Когато всички започнат да пият Pumpkin Spice Latte, аз навлизам в моите сезонни заместители – дебели дрехи вместо тениски, затворени обувки вместо сандали, уютни одеяла вместо прохладните чаршафи и вкусни топли закуски вместо фрешове. Защото щом температурата падне под 10 градуса, студеният протеинов шейк не е достатъчен. Това е времето от годината, което изисква топло, обилно хранене, за да започнете подходящо деня си. Топла закуска, която се усеща като прегръдка отвътре. И тъй като знаем, че преминаването към протеинови сутрини може да има ползи за цялостното здраве, лате и тиквени палачинки не са достатъчни. Има обаче уютни, вкусни и засищащи ястия, които също така съдържат много хранителни вещества и протеини. Мислете за уют, но го направете здравословен.
Прочетете за четири високопротеинови закуски, подходящи за студеното време.
Печена протеинова каша
Снимка: iStock
Това не е обикновената купичка овесени ядки за закуска. Макар че самата протеинова каша не е достатъчно протеинова, тази протеинова печена версия съдържа 17 грама протеин с помощта на малко протеин на прах и фъстъчено масло. Всичко се случва в минимално количество посуда, което ще ви спести безкрайното седене пред мивката след това.
Необходимо време: 45 минути
Порции: 6
Необходими съставки:
- 200 г овесени ядки
- 60 г протеин ванилия
- 480 мл неподсладено бадемово или друго ядково мляко
- 65 г фъстъчено или друго ядково масло
- 2 яйца
- 45 мл кленов сироп
- 15 мл разтопено кокосово масло
- 5 мл ванилов екстракт
- Щипка сол
- 75 г свежи горски плодове
- Допълнително ядково масло за поръсване
Начин на приготвяне:
Хранителни стойности за 1 парче:
- Калории: 313 kcal
- Въглехидрати: 37 г
- Протеин: 17 г
- Мазнини: 13 г
- Фибри: 4 г
- Захар: 11 г
Гофрети от сладък картоф
Снимка: iStock
Ако предпочитате сладка закуска, тези гофрети няма да ви разочароват. Те не само осигуряват 19 грама протеин и 6 грама фибри, но са и типична есенна рецепта в чиния. Завършете ги с кисело мляко, ядково масло и кленов сироп. Чашата кафе е по избор, но е силно препоръчителна.
Необходимо време: 10 минути
Порции: 2
Необходими съставки:
- 120 г сготвен сладък картоф
- 120 г нискомаслено котидж сирене
- 2 големи яйца
- 15 мл кленов сироп
- 5 мл ванилия
- 100 г овесени ядки
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 1 чаена лъжица канела
- ¼ чаена лъжичка индийско орехче
- ¼ чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Хранителни стойности за 1 гофрета:
- Калории: 337 kcal
- Въглехидрати: 47 г
- Протеин: 19 г
- Мазнини: 8 г
- Фибри: 6 г
- Захар: 14 г
Палачинки от котидж сирене
Снимка: iStock
Котидж сиренето е звездна съставка от години, благодарение на богатото си съдържание на протеин и способността да се адаптира към множество солени и сладки рецепти. Пример за това са тези палачинки. Те са богати на хранителни вещества и са пухкави, с топяща се в устата сърцевина, благодарение на котиджа. Само 25 минути ви делят от палачинковото блаженство.
Необходимо време: 25 минути
Порции: 2
Необходими продукти:
- 65 г брашно по избор
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- ¼ чаена лъжичка канела
- 225 г котидж сирене
- 2 големи яйца
- 15 мл кленов сироп
- 5 мл ванилов екстракт
- 15 мл бадемово мляко (по избор)
Начин на приготвяне:
Хранителна стойност за 4 палачинки:
- Калории: 316 kcal
- Въглехидрати: 34 г
- Протеин: 24 г
- Мазнини: 9 г
- Фибри: 1 г
- Захар: 11 г
Протеинови бейгъли
Снимка: iStock
Обикновено гевреците са с високо съдържание на захар и нишестени въглехидрати, което не ги прави най-добрият вариант за стабилна и енергийна закуска. Но този протеинов вариант се гордее с 10 грама протеин и е направен само с четири съставки – брашно, гръцко кисело мляко, белтъци и подправки. Комбинирайте вашите бейгъли с яйца, пуешки бекон и авокадо или просто намажете малко извара или котидж, когато нямате време сутрин, за да си осигурите енергия за целия ден.
Необходимо време: 35 минути
Порции: 4
Необходими продукти:
- 245 г гръцки йогурт
- 125 г самонабухващо брашно
- 1 белтък или 15 мл течни белтъци
- Подправка Everything Bagel - 1с. л. бял сусам, 1с. л. черен сусам, 1с. л. сушен лук, 1с. л. сушен чесън, 1с. л. маково семе, 1/2 хималайска или морска сол
Ако не може да намерите самонабухващо брашно, направете си собствено като смесите 125 г брашно с 6 г бакпулвер и 1 г сол.
Начин на приготвяне:
Хранителни стойности за 1 геврек
- Калории: 181 kcal
- Въглехидрати: 25 г
- Протеин: 10 г
- Мазнини: 3 г
- Фибри: 1 г
- Захар: 2 г