IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да се научите да прощавате

4 юни 2022 21 00

Това е лек за душата и тялото ви

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Можете ли да простите на някого, който ви е наранил? Сигурно автоматично ви идва да кажете не. Прошката не означава, че ще забравите за случилото се. Тя обаче може да ви освободи и да ви помогне да продължите напред. Защо трябва да се научите да прощавате:

Когато простите на някого, вие прощавате на себе си

Когато изпитвате гняв и негативни чувства към някого, който ви е наранил, те не са насочени само към неговото действие. Подсъзнателно вие вините и себе си, че сте го допуснали. Това са негативни емоции, насочени и към самите вас и те ви пречат да продължите напред.

Прощавайки на другия, прощавате и на себе си за това, че сте позволили да ви се случи това, което ви е наранило. Разбирането за ситуацията и това, че не можете да я промените, ще ви помогне да се успокоите вътрешно и да се излекувате. Стореното е сторено, време е да продължите напред и да се отърсите от болката, за да привлечете нови хубави неща.

Прощаването ще ви помогне да не се чувствате като жертва

Прошката разрушава връзките, които ви обвързват негативно с друг човек. Можете да простите без да забравите. И не трябва да се опитвате да се преструвате, че всичко е нормално. Не е така. Може да простите на някого и да изберете да не го видите повече. Така вие поемате контрола над емоциите си и действията си и не сте просто неоправдана жертва на обстоятелствата. Вие имате избор – да продължите да общувате с този човек или да го отстраните от живота си. Поемайки контрола, вие ще се отърсите от негативните емоции и ще можете да се фокусирате върху себе си и какво е добре за вас.

Прошката ви освобождава

Това ви позволява да върнете силата си обратно. Енергията и емоцията, които сте вложили толкова дълбоко в определен човек/ситуация, сега са свободни да бъдат преместени към някого/нещо, което е положително за вашето израстване и емоционално, психологическо и физическо здраве. Вече не сте приковани към някого, който изсмуква енергията ви и отнема живота от вас. А освобождаването от товара може да ви позволи да видите този човек/ситуация в съвсем различна светлина. Вместо да се фокусирате върху всички негативи, опрощаването ви позволява да си спомните всички положителни неща, които са в живота ви и дори в отношенията ви с този човек до момента.

Прошката помага на вашето здраве

Отрицателните емоции ограбват енергията ви и оказват влияние върху тялото, ума и духа ви. Гневът, тревожността, депресията и ненужният стрес генерират отрицателно влияние върху тялото ви. Те могат да причинят повишено кръвно налягане, учестен сърдечен ритъм, безсъние, главоболие и усещане за безсилие. Интензивността може да варира от лек дискомфорт до много силни физически реакции. Това, че някого, на когото държите, е в конфликт с вас, е най-малкото много неудобно и натоварващо. Когато простите, ще усетите сякаш тежест се вдига от раменете ви. Облекчението е осезаемо и на физическо ниво.

Прошката ви помага да продължите напред по своя житейски и духовен път

Прошката насърчава състраданието. Вие сте в състояние да се отнасяте към другите като част от човешкия опит. Чувствате за другите, както и за себе си. Емоционално и психологически необременени, можете да започнете начисто и да оставяте миналото зад себе си. Прошката е акт на доброта и вътрешния мир.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари