IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Коледни рецепти – как да си направим портокалови напукани сладки

11 декември 2025 08 30

Лесна рецепта за вкусна Коледа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Напуканите сладки са традиции в моето семейство. Любими на малки и големи, тези малки вкусни хапки трудно успяват да издържат до коледната сутрин. Определено съм съгласна да изпусна основните ястия на празника, за да похапна повече от какаовите изкушения, поръсени с пудра захар. Особено когато през останалата част от годината се въздържам от подобни лакомства. 

Колкото и да обичам шоколад, тази година реших малко да разнообразя нещата. Затова избрах, освен какаовите напукани сладки, да направя и такива с портокал. Все пак оранжевият плод е перфектен за зимата, като ще достави и малко повече свежест на десерта. Също така има и витамин С, така че съвсем спокойно може да оправдаете прекомерния прием на сладки с опита да си набавите повече от необходимия витамин.

А тайната на перфектните портокалови напукани сладки се крие, разбира се, в тестото. Създаването му не е нещо ново, но трикът е да го оставите за поне 4 часа в хладилника. След оформянето на топчетата, които ще се превърнат в сладки, ги върнете отново в хладилника за 1 час. 

А ето и цялата рецепта за портокалови напукани сладки

напукани сладки

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 яйце размер L
  • 150 грама захар
  • 80 грама меко масло
  • 300 грама брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • Настърганата кора на един голям портокал
  • 60 мл портокалов сок
  • 1 ч. л. ванилия
  • Пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:

  1. Смесете настърганата портокалова кора със захарта и разбъркайте добре.
  2. Добавете яйцето към сместа и разбийте с миксер.
  3. Добавете маслото и отново разбийте.
  4. Добавете останалите съставки и разбъркайте всичко много хубаво с шпатула. 
  5. Ако искате по-наситен оранжев цвят, може да добавите и сладкарска боя. 
  6. Приберете сместа в хладилника за минимум 4 часа, а най-добре за една нощ.
  7. На следващия ден оформете от сместа топчета, оваляйте ги в пудра захар и след това ги приберете отново в хладилника за час. 
  8. Загрейте фурната на 180 градуса на долен и горен реотан. Покрийте тава с хартия за печене. 
  9. Извадете топчетата. Ако са се сплескали, оформете ги отново, оваляйте за втори път в пудра захар и ги наредете на разстояние в тавата. 
  10. Печете портокаловите напукани сладки за 15 минути на 180 градуса. 

Tialoto ви пожелава весели и вкусни празници!

За още вкусни коледни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари