Коледа е времето от годината, когато калориите не се броят. На масата има от всичко по много и няма как да не опитаме. От щолените до пуйката със зеле. Коледа определено не попада в списъка ни със здравословни рецепти, а и не се опитваме да бъде. Едно от най-популярните изкушения за празника си остават напуканите сладки, които набраха огромна популярност преди години и изглежда не са готови да освободят върха.
Поръсени с обилно количество пудра захар, меки отвътре и с неустоим шоколадов вкус – напуканите сладки са наслада за малки и големи. У дома се изяждат първи, а всеки пита има ли още. Хубавата новина е, че не изискват кой знае колко умение в кухнята, а просто малко търпение и желание за готвене покрай най-натовареното време от годината.
С тази лесна рецепта за напукани сладки ви гарантираме, че ще изпълните дома си с прекрасен какаов аромат, а гостите и близките ви ще бъдат удивени от малките вкуснотии на масата.
Необходими продукти:
100 грама натурално какао
250 грама захар
300 грама брашно
10 грама ванилова захар
3 яйца с размер М
1/2 ч. ч. олио
8 грама бакпулвер
щипка сол
100 грама пудра захар
Снимка: iStock
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да смесите захарта с яйцата и олиото. Разбийте ги добре. Към брашното добавете бакпулвера и солта, след което, с помощта на сито, ги добавете към разбитата вече смес.
Трябва да получите лепкаво тесто, което да се охлади за 1 час в хладилника. След това от него се оформят бъдещите напукани сладки. Топчетата се овалват в пудра захар и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.
Напуканите сладки се пекат на горен и долен реотан в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Ако искате сладките да са по-твърди, ги оставете за общо 20 минути.
Преди да сложите сладките в кутия или друг съд, оставете ги да изстинат.