IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празнични рецепти: Камала Харис ни сготви пуйка

26 ноември 2020 14 50

Новоизбраният вицепрезидент на Съединените щати с рецепта за вкусна вечеря

Снимка: Pexels

На 26 ноември в САЩ се отбелязва Денят на благодарността. Празникът се чества всеки последен четвъртък на ноември и е последното голямо празненство преди Коледа. След този ден американците официално започват да отброяват дните до 25 декември, а много от тях вече са украсили и домовете си.

Едно от задължителните ястия на масата за Деня на благодарността е пуйката. Към нея се добавят хляб, картофи със сос, пай от тиква, но месото е най-важното. Традицията води началото си от 19 век, когато пуйката се превръща в популярно ястие за сервиране на този ден. Причините са няколко. Първо, птицата е доста често срещана в Америка, като по онова време се съобщава за поне 10 млн. пуйки. Второ, тя е била почти винаги отглеждана за месо. Докато кокошките и кравите са били полезни за производство на яйца и мляко, то птицата нямала толкова важно значение.

И докато в България не празнуваме ден на благодарността, то много семейства сервират пуйка на Коледа. Рецептата за приготвяне е доста пипкава, тъй като месото е много сухо и трябва да му се обърне голямо внимание, за да промени вкуса си. За щастие, на помощ идва Камала Харис, която споделя своя метод за получаване на сочно пуешко месо.

Новоизбраният вицепрезидент на Съединените щати стана интернет сензация заради кулинарните си умения. Благодарение на появило се старо видео в социалната мрежа TikTok, хората разбраха, че Харис не само е добра с думите, но и може да сготви пуйка като професионален готвач. През 2019 година журналистът Джонатън Кейпхарт пита тогавашната сенаторка Харис за методите ѝ за приготвяне на пуйка. Камала разкрива всичките си тайни, а Кейпхарт успява да запише целия разговор на видео.

Сега, година по-късно, клипът се появи отново и социалните мрежи направо полудяха по него. 

Тъй като пуешкото месо е едно от най-сухите, много хора не обичат да го приготвят у дома. За щастие, Камала Харис ни дава решение на този проблем и той се крие в т. нар. мокра саламура. Тя се състои от вода, дафинови листа, захар, зърна пипер и нарязани портокали. Водата трябва да бъде загрята, за да може захарта да се разтвори в нея. След като полеете пуйката със сместа, трябва да я приберете в хладилника за период от 12 до 24 часа.

Ако пък нямате време за това, може да използвате метода суха саламура. Той се състои в смесването на сол и черен пипер, които да разпръснете във вътрешността на пуйката. След това, преди да сложите месото във фурната, Харис съветва да прибавите мащерка и розмарин към сместа от сол и черен пипер, след което да я разнесете по кожата на пуйката заедно с масло.

@feministmama

this brings me life (also the best turkey I've ever made) #kamalaharris #thanksgiving #turkey #madamvicepresident #recipe #cooking #politics #kamala

♬ original sound - Abbi

„След това вземете една бутилка евтино бяло вино, за да залеете птицата“, казва Камала. Няколко часа, след като видеото беше публикувано в социалните мрежи, много хора опитаха рецептата. Потребител с името Аби дори направи видео със своя опит, като заяви, че това е най-хубавата пуйка, която е яла.

Големият интерес накара Камала Харис да сподели още една семейна рецепта. Този път тя разкри съставките на дресинг за царевичен хляб. „По време на трудните моменти, винаги се обръщам към готвенето“, споделя вицепрезидентът в Туитър. Тя добави, че това е една от любимите ѝ рецепти за Деня на благодарността.

Необходими са ви: 80 грама царевичен микс, 450 грама наденица, 2 нарязани глави лук, 2 изчистени и нарязани ябълки, 4 стръка целина, 180 грама бульон, 60 грама разтопено масло, 15 грама нарязан магданоз, 2 ч. л. градински чай, 1/2 ч. л. мащерка, 1/2 ч. л. розмарин, сол и пипер. 

Начин на приготвяне: 

Изпечете царевичния си хляб в съответствие с инструкциите на опаковката. Това може да го направите ден по-рано от дресинга. Когато хлябът се охлади, го натрошете.

Извадете колбаса от обвивката му, нарежете го и го запържете с малко масло. Когато се сготви, използвайте лъжица с решетка, за да го извадите от тигана и го оставете настрана. Задушете зеленчуците и ябълките в останалото масло в същия тиган. Смесете го с наденицата, трохите от царевичния хляб, разтопеното масло, билките и пилешкия бульон.

Ако искате да приготвите празничната рецепта, но нямате някои от продуктите - набавете си ги директно у дома от shop.gladen.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари