IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Коледни рецепти – направете си вкусна канелена елха

9 декември 2025 08 30

Лесно, красиво и празнично

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Празниците чукат на вратата, което означава само едно – семейни събирания покрай богато отрупана трапеза. 

Всяка година традиционно на масата поставяме вкусно месо, с което да отпразнуваме края на коледните пости, сезонна зимна салата и питка. Но това, което всеки чака с нетърпение, са десертите. По Коледа те винаги са красиви, различни и добре украсени, което създава още по-уютна и приятна атмосфера. 

Освен напуканите сладки, щолените и щруделите, тази година ви предлагаме да включите нещо малко по-иновативно и интересно. Гарантираме ви, че ще привлечете вниманието както на малките, така и на по-възрастните си гости. А рецептата отново е лесна и бърза, като дори може да включите и цялото семейство. 

Тази година ви предлагаме вкусна рецепта за медена канелена елха, която да поставите до салфетката на всеки от гостите си преди официалния коледен обяд. Може да опаковате десерта в специално фолио, което да завържете с красива панделка, за да стане един символичен, но много вкусен подарък. 

Медена коледна елха

Необходими продукти:

  • 300 грама брашно
  • 140 грама пудра захар + за поръсване
  • 60 грама меко масло
  • 125 грама течен мед
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 1 ч. л. сода за хляб + малко оцет за активиране
  • 1/2 ч. л. канела
  • Щипка кардамон
  • Бяла глазура и сребърни перли за декорация

коледна елха,

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

  1. Пресейте брашното и пудрата захар, добавете сухите съставки и разбъркайте.
  2. Направете кладенче и в него добавете яйцето и жълтъка. Добавете меда и маслото и омесете меко тесто, което не бива да лепне. Оформете го на топка, завийте с домакинско фолио и приберете в хладилника поне за час. 
  3. Разточете тестото на кора с дебелина 5-6 мм и изрежете различни по големина звезди. Изпечете ги върху хартия в предварително загрята на 180 градуса фурна до съвсем леко зачервяване. 
  4. Охладените звезди подредете една върху друга, като за слепване използвате глазура. Редувайте местоположението на звездите, за да образувате клони на елхичка. Декорирайте елхата с глазура и перли, а след като засъхне напълно, поръсете с пудра захар за заснежен ефект. 

За още вкусни рецепти за Коледа последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари