IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чийзкейк с тиква – как да го приготвите?

28 октомври 2020 15 00

Един полезен сезонен десерт

IStockphoto

Тиквата е сред най-търсените продукти из пазарите този сезон. Наред със зеленчуците за туршии, тя се купува, за да се приготви печена, варена, под формата на крем супа, десерти и смутита.  

В 100 г тиква има 6,5 г въглехидрати; 0,1 г мазнини; 1 г белтъчини и 0 холестерол. Тя е богата на витамин С, калий, фосфор, калций, желязо, магнезий, мед, кобалт и други. 

Тъй като някои хора не обичат вкуса на тиквата, днес ви предлагаме една рецепта, в която тя е варена, но поднесена по съвсем различен начин. 

Ето и необходимите продукти: 

- 500 г тиква; 
- 150 г обикновени бисквити; 
- 150 г масло; 
- 500 г крема сирене; 
- 3 яйца; 
- 3-4 ч. лъжици пудра захар; 
- пакетче ванилия; 
канела на вкус. 

тиква Pixabay

Pixabay

Как да приготвите чийзкейка с тиква? 

Повечето блатове за чийзкейк се правят с бисквити. За целта трябва да извадите от хладилника яйцата, маслото и крема сиренето поне час предварително, за да постоят на стайна температура. 

Първо натрошавате хубаво бисквитите и към тях добавяте разтопеното масло и канелата, като бъркате хубаво. След като получите маслени трохи, разпределяте равномерно по дъното на тавичката (с отделящо се дъно), като натискате хубаво с ръка, за да прилепнат плътно по нея. Оставяте тавичката в хладилника. 

Докато блатът стяга, сварявате тиквата, която сте измили и обелили предварително, след което сте нарязали на парченца. След като те се сварят добре, ги пасирате или намачквате с вилица. 

Слагате крема сиренето и към него прибавяте ванилията и пудрата захар (ако искате по-сладко, увеличете малко количеството). След като продължавате да бъркате, добавяте яйцата, а накрая и пюрето от тиква. 

След като сте готови с тиквения крем, взимате тавата с блата и го изсипвате отгоре. Разнасяте хубаво и печете на умерена фурна, предварително загрята на 150 градуса. След около 30-40 минути чийзкейкът е готов. 

Ароматният десерт с тиква не бива да се вади веднага от фурната. След изпичането му отворете вратичката и го оставете да изстине, след което го сервирайте. 

Пробвайте тази лесна рецепта за чийзкейк, всички продукти за която ще откриете ТУК. 

Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари