Тиквата е сред най-търсените продукти из пазарите този сезон. Наред със зеленчуците за туршии, тя се купува, за да се приготви печена, варена, под формата на крем супа, десерти и смутита.
В 100 г тиква има 6,5 г въглехидрати; 0,1 г мазнини; 1 г белтъчини и 0 холестерол. Тя е богата на витамин С, калий, фосфор, калций, желязо, магнезий, мед, кобалт и други.
Тъй като някои хора не обичат вкуса на тиквата, днес ви предлагаме една рецепта, в която тя е варена, но поднесена по съвсем различен начин.
Ето и необходимите продукти:
- 500 г тиква;
- 150 г обикновени бисквити;
- 150 г масло;
- 500 г крема сирене;
- 3 яйца;
- 3-4 ч. лъжици пудра захар;
- пакетче ванилия;
канела на вкус.
Pixabay
Как да приготвите чийзкейка с тиква?
Повечето блатове за чийзкейк се правят с бисквити. За целта трябва да извадите от хладилника яйцата, маслото и крема сиренето поне час предварително, за да постоят на стайна температура.
Първо натрошавате хубаво бисквитите и към тях добавяте разтопеното масло и канелата, като бъркате хубаво. След като получите маслени трохи, разпределяте равномерно по дъното на тавичката (с отделящо се дъно), като натискате хубаво с ръка, за да прилепнат плътно по нея. Оставяте тавичката в хладилника.
Докато блатът стяга, сварявате тиквата, която сте измили и обелили предварително, след което сте нарязали на парченца. След като те се сварят добре, ги пасирате или намачквате с вилица.
Слагате крема сиренето и към него прибавяте ванилията и пудрата захар (ако искате по-сладко, увеличете малко количеството). След като продължавате да бъркате, добавяте яйцата, а накрая и пюрето от тиква.
След като сте готови с тиквения крем, взимате тавата с блата и го изсипвате отгоре. Разнасяте хубаво и печете на умерена фурна, предварително загрята на 150 градуса. След около 30-40 минути чийзкейкът е готов.
Ароматният десерт с тиква не бива да се вади веднага от фурната. След изпичането му отворете вратичката и го оставете да изстине, след което го сервирайте.
Пробвайте тази лесна рецепта за чийзкейк, всички продукти за която ще откриете ТУК.
Да ви е сладко!
Коментари