IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кисело зеле по добруджански – постна рецепта за празниците

27 декември 2022 09 00

Ето как да го приготвите у дома

IStockphoto

IStockphoto

Кисело зеле или туршия са нещата, които всеки похапва тази зима. Те често присъстват на трапезата за Бъдни вечер и Коледа, а защо не и в дните около празниците.

Ако не обичате да свивате сарми с часове до печката, а същевременно харесвате комбинацията от ориз и кисело зеле, то може да направите едно много вкусно и лесно ястие за дните, в които не ви се яде месо.

Постни рецепти – кисело зеле по добруджански

Необходими продукти:

600 г или около половин зелка;

250 г ориз;

1 суха червена чушка или малко нарязана от фризера;

2 чаени чаши вода;

червен пипер, сол и олио на вкус.

Как да си приготвите добруджанския ориз?

Някои го наричат зеле по добруджански, но в ястието по-скоро присъства повече ориз, отколкото популярния ферментирал зеленчук. Първото, което трябва да направите, е да го нарежете на ситно.

Задушавате го в мазнината за няколко минути. После наситнявате чушката и заедно с нея добавяте червен и черен пипер, накрая и солта. Хубаво разбърквате.

Почиствате ориза и го измивате хубаво.

Постни рецепти за Бъдни вечер: Сарми с орехи и стафиди

Постни рецепти за Бъдни вечер: Лозови сарми

Постни рецепти за Бъдни вечер: Содена питка

В тавичка, която е леко намазнена, изсипвате част от киселото зеле. После слагате отгоре ориза. После минавате към втори пласт зеле, което хубаво да покрие ориза.

Отгоре изливате двете чаени чаши вода. По време на печене може да добавите още малко, зависи от ориза, който сте избрали да сготвите.

Тавата с ориза и киселото зеле се поставя в предварително загрята на 220 градуса фурна. След около 10-15 минути се намалява на 200. Пече се до готовност.

Рецептата е много лесна за изпълнение. Да ви е сладко!

За още рецепти и съвети за празниците последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари