IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 знака, че сте по-умни от средностатистическия човек

19 април 2024 17 50

Четете ли книги от ранна възраст?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаете ли колко сте умни? Това е измамно прост въпрос, защото истината е, че има много различни форми на интелигентност. Двата основни типа са кристализирана интелигентност, която е вашето ниво на познание, и течна интелигентност, която е способността ви да разбирате концепции и сложни процеси на разсъждение.

И така, какви са признаците, че сте много по-умни от обикновения човек, според психологията? Нека се потопим и да разгледаме:

1. Вие сте скромни относно вашата интелигентност

Дали притежавате умствена острота, е трудно да оцените сами. Изключително умните хора са склонни да се подценяват колко са умни всъщност. Ако се чувствате умен, но не мислите, че превъзхождате другите, има вероятност да сте по-умен, отколкото предполагате.

Това е известно като синдром на Дънинг-Крюгер, при който хората, които са по-малко интелигентни, са склонни да надценяват собствената си интелигентност и обратното. „Умните хора често подценяват мозъчните си способности“, пише психологът Шана Лебовиц.

2, Притежавате силно любопитство и желание да научите повече

Изключително интелигентните хора имат по-интензивно усещане за чудото на живота и за научаването на нова информация. Това говори за флуидна интелигентност или способността за разбиране на нови концепции, идеи и системи.

Ако винаги искате да знаете повече и да разберете нещо, което не разбирате, и никога не се задоволявате с лесни отговори или клишета, които спират мислите ви; вероятно сте по-умни от повечето си познати.

Както неврологът д-р Матиас Грубер пише: „Любопитството може да постави мозъка в състояние, което му позволява да учи и запазва всякакъв вид информация, като вихър, който засмуква това, което сте мотивирани да научите, а също и всичко около него.“

3. Четете книги от ранна възраст

Ако сте започнали да четете от ранна възраст и сте имали силно желание да четете по много, това говори за по-висока интелигентност. Четенето е вид вербална интелигентност, която е пряко свързана с умствените способности и когато имате по-остър ум от повечето, това е нещо, което ви се струва лесно.

Ако сте започнали да четете сравнително рано в живота си и сте продължили и след зрелостта със сигурност имате  голям умствен капацитет. Психологически изследвания подкрепят това, като показват, че ранното започване на четене корелира с висока интелигентност.

4. Практикувате активно слушане

Активното слушане е ключов атрибут на високоинтелигентния мъж или жена. Ако резонирате с това – култивирали сте желанието и способността да чувате какво ви казват другите, както и да слушате внимателно, дори и между редовете, то вие вероятно разбирате какво ви казват и осъзнавате/улавяте неизразените страхове, желания и идеи зад това, което другите казват.

Това значи, че вие не просто се пързаляте по повърхността, а отивате по-дълбоко. Клиничният психолог д-р Катрин Джаксън казва: „В свят, в който хората говорят основно за себе си, за да докажат кои са, високоинтелигентните хора правят точно обратното – изслушват другите.“

5. Вие се справяте с проблемите по уникални начини

Ключов признак, че притежавате по-голяма умствена острота в сравнение с повечето хора е, ако имате уникални способности за решаване на проблеми. Ако се справяте с нещата от уникални ъгли и виждате предизвикателствата по различни начини, които другите не виждат, това е ясен знак за вашата интелигентност.

За вас е естествено да мислите „извън кутията“ и поради вашата силно аналитична гледна точка да сте в състояние да подходите към проблемите от многостранен начин на мислене, който взема предвид много ъгли и тънкости на ситуацията. Това не е нещо, което всеки може да направи.

„Интелектуалецът подхожда към предизвикателствата с аналитичен и дори скептичен начин на мислене, нетърпелив да работи през лабиринт от сценарии“, отбелязва изследователят по психология Касиди Морисън.

6.  Имате много остра памет

Паметта и умствената острота вървят ръка за ръка. Както посочва Джаксън, „добрата работна памет и общата интелигентност са силно свързани“.

Ако откриете, че често си спомняте конкретни подробности за хора, ситуации, разговори и др., вероятно сте много по-умни от повечето хора. Истината е, че много неврологично здрави хора просто не помнят много и причината е, че не възприемат и не наблюдават много от това, което се случва около тях.

Вие, напротив, улавяте всеки малък детайл, дори когато наистина не искате и имате изключително специфична памет.

7. Безсмислените разговори ви отегчават до сълзи

Има време и място за безсмислено бърборене, но толерантността ви към него е минимална. Ако хората стоят наоколо и си говорят за най-новото риалити шоу или клюкарстват по нечий адрес, вие се насочвате към изхода възможно най-скоро.

Просто тези неща не ви интересуват. Ако темата беше малко по-дълбока, може би бихте се ангажирали, но когато просто повтаряте плитки културни тенденции и разкази, вие сте отегчени до степен на гадене.

„Най-умните хора често най-много мразят незначителните разговори за дреболии. Те не се интересуват толкова от времето или в какви спортни отбори участват децата на другите. Това ги отегчава“, отбелязва Морисън.

8. Интелигентност на тялото

Умствената острота на Хората, които я имат, не се простира само до ума, но и до тялото. Този тип интелигентност, известна като телесна кинестетика (добра кондиция и координация на тялото), е свързана с умствената ви способност да свързвате движенията на тялото си с умствените си решения и намерения.

Това е много повече от просто гъвкавост, това е способността да запомните, възпроизвеждате и обновявате модели на движение и функциониране, които сте правили преди или правите за първи път.

„Високата телесна кинестетична интелигентност може да се превърне в по-добра сръчност и координация. Вие запомняте модели на движение и можете също да ги повторите без много усилия“, обяснява психологът Кристал Рейпол.

9. Двусмислието не ви плаши

Да имате ясни черно-бели отговори е задоволително, но вие сте в състояние да толерирате и приемете неяснотата. Можете да разглеждате въпроси, проблеми и теми от различни ъгли и можете да разберете, че има много нюанси на сивото.

Това не означава, че истината е непременно „субективна“ или „чисто относителна“, но означава, че простите отговори невинаги са верни. Вместо да ви разочарова, това само събужда любопитството ви и желанието ви да се доближите до смислени и точни отговори за съществуването, живота и всичко останало, на което се натъквате и преживявате.

Както установи това норвежко психологическо проучване, „хората с този начин на мислене биха могли да развият по-сложни техники и интереси за решаване на проблеми, като на свой ред развиват по-течна и кристализирана интелигентност“.

10. Правите всичко възможно да се подготвите за неочакваното

Като човек с по-голяма умствена острота от повечето, вие правите всичко възможно да сте подготвени. Всеки може да бъде заблуден и изненадан понякога, разбира се, но вие правите всичко възможно да бъдете адаптивни и предупредени. Знаете, че много предизвикателства в живота могат да бъдат предвидени, ако подходим към тях с рационалност и далновидност.

Така че правите всичко възможно, за да направите това, като същевременно оставате гъвкави, ако и когато настъпи промяна. Както пише Raypole: „Адаптивността е ключов компонент на интелигентността. Описва способността ви да се приспособявате към нови ситуации или променящи се събития. Тази черта може да се свърже и с устойчивостта, която е способността ви да се възстановявате от бедствие.“

За още новини от света на отношенията и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари