IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 предимства да се държите мило и добронамерено с хората

3 ноември 2022 08 30

За някои от тези причини едва ли сте се сещали

Istock

Istock

Една от първите добродетели, които повечето родители се опитват да възпитат в децата си, е да бъдат мили, съпричастни и състрадателни. При възрастните, протягането на ръка и помагането на другите би трябвало да е обичайно поведение, но невинаги е така. А се оказва, че като извършваме добри дела, ние помагаме не само на другите, но и на самите себе си. Проявата на доброта е благословия и за самия човек, който я проявява. На първо място, като правите добри неща за другите, това ви кара да се чувствате по-добре. Освен това с поведението си вие насърчавате и другите да се държат по-добросърдечно.

Разберете кои са 11-те причини, заради които още повече си заслужава да бъдете по-мили с другите и които малко хора вземат под внимание:

1. Полезно е за здравето на сърцето ви да сте мили

Някой казвал ли ви е, че имате добро сърце? Може би има някаква връзка между доброто и здравото сърце. Знаете ли, че показването на състрадание може да стимулира производството на хормон, наречен окситоцин. Според едно научно изследване окситоцинът има няколко ползи за сърдечносъдовата система. Те включват подпомагане на регулирането на сърдечния ритъм и понижаване на кръвното налягане.

2. Добротата може да засили имунната ви система

Когато сте мили с другите, не само ще се почувствате по-добре емоционално, но и ще засилите имунната си система. Статия, публикувана от Pharmacological Reviews, гласи, че окситоцинът играе важна роля в имунната система на човек. Тъй като се бори с възпалението в цялото тяло, този хормон може да намали рисковете от определени заболявания като хипертония, коронарна болест, диабет, рак и преждевременна смърт.

3. Когато сте мили, имате контрол над ситуацията

Нека си го кажем – някои хора винаги ще ви лазят по нервите, независимо колко сте любезни или добросърдечни към тях. Сигурно се чудите как да овладеете нервите си, когато сте в компанията на тези дразнители. Е, опитайте се да „убиете“ жестоките думи и негативното отношение, а не самия човек. Да, нужна е сила на волята да се държиш мило с човек, който те напада грубо. Но помнете – гневът е токсичен. Затова отговаряйте на лошото с добро. Така ще докажете и на другия и на себе си, че имате контрол над ситуацията и че никой не може да ви изкара извън релси. Не доставяйте радост на другия като му покажете, че ви е разстроил. Не забравяйте, че добрата дума отблъсква гнева и в крайна сметка вие ще сте победител.

4. Добротата се връща при вас

Според закона за привличането, всяка мисъл, която изпращате във Вселената, се връща под някаква форма при вас. Положителните мисли, думи и действия привличат положителни събития, а отрицателните – негативни. Законът важи за всички. Ако вие например показвате благодарност към живота си, Вселената ще ви изпрати още повече благословии. Ако непрекъснато се оплаквате, че нищо добро не ви се случва, тогава ще продължите да привличате лошия късмет. Така че протягането на ръка със състрадание няма да е напразно. Същите благословии, които давате на другите, в крайна сметка ще се върнат при вас. Или казано с други думи – каквото посеете, това ще жънете.

5. Добрите хора са по-малко стресирани

Когато премисляте проблемите си, това само причинява ненужен стрес. Хроничният стрес може да ви направи по-податливи на физически и психически здравословни проблеми. Въпреки че е невъзможно да премахнете целия стрес в живота си, можете да направите неща, за да го сведете до минимум.
Един от начините естествено да намалите стреса е да бъдете състрадателни към другите. Вашата доброта се фокусира върху техните нужди, така че спирате да се тревожите за собствените си проблеми.

6. Добротата насърчава по-добри взаимоотношения

Ако някой е постоянно зъл и неприятен с вас, има вероятност да не искате да общувате с него. За съжаление, негативните хора само привличат повече негативност и отблъскват положителната енергия. Логично е, че добросърдечните хора ще имат по-устойчиви и по-дълготрайни връзки. Повечето хора искат партньор, който има състрадателно сърце. Физическата красота привлича в началото, но вътрешната красота е тази, която заражда по-дълбоката любов.

7. Милите и любезни хора често са много креативни

Знаете ли, че състраданието може да ви направи по-креативни? Една статия обсъжда положителната връзка между щастието и творчеството. Състраданието може да ви помогне да станете по-добър писател, художник или музикант. Умът ви е по-малко обезпокоен и имате повече място за вдъхновение, благодарност и творческо мислене.

8. Добротата може да ви зареди с енергия

Как се чувствате, след като сте казали или направили нещо, което е наранило някого? Чувствате се ужасно, дори ако е било от гняв и не сте го мислили. Вината и самоомразата ще развалят настроението ви за часове или дни напред. От друга страна, проявата на състрадание ще ви накара да се чувствате прекрасно. Разбира се, само ако нямате скрит мотив. Вашите добри дела към другите ще ви дадат положителна енергия, която ще ви кара да искате да направите още и още добрини.

9. Добротата ще ви излекува от тежкото минало

Повечето хора не могат да забравят миналото си, ако е било по-тежко. Безброй хора се въргалят в минали болки и разочарования и пропускат настоящето. Това пък води до хронична тревожност, депресия и други проблеми. Добросърдечността ви дава силата да простите и да продължите живота си напред.

10. Може да живеете по-дълго, ако сте добър човек

Разбира се, колко дълго ще живеете зависи от множество фактори. Но все пак състраданието може да увеличи дълголетието ви. Според проучване, публикувано в „Journal of Experimental Social Psychology“, хората, които помагат на другите, обикновено са по-щастливи. На свой ред по-щастливите хора са склонни да живеят по-дълго от хронично нещастните индивиди.

11. Вашата доброта е пример за вашите деца

Децата естествено имитират поведението на своите родители и на хората, които се грижат за тях. Разбира се, техният характер се оформя и от гените им, но и от възпитанието им. Вие трябва да бъдете техен пример, ако искате децата ви да станат добросърдечни възрастни някой ден. Покажете им правилното отношение към хората и животните. Когато се подхлъзнете и направите грешка, бъдете първият, който ще я признае, ще се извини и ще се поправи.

Още интересни материали четете в Tialoto и в нашите социални канали в Instagram и Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари