тите Югоизточни азиатски игри във Филипините. През 2016 г. дебютира на турнира „Тайланд Мастърс“. Подобно на своя известен дядо, тя често посещава международни ветроходни състезания. 

Мащехата ѝ бързо става принцеса

Малко след като бащата на Нариратана се развежда, си намира трета съпруга – Срирасми.  Едва на 22 години тя започва работа за кралското семейство, но успява да се открои и привлече вниманието на Маха Вачиралонгкорн, който е любител на женската красота. След като му служи около 7 години, тя се жени за него на церемония в тесен кръг. През 2005 г. го дарява с наследник – син, след което получава заслужено титлата принцеса. Като млада майка, тя подкрепя кампании за насърчаване на кърменето, но бива намразена заради клип, в който е гола до кръста, празнувайки с мъжа си рождения ден на тяхното куче. 

На 15 юни 2015 г. кралят на Тайланд дарява любимата си внучка с титлата принцеса, която Сириванавари Нариратана носи с голяма отговорност. 

Модата е в кръвта ѝ 

33-годишната дизайнерка е изключително амбициозна и благодарение на упорития си труд, успява да пробие в модните среди. Премествайки се да живее в западните покрайнини на Париж, тя следи най-новите трендове и попива всичко. 

Говорейки за своето влечение към модата и изкуството, принцесата разкрива, че го е наследила от своята баба – кралица Сирикит, която имала изтънчен стил. Друга нейна черта, която притежава Сириванавари, е упоритостта ѝ. 

„Научиха ме да вярвам, че успехът произтича от дисциплината и постоянството. Около мен имаше много опитни хора, от които да се уча, примери от моето семейство, които демонстрираха – и все още го правят, че ако искаш да бъдеш успешен и да си полезен, то трябва да работиш здраво“, обяснява тя. 

Веднага след завършване на университета, работеща в ателието от сутрин до вечер, принцесата стига до модните къщи на Dior, Armani и Salvatore Ferragamo, където трупа опит като стажант.

През 2005 г. тя събира смелост за свой собствен бизнес и създава своята марка – Sirivannavari. Две години по-късно регистрира първия по-сериозен успех – Пиер Балмен я кани да направи първото си ревю в Париж. Така тя дебютира с „Присъствие в миналото“ на Седмицата на модата във френската столица. Неслучайно моделите ѝ, които са съвременен прочит на тайландски носии, са вдъхновени от нейните корени. 

През годините тя участва в още много престижни модни събития по света, като се утвърждава като дизайнер със свой собствен почерк.

„Модата е нещо, към което съм пристрастена... Това, че мога да споделя моите модели със света, ме прави щастлива. Много е удовлетворяващо да разбереш, че след тежкия труд, който си положил, хората харесват това, което им представяш“, обяснява тя пред тайландското издание „Tatler“. 

Когато има вдъхновение, наред с дизайните, които излизат от ръцете ѝ, тя пише стихове, част от които по-късно претворява в дрехи. Асиметричните линии, авангардните силуети, графичните щампи, са основните теми, които присъстват в колекциите ѝ през годините. 

„Сега целта ми е да продължа да укрепвам марката и да я подобря“, казва тя.

Брандът ѝ подкрепя медиците на първа линия 

След като разпространението на коронавируса засегна и Тайланд, младата дизайнерка подкрепи медиците на първа линия в родната си страна. Тя посети болницата „Сирирай“ през април, за да се срещне с персонала ѝ и им дари предпазни маски, защитни облекла и дезинфектанти. Нейната модна къща бе само част от тези в цял свят, които се преквалифицираха в шиенето на предпазни средства за борба със заболяването. Наричайки ги „войни в бяло“, принцесата им се поклони и им благодари за усилията, които полагат за здравето на народа. 

Животните – другата ѝ голяма страст 

След модата, Сириванавари Нариратана дава голяма част от свободното си време на конете, които са друга нейна страст. Като по-млада тя е част от националния отбор на Тайланд по конна езда. Дори през 2017 г. печели сребро, състезавайки се в Малайзия. 

принцеса Сириванавари,

БГНЕС

„Яздя още от малка. Много е забавно, но няма пряк път към това да станеш добър ездач. Това изисква постоянство, търпение и дисциплина“, разказва тя. 

Принцесата посочва, че тренира конната езда наред с любовта ѝ към модата и изкуството. Също така много държи на дрескода в конюшнята и на състезания. 

Като любителка на животните, освен коне, усмихнатата принцеса притежава осем йоркширски териера, един лабрадор, едно куче от породата „Голдън ретривър“, както и сибирско хъски. Всички те живеят в хармония в дома ѝ. 

Сириванавари – пазител на класическата музика в Тайланд 

Въпреки натоварения си график като дизайнер и това, че живее в Париж, Сириванавари е поела на плещите си и множество други отговорности. От 2016 г. насам тя е патрон на Кралския симфоничен оркестър на Банкок. По думите ѝ, усетът ѝ към музиката получила от нейния дядо, който се интересувал от класическа музика. Ето защо днес тя се опитва да я популяризира сред младото поколение в Тайланд. 

„Тази кауза е много вълнуваща за мен. В Тайланд имаме изобилие от талантливи музиканти. Моята визия е да помогна на оркестъра да достигне световна класа“, обяснява тя за мисията си. Освен че създава новото лого, с което да се представят музикантите, тя се включва в прослушванията и помага за концертната програма. 

„Вярвам, че музиката е наистина универсален език, който може да помогне за укрепване на отношенията извън границите“, казва тя и уточнява, че посещавайки Австрия, е създала топли връзки с Виенската филхармония. 

Принцесата пътешественик 

33-годишната Сириванавари Нариратана, която все още е необвързана, обожава да пътува. Казва, че така опознава нови места и култури. Гърция и Франция са най-предпочитаните от нея дестинации. Понякога мечтае да обиколи света с колело. 

Едно от най-вълнуващите ѝ пътувания е до пустинята на Кения, където тя успява да улови с камерата си живописни пейзажи. Говорейки за впечатленията си, тя изтъква, че пет дни не са ѝ стигнали, за да разгледа и снима всички красоти, но казва, че приключението си заслужавало. 

„Имам късмета да мога да пътувам, но сърцето ми винаги ще принадлежи на Тайланд, моят вечен дом. В крайна сметка нищо не може да се сравни с топлината, с която те обгръща семейството“, завършва тя. 

принцеса Сириванавари,

КоментариКоментари

Petar, NY ( преди 3 години )