IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 житейски борби, причинени от емоционално пренебрегване в детството

29 февруари 2024 18 00

Самоувереността, самооценката, самочувствието и самопознанието страдат

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Да се чувстваш напълно обгрижван и обичан от родителите си в детството поставя началото на високото самоуважение в зряла възраст. Децата, отгледани с емоционално пренебрежение, не се чувстват напълно добре в кожата си, когато пораснат, като същото важи и за тези, които са останали някак неразбрани от родителите си.

Способността да познавате, да се доверявате и да вярвате в себе си може да остане недоразвита през живота ви като възрастен, ако родителите ви не са се отнасяли към вас с нужните внимание и обич.

Ако имате проблеми със самооценката и често поставяте под съмнение способностите си, чувствайки се сякаш сте по-низши от другите, може би трябва да се вгледате по-надълбоко в детските си години.

Ако ви липсва самоувереност, самооценка, самочувствие и самопознание, дори и да мислите, че знаете точно какво означават тези четири термина, важно е да вземете предвид различията им и да разберете как точно се появяват в живота на един човек.

Емоционално пренебрегване в детството

Емоционалното пренебрегване в детството се случва, когато родителите ви не успяват да отговорят достатъчно на емоциите ви, докато ви възпитават. Вашите емоции са най-личният, биологичен израз на това кой сте като човешко същество. Те държат истинските части от вас... части, които родителите ви трябва да виждат, утвърждават и ценят, докато ви отглеждат.

Така че, когато родителите ви емоционално ви пренебрегват, дори и като цяло да имат най-добри намерения, те пропускат да ви опознаят истински. И вие също пропускате това, защото родителите ви са вашето огледало. Те са там, за да ви забележат – всички ваши предпочитания, хобита, страсти, слабости и дарби – и да ги отразят обратно към вас.

Накратко, нашите родители са тези, които ни учат кои сме, и те правят това, като обръщат внимание на нашите емоции, които са отражение на нашата най-дълбока същност. Когато забелязват и отговарят на чувствата ни, те ни учат да правим същото: да чувстваме, разпознаваме и почитаме чувствата си, да ценим вътрешното си Аз и да познаваме чувствата си и да им се доверяваме.

Ако родителите ви са се провалили в тази област, вие израствате уязвими и може да страдате от ниски самочувствие, самооценка, самоуважение и самопознание.

Липса на самоувереност

Ако сте човек, който се тревожи и се страхува, когато трябва да говори пред някаква аудитория – колеги/шефове/клиенти например, и все се питате: „Ами ако объркам нещо? Ами ако задават въпроси, на които не мога да отговоря?“ и др., това е така, защото нямате връзка с вътрешното си Аз. Вие сякаш нямате доверие сами на себе си. Затова често ще се съмнявате в способностите си и ще поставяте под въпрос своите умения и таланти. Ако не започнете да вярвате в себе си, безпокойството ви ще продължи цял живот.

Ниска самооценка

Ако искате да излезете с приятелите си и дори имате среща с тях, но ви обзема мрачно, тревожно чувство и сте готови да отмените излизането, то вие може би страдате от дълбоко вкоренено чувство, че не заслужавате да имате добри приятели и забавни преживявания. Ако подобно чувство ви обзема от време на време без предупреждение, замислете се дали не сте били третирани твърде строго от родителите си, или пък дали те са ви пренебрегвали и сега вие се чувствате сякаш недостоен за хубави, щастливи събития в живота си.

Ниско самочувствие

Ако често си мислите, че другите знаят много повече от вас и предпочитате да мълчите, вместо да разговаряте, когато сте сред хора, то може би сте били критикувани твърде много от своите родители, когато сте били дете. Ако вашите майка и баща са пренебрегвали чувствата ви, вие сте свикнали да се имате за по-низши или често грешащи. Затова сега ви е страх да споделяте своите истории и идеи, дори те да са забавни и интересни.

Лошо самопознание

Ако когато сте на среща с потенциален романтичен партньор и той/тя ви попита: „Искам да знам повече за теб. Разкажи ми някои неща, в които си добър“, вие по-скоро не знаете какво да кажете или млъквате и се чудите какво да измислите. Явно наистина не сте сигурни в какво ви бива. Възможно е като дете да не сте харесвали погледа в очите на родителите си, да не сте се чувствали добре или правилно отразен там. Ако родителите ви са били емоционално отсъстващи от живота ви, те може би не са били в състояние да ви „видят“ на по-дълбоко ниво и да ви върнат тази информация. Сега вие не знаете основна информация за себе си и се борите да идентифицирате своите способности и умения, харесвания и нехаресвания, желания и нужди, недостатъци и слабости.

Четирите проблема и как да се излекувате

Самоувереност: Трябва да започнете да обръщате повече внимание на себе си. Притежавате всички умения, от които се нуждаете, за да вършите работата си, но просто трябва да го осъзнаете.

Самооценка: За да се справите с ниското самочувствие, започнете да се обръщате към основните вярвания, които имате за себе си и откъде идват... след това създайте нова система от вярвания, според която да започнете да живеете. Разберете ролята на емоционалното пренебрегване в детството, която е довела до липсата на стойност, която имате за себе си и емоциите си.

Самочувствие: Ниското самочувствие идва с този глас в главата ви, който ви напомня, че не сте достатъчно добър. Живеете живот обезсилен и не вярвате в себе си. Начин за работа върху самочувствието? Идентифицирайте и предизвикайте отрицателния си вътрешен глас. Направете инвентаризация на силните си страни и обмислете начини да върнете силата си.

Самопознание: За да увеличите самопознанието си, трябва да увеличите самосъзнанието си. Започнете да обръщате повече внимание на вашите чувства, желания, нужди, харесвания и нехаресвания ежедневно. За да научите повече за себе си, просто си обърнете повече внимание.

Излекуването от който и да е от тези четири житейски проблема означава изцеление от емоционалното ви пренебрегване в детството. Когато се настроите към емоциите си, обръщайки внимание на себе си и чувствата си, вие си давате това, което не сте получавали в детството си и полагате основата за по-уверено, достойно и самоосъзнато „Аз“.

За още новини от света на отношенията, модата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари