IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кекс с ябълки и орехи – как да го приготвите?

15 ноември 2020 10 30

Една икономична рецепта

IStockphoto

Есента ухае на печени плодове. Няма нищо по-хубаво от аромата на току-що приготвения сладкиш с ябълки и канела, който винаги правим през този сезон. След щрудела с готови кори, той е най-предпочитан за похапване за закуска.

Понеже знаем, че обичате да ви даваме рецепти със сезонни плодове и зеленчуци, днес ще ви представим една много лесна и икономична. Разбира се, основно място в нея заемат ябълките, които много от нас обожават да консумират по това време на годината.

Ето какви продукти още са ви необходими: 

- 3 големи ябълки; 
- 2 яйца; 
- 1 ч. ч. захар; 
- половин бакпулвер (15-20 г);

- 2 чаени чаши брашно;  
- 125 мл олио; 
- 1 пакетче ванилия; 
- половин чаена лъжица канела; 
- пудра захар за поръсване. 

ябълки, есенни

Pixabay

Как да приготвите кекс с ябълки и орехи? 

Взимате подходяща купа и чуквате яйцата. Разбивате ги с телена бъркалка или миксер, след което добавяте захарта и продължавате.

Към сладката яйчена смес добавяте олиото и отново разбърквате.

Измивате и изчиствате ябълките, след което ги настъргвате на най-едрата част на рендето.

Следващата стъпка е да объркате отделно брашното (пресято предварително) с бакпулвера, ванилията и канелата. После постепенно добавяте към яйцата, като бъркате енергично с миксера.

Накрая добавяте настърганите ябълки и парченцата орехи към тестото, като разбърквате с лъжица или шпатула.

Сместа се изсипва в добре намазана с олио форма за кекс. Ако желаете може да поръсите и малко брашно, за да сте сигурни, че ще се отлепи след изпичане. Пече се на добре загрята фурна, на 170 градуса, като след около 30 минути е готов.

За да проверите дали кексът с ябълки и орехи е добре изпечен, боднете клечка за зъби в него. Ако след изваждането ѝ по нея няма тесто, то вече може да изключвате фурната.

Кексът, продуктите за който ще откриете ТУК, се сервира изстинал. По желание може да го поръсите с малко пудра захар или да го гарнирате с любимия ви плодов чай.

Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Рал ( преди 3 години )
Има нещо сбъркано в пропорциите...с толкова брашно става като маслено тесто за тарт, а не смес за кекс... ще се счупи миксера. Напишете ги в гр. Чаени чаши има толкова видове и големини.. И орехите не пише колко са :/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Стоян ( преди 3 години )
Някой да вижда орехи в списъка с продуктите...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
Верно е икономи4на тази рецепта, хахахахахах
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
Ваняяя, Ваня...за брашно пишеш, брашно нямаш....каква рецепта даваш...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )