Когато всички започнат да пият Pumpkin Spice Latte, аз навлизам в моите сезонни заместители – дебели дрехи вместо тениски, затворени обувки вместо сандали, уютни одеяла вместо прохладните чаршафи и вкусни топли закуски вместо фрешове. Защото щом температурата падне под 10 градуса, студеният протеинов шейк не е достатъчен. Това е времето от годината, което изисква топло, обилно хранене, за да започнете подходящо деня си. Топла закуска, която се усеща като прегръдка отвътре. И тъй като знаем, че преминаването към протеинови сутрини може да има ползи за цялостното здраве, лате и тиквени палачинки не са достатъчни. Има обаче уютни, вкусни и засищащи ястия, които също така съдържат много хранителни вещества и протеини. Мислете за уют, но го направете здравословен.
Прочетете за четири високопротеинови закуски, подходящи за студеното време.
Печена протеинова каша
Снимка: iStock
Това не е обикновената купичка овесени ядки за закуска. Макар че самата протеинова каша не е достатъчно протеинова, тази протеинова печена версия съдържа 17 грама протеин с помощта на малко протеин на прах и фъстъчено масло. Всичко се случва в минимално количество посуда, което ще ви спести безкрайното седене пред мивката след това.
Необходимо време: 45 минути
Порции: 6
Необходими съставки:
- 200 г овесени ядки
- 60 г протеин ванилия
- 480 мл неподсладено бадемово или друго ядково мляко
- 65 г фъстъчено или друго ядково масло
- 2 яйца
- 45 мл кленов сироп
- 15 мл разтопено кокосово масло
- 5 мл ванилов екстракт
- Щипка сол
- 75 г свежи горски плодове
- Допълнително ядково масло за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса и напръскайте малка тавичка със спрей за готвене.
- В голяма купа смесете овесените ядки, протеина, млякото, фъстъченото масло, яйцата, кленовия сироп, кокосовото масло, ванилията и солта.
- Добавете горските плодове и внимателно изсипете цялата смес в подготвената тавичка. Добавете още горски плодове, ако желаете.
- Печете за 35-40 минути или до суха клечка. Извадете от печката и оставете да се охлади за няколко минути. Нарежете на 6 порции и поръсете с ядково масло.
Хранителни стойности за 1 парче:
- Калории: 313 kcal
- Въглехидрати: 37 г
- Протеин: 17 г
- Мазнини: 13 г
- Фибри: 4 г
- Захар: 11 г
Гофрети от сладък картоф
Снимка: iStock
Ако предпочитате сладка закуска, тези гофрети няма да ви разочароват. Те не само осигуряват 19 грама протеин и 6 грама фибри, но са и типична есенна рецепта в чиния. Завършете ги с кисело мляко, ядково масло и кленов сироп. Чашата кафе е по избор, но е силно препоръчителна.
Необходимо време: 10 минути
Порции: 2
Необходими съставки:
- 120 г сготвен сладък картоф
- 120 г нискомаслено котидж сирене
- 2 големи яйца
- 15 мл кленов сироп
- 5 мл ванилия
- 100 г овесени ядки
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 1 чаена лъжица канела
- ¼ чаена лъжичка индийско орехче
- ¼ чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
- Загрейте гофретника.
- Сложете всички съставки в мощен блендер и блендирайте до гладка смес. Тя ще бъде леко гъста.
- Напръскайте гофретника със спрей за готвене и гответе за около 3-4 минути или според указанията на вашия уред.
- Получават се две големи гофрети.
- Поръсете с ядково масло и кленов сироп, ако желаете.
- Насладете се с чаша кафе.
Хранителни стойности за 1 гофрета:
- Калории: 337 kcal
- Въглехидрати: 47 г
- Протеин: 19 г
- Мазнини: 8 г
- Фибри: 6 г
- Захар: 14 г
Палачинки от котидж сирене
Снимка: iStock
Котидж сиренето е звездна съставка от години, благодарение на богатото си съдържание на протеин и способността да се адаптира към множество солени и сладки рецепти. Пример за това са тези палачинки. Те са богати на хранителни вещества и са пухкави, с топяща се в устата сърцевина, благодарение на котиджа. Само 25 минути ви делят от палачинковото блаженство.
Необходимо време: 25 минути
Порции: 2
Необходими продукти:
- 65 г брашно по избор
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- ¼ чаена лъжичка канела
- 225 г котидж сирене
- 2 големи яйца
- 15 мл кленов сироп
- 5 мл ванилов екстракт
- 15 мл бадемово мляко (по избор)
Начин на приготвяне:
- Смесете брашното, бакпулвера и канелата.
- Добавете котиджа, яйцата, кленовия сироп и ванилията в блендер и блендирайте до гладка смес. Ако нямате блендер, може да разбиете съставките на ръка.
- Добавете мокрите към сухите съставки и бъркайте. Ако сместа ви изглежда твърде гъста, добавете бадемово мляко и отново разбъркайте.
- Загрейте тиган на средна степен и напръскайте със спрей за готвене. Когато загрее, с малък черпак вземете от сместа и изсипете в тигана. Може да ви се наложи да използвате лъжица, за да оформите перфектен кръг, ако сместа е твърде лепкава. Гответе, докато видите балончета и ръбовете са твърди, за да може да обърнете палачинката. Ще ви отнеме около 4-5 минути.
- Обърнете палачинката и гответе за още 2-3 минути.
- Наредете по 4 палачинки в две чинии, като ги построите една върху друга, за да ги залеете след това с кленов сироп. Поръсете отгоре свежи плодове или топинг по избор.
Хранителна стойност за 4 палачинки:
- Калории: 316 kcal
- Въглехидрати: 34 г
- Протеин: 24 г
- Мазнини: 9 г
- Фибри: 1 г
- Захар: 11 г
Протеинови бейгъли
Снимка: iStock
Обикновено гевреците са с високо съдържание на захар и нишестени въглехидрати, което не ги прави най-добрият вариант за стабилна и енергийна закуска. Но този протеинов вариант се гордее с 10 грама протеин и е направен само с четири съставки – брашно, гръцко кисело мляко, белтъци и подправки. Комбинирайте вашите бейгъли с яйца, пуешки бекон и авокадо или просто намажете малко извара или котидж, когато нямате време сутрин, за да си осигурите енергия за целия ден.
Необходимо време: 35 минути
Порции: 4
Необходими продукти:
- 245 г гръцки йогурт
- 125 г самонабухващо брашно
- 1 белтък или 15 мл течни белтъци
- Подправка Everything Bagel - 1с. л. бял сусам, 1с. л. черен сусам, 1с. л. сушен лук, 1с. л. сушен чесън, 1с. л. маково семе, 1/2 хималайска или морска сол
Ако не може да намерите самонабухващо брашно, направете си собствено като смесите 125 г брашно с 6 г бакпулвер и 1 г сол.
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете хартия за печене в тава или силиконова подложка.
- В купа смесете гръцкото кисело мляко и брашното. Разбъркайте, докато се образува рехаво тесто, след което го прехвърлете върху набрашнена повърхност.
- Месете тестото за 2-3 минути, докато стане гладко и престане да лепне. Добавете малко брашно, ако е необходимо.
- Разделете тестото на 4 равни части. Разточете всяка от тях на руло, след което го оформете в кръг, за да се образува геврек. Притиснете краищата един към друг, за да се слепят.
- Намажете всеки геврек отгоре с белтъци, за да помогне на подправката да залепне и да им придаде златист завършек, когато се изпекат.
- Поръсете обилно горната част с подправката Everything Bagel.
- Поставете гевреците върху подготвената тава за печене и печете за около 25 минути или докато станат златисти и добре изпечени.
- Оставете ги да се охладят за 5 минути преди сервиране.
Хранителни стойности за 1 геврек
- Калории: 181 kcal
- Въглехидрати: 25 г
- Протеин: 10 г
- Мазнини: 3 г
- Фибри: 1 г
- Захар: 2 г














Катастрофа затвори Прохода на Републиката
Цените на храните: Кое поскъпна и кое поевтиня тази седмица
Ретрограден Меркурий: Съветите на астролога Антоанета Салфидж
ДСБ сезира НАТО за търпимостта на управляващите към руското влияние в България
MeerKAT засече радиосигнал от междузвездната комета 3I/ATLAS
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
Дуо се завръща за Славия срещу Монтана
Гуардиола е оптимист за голяма звезда на Ман Сити
Престижно! Дадоха голяма награда на Фьолер
Директор в Левски: Трябва да приемем загубата с достойнство
Седмична таро прогноза за 10 – 16 ноември
Трапезата на Свети Мина
Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?
Стек хапки с чесново масло и зелен фасул
Епидемия от самота и отсъствие на принадлежност мъчи съвременния човек
Приемът на мелатонин се свърза с повишен риск от сърдечна недостатъчност
Доц. д-р Красимира Христова с международно признание на световния форум по хипертония в Китай
Мобилни екипи на Националния център за психосоматика осигуряват психологична грижа за пациенти с тежки заболявания в София
Остави коментар