IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята на Джейн Андрюс – от стилист на Сара Фъргюсън до убиец

8 март 2021 18 00

Вижте я

Снимка: Getty Images

Животът на Джейн Андрюс, която е била стилист на кралската снаха Сара Фъргюсън, а след това извършва тежко престъпление, е пълен с интересни подробности.

Нов документален филм връща към едно убийство преди 20 години. Джейн Андрюс, бивш личен стилист на херцогинята на Йорк, е замесена в престъплението. Работила е със Сара Фъргюсън от 1988 до 1997 г.

Филмът на ITV, озаглавен „Стилист на Фърги и убиец: Историята на Джейн Андрюс“ излиза две години след като тя излежа присъдата за убийството на гаджето си милионер Томас Кресман. Андрюс извършва престъплението през 2001 г.

Живот в кралския двор

Джейн е родена през 1967 г. в Клитхорпс, графство Линкълншир. Животът ѝ като тийнейджърка е бил труден – страдала е от депресия, панически атаки и хранително разстройство. На 15-годишна възраст се опитва да се самоубие, но е спасена след предозиране с лекарства. На 17 години Джейн забременява и впоследствие прави аборт. След като завършва колеж със специалност мода, отговаря на анонимна обява за стилист на „работеща майка“ в списание The Lady. Шест месеца по-късно е поканена на интервю от Сара Фъргюсън, която току-що е родила първото си дете – принцеса Беатрис.

Бъкингамският дворец наема Джейн като стилист със заплата от 18 хиляди лири годишно. Тя била ангажирана с гардероба на съпругата на принц Андрю и я придружавала по време на визити.

Да бъдеш стилист на кралска особа означавало висок статус и познанства в най-висшите кръгове.

Уволняват я 9 години по-късно – причината била, че тосканският аристократ граф Гадо дела Герардеска, който имал връзка с Фърги, се интересувал от нея. Според кралския двор решението е резултат от желанието за намаляване на разходите – Сара имала много дългове.

През август 1990 г. 23-годишната Джейн се омъжва за изпълнителния директор на IBM Кристофър Дан-Бътлър, който бил с 20 години по-възрастен от нея. Те се развеждат пет години по-късно като Андрюс признава, че е имала „няколко афери“, с които „не се гордее“. След това Джейн имала няколко връзки с представители на висшето общество в Лондон, включително с Дмитрий Хоум, син на гръцки корабен магнат. Вървят слухове, че именно след раздялата с Дмитрий тя е унищожила жилището им и е опитала да се самоубие, но е оцеляла.

Среща с жертвата

Джейн се срещна с жертвата си през 1998 г. Томас Кресман ѝ бил представен от общ приятел. Той е бивш борсов посредник, който ръководи успешен бизнес за автомобилни аксесоари и работи с каймака на лондонското общество. Междувременно Джейн Андрюс вече била уволнена от кралската служба и започнала работа в хотел Claridge's като мениджър „Връзки с обществеността“. След два месеца обаче била уволнена и от там.

Тя се мести при Кресман в апартамента му в района на Фулъм, като му дава да се разбере, че се надява да се омъжи за него и да създаде семейство.

През септември 2000 г., две години след началото на връзката им, 34-годишната Джейн пътува с 39-годишния си любовник до вилата на семейството му на Френската Ривиера. Тя очаква предложение за брак, но за нейно съжаление това не се случва. Томас ѝ казва, че няма такова намерение.

При завръщането си в Лондон те се скарват сериозно, като Кресман дори се обажда в полицията, за да каже, че „някой може да пострада“. По-късно Андрюс го намушква и го удря с бухалка за крикет, докато той спи.

Джейн оставила Томас да умре в леглото си и избягала. Тя направила още един опит за самоубийство, докато била в колата си в Корнуол, където била открита от полицията и арестувана.

Затворът и бягството от него

През май 2001 г. тя е осъдена на 12 години затвор. По време на процеса тя се опитва да докаже, че става дума за самозащита, твърдейки, че партньорът ѝ я е изнасилил.

Джим Дики, който ръководи разследването, казва за нейната защита: „Тя го уби, докато беше жив, и го уби отново посмъртно в опит да съсипе репутацията му“.

По-късно Андрюс е диагностицирана с гранично разстройство на личността. Лекар заявява, че някои от нейните твърдения за Кресман, че той се е държал грубо и насилствено, се оказват верни.

Докато е в затвора тя е обсебена от друг мъж, който излежава присъда за измама в друг затвор. Когато той не я посетил, тя избягала от East Sutton Park Open в Мейдстоун, Кент. Годината е 2009. Полицията я залавя в хотел наблизо със семейството ѝ три дни по-късно.

Според Daily Telegraph, докато е била в затвора, Андрюс „постоянно се е притеснявала за родителите си“, затова се е опитала да избяга, за да се види с тях.

Докато тя е беглец, на Острова излизат заглавия, които описват страх у Сара Фъргюсън. „Дейли мирър“ през 2009 г. съобщава, че въоръжена полиция е била назначена да охранява херцогинята, „твърди се, че 40-годишната Андрюс никога не е простила на Фърги уволнението й“.

След като Джейн е върната в затвора, се появяват съобщения, че откраднала около 10 000 британски лири от личната сметка на Фърги. Измамата е разкрита, когато херцогинята се развеждала с принц Андрю и напуска кралското семейство в средата на 90-те години.

Сара и стилистът ѝ поддържали близко приятелство, според The Sun. Херцогинята я наричала „лейди Джейн“ и в затвора е известна като „птичката на Фърги“.

Андрюс е освободена през 2015 г., но попада отново в затвора в Ню Хол през 2018 г. по обвинения в тормоз.

53-годишната Джейн сега работи в магазин в Линкълншир. Семейството на Томас Кресман пък е възмутено, че жената има шанс да продължи да води нормален живот...

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари