IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мис Украйна 2018 за бягството от страната заедно със сина си

13 март 2022 10 30

Тя призова светът да помогне на майките и децата

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Вероника Дидусенко, която печели титлата Мис Украйна 2018 беше придружавана от адвокатката Глория Алред на специална пресконференция, на която призова светът да помогне на Украйна, която продължава да се бори с руската инвазия.

По време на изявлението си, направено от Лос Анджелис по случай Деня на жената, Дидусенко разказа как е успяла да избяга от Украйна заедно с малкия си син Алекс, след като руският президент Владимир Путин е започнал атака срещу страната.

„Бяхме събудени от сирени и експлозии в Киев... град с повече от 3-милионно население, което вече беше заспало. Без никакво официално обявяване на война, без никаква надежда за жителите да се предпазят, ние бяхме ударени от вражеска бомба“, казва Вероника. Допълва, че по време на дългото ѝ пътуване към спасението, е нямало град, в който да не се чуват сирени, където да не експлодират бомби и ракети.

Дидусенко все пак достига безопасно място, където се среща с приятели, които предлагат да гледат сина ѝ докато тя моли за помощ целия свят. „В момента милиони украински майки и деца пътуват към метростанциите и бомбоубежищата. Нещо още по-сърцераздирателно, майки раждат в тези условия, в бомбоубежищата. В момента руските самолети, ракети и бомби продължават да удрят украинските градове“, продължава Вероника.

Мис Украйна 2018 се присъедини към Глория Алред в молбите към американския президент Джо Байдън да позволи на украинците, които искат да влязат в страната, да го правят без виза. „Европа прави всичко по силите си, но и ние трябва да се застъпим. Днес е Денят на жената и времето за спешни мерки е сега“, категорична е адвокатката.

Това не е първият път, в който Дидусенко говори за проблемите от името на жените. Само няколко дни след като беше удостоена с титлата Мис Украйна, тя ѝ бе отнета заради факта, че е разведена майка, което е в разрез с условията на конкурса. Оттогава Вероника стартира неправителствената организация „Правото да бъдеш майка“ в опит да промени правилата на конкурсите Мис Свят и Мис Вселена.

Във вторник, 8 март, първата дама на САЩ Джил Байдън също говори в подкрепа на украинските дами. „На този Ден на жената почитаме жените по целия свят, които безстрашно използват своя глас, независимо от последиците. Към нашите сестри от Украйна, които се борят за свободата на своята страна и живота на семействата си: Ние ви подкрепяме. Към нашите сестри в Русия, които протестират и са против инвазията, въпреки рисковете: Виждаме вашия кураж“, каза съпругата на президента.

Войната в Украйна продължава, след като на 24 февруари руски военни влязоха в страната без причина и предупреждение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари