IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 неща, които да изхвърлите след празниците

3 януари 2024 10 30

Подгответе дома си за новата година

Снимка: iStock

Снимка: iStock

За много от нас празничният сезон е време на излишък - наслаждаваме се на много храна, твърде много напитки и изобилие от подаръци. Дори тези, които се смятат за минималисти през по-голямата част от годината, може да открият, че са натрупали повече подаръци, декорации, опаковки и консумативи за печене, отколкото имат място. 

Това прави седмиците веднага след празниците идеалното време да сортирате вещите си, да разчистите ненужните неща и да дарите това, от което вече нямате нужда. Ако банковата ви наличност е значително намаляла след празничния прекомерен разход, почистването и премахването на бъркотията също може да бъде интелигентен начин да подредите дома си, каот същевременно възстановите малко пари. И след като сте решили какво да запазите, има много практични идеи за вертикално съхранение, за да поддържате нещата организирани. 

Ако не сте сигурни откъд да започнете, ние имаме няколко съвета, с които да подредите и почистите дома си за новата година. 

12 неща, които да изхвърлите след празниците

1. Коледни декорации

Преди да опаковате гирляндите, оранментите за елха и лампичките, преценете дали ще ги използвате и следващата година. Ако има декорации, които не сте изваждали тази година или такива, които са повредени, може би е време да ги изхвърлите. След това изберете кои вещи ще са ви необходими и за следващата коледна украса, за да сте сигурни, че не прибирате нещо, което не ви трябва.

2. Пособия за печене

Отваряте кухненския шкаф и сте затрупани от формички на елхи, джинджифилови човечета, звездички, Дядо Коледа и какво ли още не. Всяка година си казвате, че няма да купувате повече, но виждате нови и нови пособия за печене, които не искате да подминете. Така се създава хаос в кухнята, които може да ви накара да се чувствате още по-стресирани както по време, така и след празниците. Подредете запасите си и разчистете това, което не ви трябва. Подарете или дарете пособията си за печене, които все още са в добра форма, но със сигурност няма да използвате.

3. Електронната си поща

Завръщането на работа след празничния сезон е трудна задача - имате чувството, че не сте се наспали добре и все още се възстановявате от дългите събирания с приятели и роднини. На всичкото отгоре ви посреща пълен имейл с ненужна поща, който може да ви изнерви още повече. Ако попадате в такава ситуация в първия си ден на работа, подредете пощата си, като се откажете от някои абонаменти за магазини или услуги, които със сигурност не ползвате. Оставате само важните кореспонденции с хора, които ще ви бъдат от полза и през тази година.

4. Детски играчки

Ако вече не виждате пода в хола или детската стая на вашето дете, защото е пълен с играчки, време е да разчистите нещата. Ако са достатъчно големи, оставете децата да участват в процеса на вземане на решения. Създайте правило - например за всяка играчка, която пазят, те трябва да дарят една - и им помогнете да сортират колекцията. 

детски играчки

Снимка: iStock

Ако играчките са в добро състояние, кажете на детето си, че ще отидат при друго дете, което наистина може да ги използва, за да улесните отказването от тях. Преди да дарите, не забравяйте да изперете играчките и проверете всички указания за безопасност в организацията, на която дарявате.

5. Коледни рокли и тоалети

Много от нас имат празнични рокли или тоалети, които не са обличали от известно време. Определете какво е вероятно да носите следващата година и ако нещо не попада в тази купчина, дарете го. 

коледни подаръци,

Снимка: iStock

Ако дрехите ви са в отлично състояние, може също така да обмислите продажбата им в различни сайтове. Същото важи и за красивите празнични обувки, които едва ли ще носите в ежедневието. 

6. Зимни палта и аксесоари

В началото на януари, когато зимата е в разгара си в повечето райони, вероятно имате добра представа какво зимно облекло ще използвате и кои палта, шапки и ръкавици не са вече по вкуса ви.  Сега е добър момент да прегледате всичко и да дарите всички палта и ръкавици, които все още са в добро състояние.

7. Коледни картички, поща и опаковки

Задръжте само най-важните картички, които бихте искали да запазите по сантиментални причини, след което рециклирайте останалите. Ако сте държали картонени кутии за прибиране на украсата, преценете дали е време да ги рециклирате.

8. Подаръци, които няма да използвате

Получаването на подарък, който знаете, че вероятно никога няма да използвате, кара много от нас да държат предмета от чувство за вина. Понякога ще минат години, преди най-накрая да се откажем от него. Въпреки че може да се наложи да задържите някои артикули, други могат да бъдат дарени или подарени отново веднага. Ако подарявате повторно артикул, направете го по обмислен начин, който няма да нарани чувствата на никого. Наистина мисълта е важна - можете да сте благодарни за подаръка, без да го държите. 

9. Остатъци от храна

Ако празниците са оставили хладилника ви малко по-натъпкан от обикновено, време е за почистване. Започнете, като премахнете всичко и избършете рафтовете. Изхвърлете всички остатъци, които са вече не са годни за ядене - експертите препоръчват това да се случва след три до пет дни след отварянето им. 

lunch box,

Снимка: Pixabay

Що се отнася до пакетираните храни, които може да останат с месеци в шкафовете, след което да ги изхвърлите, защото вече не ядете сладко или тестено, помислете за дарение. Хората в неравностойно положение определено ще им се зарадват и така няма да ви се налага да изхвърляте храна. 

Почистване и организиране на гардероба: Как най-лесно да го направите?

Почистване и подреждане на дома – терапия против стрес

10. Спално бельо и кърпи

Може би, когато гостите на празника ви са свършили, сте осъзнали, че този резервен комплект чаршафи е виждал и по-добри дни. Или може би сте инвестирали в нов комплект чаршафи и сте готови да се разделите със старите. Така или иначе, следпразничният период е идеалното време да сортирате гардероба си за спално бельо, за да определите кои чаршафи и кърпи можете да разчистите. 

11. Зимна екипировка

Ако обмисляте да отидете на пистите или да посетите ледената пързалка, сега е моментът да проверите вашата зимна екипировка. Дали кънките ви за лед все още са годни? Имат ли нужда от наточване? Дарете всяко оборудване, което вече не ви трябва, но може да бъде полезно за някой друг, след което планирайте всяка поддръжка, от която вашата екипировка се нуждае.

12. Дупликати

Ако любимите хора са били изключително щедри с празничните подаръци тази година, може да откриете, че вече имате дублиращи се вещи. Нова кафемашина? Помислете да дарите старата. Получили сте ново облекло? Попитайте приятелите си дали искат да се присъединят към размяна на дрехи. Разчистете някои от екстрите сега, така че да имате по-малко хаос, когато настъпи сезонът на пролетното почистване.

За още съвети за дома и интериора последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари