IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Содена питка за Бъдни вечер – лесна и бърза рецепта

24 декември 2024 10 30

Не забравяйте и паричката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер – един от най-светлите празници за християнските семейства. На този ден всички членове сядат около празничната трапеза, която по традиция е постна. А самото похапване от различните гозби е истински ритуал.

Освен бъдника – дървото, което трябва да тлее в огъня, задължително се прави содена питка, от която най-възрастният в семейството отчупва по едно парче и раздава на всички. Първото винаги се оставя за Богородица, а второто се нарича за дома.

От години има спор за това с какво точно се прави обредната питка за Бъдни вечер, за която днес ще ви дадем рецепта. Според по-възрастните жени, тя трябва да е със сода, а не с мая. И не забравяйте да сложите паричка, която ще донесе късмет и просперитет на този, който я намери в парчето си. 

Содена питка за Бъдни вечер

Необходими продукти:

500 г брашно

300 мл хладка вода

3 с. л. олио

2 с. л. оцет

1 с. л. захар

1 ч. л. сол

1 ч. л. сода

пакетче бакпулвер

Бъдни вечер,

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Пресейте предварително брашното, за да може питката да стане по-пухкава. Добавете солта.

После разбъркайте содата, захарта и оцета и изсипете при водата. Добавете олиото, после малко по малко брашното.

Бъркайте с дървена лъжица до оформянето на меко тесто. В един момент може да започнете да го месите с ръце, за да ви е по-лесно.

Оставете тестото в подходящ съд за около 10 минути, за да втаса. После го омесете отново, добавяйки малко олио.

Загрейте фурната и печете на умерена фурна около 25 минути.

Не забравяйте, че седнете ли на трапезата на Бъдни вечер, не бива да ставате. Ако ви се налага да излезете, то трябва да вървите приведени, като натежало от плод дърво, за да има берекет и предстоящата година да е плодородна.

Ето още вкусни рецепти от Tialoto, които може да опитате по време на празниците: 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 месеца )