fallback

4 високопротеинови закуски за студеното време

09 November 2025 09:00

Ще ви стоплят и заситят още в началото на деня

Снимка: iStock

Когато всички започнат да пият Pumpkin Spice Latte, аз навлизам в моите сезонни заместители – дебели дрехи вместо тениски, затворени обувки вместо сандали, уютни одеяла вместо прохладните чаршафи и вкусни топли закуски вместо фрешове. Защото щом температурата падне под 10 градуса, студеният протеинов шейк не е достатъчен. Това е времето от годината, което изисква топло, обилно хранене, за да започнете подходящо деня си. Топла закуска, която се усеща като прегръдка отвътре. И тъй като знаем, че преминаването към протеинови сутрини може да има ползи за цялостното здраве, лате и тиквени палачинки не са достатъчни. Има обаче уютни, вкусни и засищащи ястия, които също така съдържат много хранителни вещества и протеини. Мислете за уют, но го направете здравословен. 

Прочетете за четири високопротеинови закуски, подходящи за студеното време.

Печена протеинова каша

Снимка: iStock

Това не е обикновената купичка овесени ядки за закуска. Макар че самата протеинова каша не е достатъчно протеинова, тази протеинова печена версия съдържа 17 грама протеин с помощта на малко протеин на прах и фъстъчено масло. Всичко се случва в минимално количество посуда, което ще ви спести безкрайното седене пред мивката след това. 

Необходимо време: 45 минути

Порции: 6

Необходими съставки:

  • 200 г овесени ядки
  • 60 г протеин ванилия
  • 480 мл неподсладено бадемово или друго ядково мляко
  • 65 г фъстъчено или друго ядково масло
  • 2 яйца
  • 45 мл кленов сироп
  • 15 мл разтопено кокосово масло
  • 5 мл ванилов екстракт
  • Щипка сол
  • 75 г свежи горски плодове
  • Допълнително ядково масло за поръсване

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180 градуса и напръскайте малка тавичка със спрей за готвене.
  • В голяма купа смесете овесените ядки, протеина, млякото, фъстъченото масло, яйцата, кленовия сироп, кокосовото масло, ванилията и солта.
  • Добавете горските плодове и внимателно изсипете цялата смес в подготвената тавичка. Добавете още горски плодове, ако желаете.
  • Печете за 35-40 минути или до суха клечка. Извадете от печката и оставете да се охлади за няколко минути. Нарежете на 6 порции и поръсете с ядково масло.
  • Хранителни стойности за 1 парче:

    • Калории: 313 kcal
    • Въглехидрати: 37 г
    • Протеин: 17 г
    • Мазнини: 13 г
    • Фибри: 4 г
    • Захар: 11 г

    Гофрети от сладък картоф

    Снимка: iStock

    Ако предпочитате сладка закуска, тези гофрети няма да ви разочароват. Те не само осигуряват 19 грама протеин и 6 грама фибри, но са и типична есенна рецепта в чиния. Завършете ги с кисело мляко, ядково масло и кленов сироп. Чашата кафе е по избор, но е силно препоръчителна.

    Необходимо време: 10 минути

    Порции: 2

    Необходими съставки:

    • 120 г сготвен сладък картоф
    • 120 г нискомаслено котидж сирене
    • 2 големи яйца
    • 15 мл кленов сироп 
    • 5 мл ванилия
    • 100 г овесени ядки
    • 2 чаени лъжици бакпулвер
    • 1 чаена лъжица канела
    • ¼ чаена лъжичка индийско орехче
    • ¼ чаена лъжичка сол

    Начин на приготвяне:

  • Загрейте гофретника. 
  • Сложете всички съставки в мощен блендер и блендирайте до гладка смес. Тя ще бъде леко гъста.
  • Напръскайте гофретника със спрей за готвене и гответе за около 3-4 минути или според указанията на вашия уред.
  • Получават се две големи гофрети. 
  • Поръсете с ядково масло и кленов сироп, ако желаете.
  • Насладете се с чаша кафе.
  • Хранителни стойности за 1 гофрета:

    • Калории: 337 kcal
    • Въглехидрати: 47 г
    • Протеин: 19 г
    • Мазнини: 8 г
    • Фибри: 6 г
    • Захар: 14 г

    Палачинки от котидж сирене

    Снимка: iStock

    Котидж сиренето е звездна съставка от години, благодарение на богатото си съдържание на протеин и способността да се адаптира към множество солени и сладки рецепти. Пример за това са тези палачинки. Те са богати на хранителни вещества и са пухкави, с топяща се в устата сърцевина, благодарение на котиджа. Само 25 минути ви делят от палачинковото блаженство.

    Необходимо време: 25 минути

    Порции: 2

    Необходими продукти:

    • 65 г брашно по избор
    • 1 чаена лъжичка бакпулвер
    • ¼ чаена лъжичка канела
    • 225 г котидж сирене
    • 2 големи яйца
    • 15 мл кленов сироп
    • 5 мл ванилов екстракт
    • 15 мл бадемово мляко (по избор)

    Начин на приготвяне:

  • Смесете брашното, бакпулвера и канелата. 
  • Добавете котиджа, яйцата, кленовия сироп и ванилията в блендер и блендирайте до гладка смес. Ако нямате блендер, може да разбиете съставките на ръка.
  • Добавете мокрите към сухите съставки и бъркайте. Ако сместа ви изглежда твърде гъста, добавете бадемово мляко и отново разбъркайте.
  • Загрейте тиган на средна степен и напръскайте със спрей за готвене. Когато загрее, с малък черпак вземете от сместа и изсипете в тигана. Може да ви се наложи да използвате лъжица, за да оформите перфектен кръг, ако сместа е твърде лепкава. Гответе, докато видите балончета и ръбовете са твърди, за да може да обърнете палачинката. Ще ви отнеме около 4-5 минути.
  • Обърнете палачинката и гответе за още 2-3 минути.
  • Наредете по 4 палачинки в две чинии, като ги построите една върху друга, за да ги залеете след това с кленов сироп. Поръсете отгоре свежи плодове или топинг по избор.
  • Хранителна стойност за 4 палачинки:

    • Калории: 316 kcal
    • Въглехидрати: 34 г
    • Протеин: 24 г
    • Мазнини: 9 г
    • Фибри: 1 г
    • Захар: 11 г

    Протеинови бейгъли

    Снимка: iStock

    Обикновено гевреците са с високо съдържание на захар и нишестени въглехидрати, което не ги прави най-добрият вариант за стабилна и енергийна закуска. Но този протеинов вариант се гордее с 10 грама протеин и е направен само с четири съставки – брашно, гръцко кисело мляко, белтъци и подправки. Комбинирайте вашите бейгъли с яйца, пуешки бекон и авокадо или просто намажете малко извара или котидж, когато нямате време сутрин, за да си осигурите енергия за целия ден.

    Необходимо време: 35 минути

    Порции: 4

    Необходими продукти:

    • 245 г гръцки йогурт
    • 125 г самонабухващо брашно
    • 1 белтък или 15 мл течни белтъци
    • Подправка Everything Bagel - 1с. л. бял сусам, 1с. л. черен сусам, 1с. л. сушен лук, 1с. л. сушен чесън, 1с. л. маково семе, 1/2 хималайска или морска сол

    Ако не може да намерите самонабухващо брашно, направете си собствено като смесите 125 г брашно с 6 г бакпулвер и 1 г сол.

    Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете хартия за печене в тава или силиконова подложка.
  • В купа смесете гръцкото кисело мляко и брашното. Разбъркайте, докато се образува рехаво тесто, след което го прехвърлете върху набрашнена повърхност.
  • Месете тестото за 2-3 минути, докато стане гладко и престане да лепне. Добавете малко брашно, ако е необходимо.
  • Разделете тестото на 4 равни части. Разточете всяка от тях на руло, след което го оформете в кръг, за да се образува геврек. Притиснете краищата един към друг, за да се слепят.
  • Намажете всеки геврек отгоре с белтъци, за да помогне на подправката да залепне и да им придаде златист завършек, когато се изпекат. 
  • Поръсете обилно горната част с подправката Everything Bagel.
  • Поставете гевреците върху подготвената тава за печене и печете за около 25 минути или докато станат златисти и добре изпечени.
  • Оставете ги да се охладят за 5 минути преди сервиране. 
  • Хранителни стойности за 1 геврек

    • Калории: 181 kcal
    • Въглехидрати: 25 г
    • Протеин: 10 г
    • Мазнини: 3 г
    • Фибри: 1 г
    • Захар: 2 г

    За още здравословни и протеинови рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

    Автор на статията:
    Дарена Найденова
    Сподели
    закуска протеинови закуски рецепта за протеинова закуска рецепти за протеинови закуски протеинови палачинки протеинови гофрети протеинова овесена каша протеинов бейгъл
    0 коментара
    fallback