IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 смущаващи начина, по които алгоритмите ни променят

24 ноември 2023 11 00

Имате ли усещането, че ерата на технологиите отнема идентичността ви?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Имате ли понякога усещането, че някъде между всички кликвания, плъзгания и изскачащи реклами, ние сякаш губим душата си? Истината е, че не всичко е било идеално преди цифровите технологии да вземат превес в живота ни. Очевидно човечеството винаги се е борило с несправедливост, насилие и екзистенциални проблеми, но пък индустриалната модернизация, съчетана с все повече хора онлайн за по-дълго време, ни изправи пред нови предизвикателства, нови пречки и разочарования.

Ако усещате, че вече не можете да живеете без новите технологии, но че покрай тях сте започнали да губите идентичността си (в целия този процес на дигитализация), то не сте  единствените.

Факт е, че обществото напоследък сякаш се оформя от алгоритми, което е доста обезпокоително. Всички сме чувствали, че телефоните ни се подслушват, че могат да ни следят през камерата на компютъра ни и т. н., но повечето от  нас приемат това като нещо безобидно.

Но също така е факт, че новите удобства и иновации в съвременното общество ни влияят по доста отрицателни начини, които общо могат да бъдат описани като вид прикрита манипулация. Няма нужда да се плашите, искаме само да ви накараме да се замислите...

А ето и 8-те най-обезпокоителни начина, по които съвременното общество е манипулирано от алгоритми:

1. Алгоритмите могат да ви принудят да бъдете предубедени

Алгоритмите в днешно време са направени, като за тях е използвана информация, която ние даваме като потребители. Зад тях все пак стоят хора, програмисти. Следователно алгоритмите могат да се използват за поддържане на вредни идеологии. Например омразата е кулминация и екстремен израз на страх, което е емоция, към която много от тези алгоритми насочват, за да спечелят нашето внимание и време. Просто гледайте да се образовате, като търсите факти за всичко извън социалните медии. Просто не вярвайте, че всичко, което сте видели онлайн, е истина.

2.  Вашата поверителност  е компрометирана

Основният начин, по който много от тези алгоритми получават данни, е чрез наблюдение на използването на социални медии. Това не са само приложения. Уебсайтове, охранителни камери, публични записи и други могат да се използват за генериране на данни за създаване на профил, към който алгоритмите могат да бъдат насочени. И проблемът не е в масовото наблюдение, което се случва под формата на селектиране и обработване на данни. Проблемът е, че този вид достъп на технологичните компании до нас им е позволен и вече дори се счита  за нещо нормално. 

За щастие има начини да се защитите, като внимателно прочетете правилата за поверителност и проверите отново настройките на приложенията си.

3. Тези алгоритми създават социално ехо

Да кажем, че вече някой разполага с вашите данни и си е създал профил как да ви манипулира. Тоест вие вече сте се превърнали в мишена за пропаганда и всякакви хора и компании могат да започнат да ви изпращат съобщения или реклами, с цел да ви заинтригуват и да вземат парите ви. По този начин вие не осъзнавате, че външна сила „форматира“ независимия ви начин на мислене, който вече може да бъде компрометиран и силно повлиян. Дори най-събудените и социално осъзнати хора могат да влязат в тези капани. Защото трябва да запомните, че личностното израстване се случва само когато имате достъп до различни гледни точки.  

4. Ставате жертва на дезинформация

Масовото разпространение на дезинформация е в своя пик в момента. Начинът, по който функционират много алгоритми, е, че е по-вероятно да покажат какво печели най-много кликвания или взаимодействия. Което означава, че обикновено се разпространява повече сензационно съдържание, отколкото, да кажем, истинско, нормално съдържание. Тоест интернет ни обучава как да помогнем на света бавно да отива към собствената си гибел. Много е вероятно на  екрана да виждате съдържание и набор от информация, която да ви радикализира. Никой не е имунизиран срещу пропагандата! Ако искате да се спасите от нейното влияние, най-добре е да си правите почивки от социалните медии.

5. Изместване на работната ръка в определени отрасли

Възходът на автоматизацията повдигна въпроса за замяната на работни места с машини – т. нар. изкуствен интелект. Можем да продължим за това какви видове работни места са заменими, но списъкът ще бъде безкраен, защото технологията непрекъснато се развива. Замислете се, че животът на хората зависи от работата им и че обществото ще стане още по-нестабилно, ако хората започнат да се тревожат как ще оцелеят в бъдеще, ако работното им място се заеме от машина.

6. Увеличаване на ненужното съответствие

Алгоритмите анализират данни, за да идентифицират модели и тенденции, и тези индустрии използват тези данни, за да оформят това, което искат да предложат на потребителите. Под прикритието на персонализирането това, което в крайна сметка се случва е, че тези потребителски избори просто стават предвидими. Така че вашите предпочитания наистина ли са ваши? Струва си да се запитате, за да запазите автономията си като потребител.

Усещането, че предпочитанията ви са поднесени на тепсия, също ви пречи да разширите мирогледа си.

7. Намаляване на критичното мислене

Технологичният напредък помага, но и нанася и доста вреди, когато става въпрос за нашето капиталистическо общество. Все по-често виждаме как хората стават прекалено зависими от тези алгоритми, оставяйки ги да вземат решения вместо тях, защото по някакъв начин бъркаме удобствата с компетентността. Алгоритмите са проектирани да предлагат бързи и лесни решения, като намаляват труда, необходим за създаването им. Те ни казват какво да купим, с кого трябва да се свържем и дори на какво да вярваме. Но хората, които отговарят за тези програми, не ви познават. Нито пък искат най-доброто за вас! 

Моралът и здравият скептицизъм са необходими, ако искате да вземате добри решения, които не ви служат само в краткосрочен план.

8. Намаляване на емпатията

Ние живеем в ерата на удобствата, но тези удобства ни струват задълбоченото и съпричастно разбиране на сложните проблеми около нас. Тоест  технологиите постепенно ни превръщат в непукисти към чуждото страдание, тъй като сме залети от подобна информация, с която в един момент свикваме. Много хора са засегнати от това. Като публика нашето възприятие е силно повлияно от жизнеността и скоростта на произвежданото съдържание. Ако искате да противодействате на това, търсене на по-дълго съдържание и нюансирани дискусии по темите, които ви вълнуват. А емпатията е като мускул, трябва да забавите темпото и да копаете дълбоко тук и там, ако искате да я запазите непокътната.

За още новини от света на лайфстайла и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари