IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плажът на Варвара – райско кътче от родното Черноморие

2 юли 2020 15 00

На него Странджа и Черно море се сливат в едно

Pixabay

Лято е и на всеки му се иска да потърси прохлада – на планина, на басейн или защо не на родното Черноморие, където има толкова прекрасни места. Ако сте избрали да отидете на почивка в района на Царево, то със сигурност трябва да отидете поне един път до плажа на Варвара. Днес в рубриката ни „Пътувай“ с туристическа агенция „Posoka“ ще ви разкажем за това райско кътче, на което Странджа и Черно море се сливат. 

Село Варвара е малко и единственото между Царево и Ахтопол. Смята се, че името му произхожда от тракийски племена, които се заселват на неговата територия, която днес е част от природен парк „Странджа“. Според карта от 1788 г., тогава то се е казвало Вардарах, като в миналото е населявано предимно от гърци, след което на тяхно място идват български бежанци от Източна Тракия. 

Плажът на Варвара – уникално място, на което си струва да плажувате

Въпросното село се намира на 9 км от Царево и привлича много плажуващи с уникалния си плаж, който е на 1 км от него, разположен в залива  Селимьоти. Той е с дължина 150 метра и ширина от 25 метра, като до него се стига по черен път. 

Макар и сравнително малка, плажната ивица е много по-различна в сравнение с тези в по-големите курорти, където е пълно с хора. Тя ще ви представи спиращи дъха гледки, особено на свечеряване, където може да седнете на някоя пейка сред зеленината на планината и да наблюдавате залеза. 

След като съберете малко тен и си направите снимки на плажа на Варвара, може да предизвикате себе си с нещо по-екстремно. Отидете до местността „Дарданелите“, която е наблизо, за да се гмуркате и видите разнообразието на морските обитатели. В района има местни инструктори, които предлагат тази услуга срещу заплащане. 

Плажът на Варвара е от малкото места по българското Черноморие, което все още не е застроено и няма голям наплив от търговци, предлагащи най-различни стоки на самата ивица. На тръгване от него може да отделите малко време, за да запалите свещ в църквата „Света Варвара“ или да отидете до Желязното дърво, изградено за снимките на филма „Голямото нощно къпане“. Ако сте планинари, може да си направите кратък поход до връх Папия. Там са запазени части от късноантична и средновековна крепост.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари