Социалните мрежи отдавна са се превърнали в нещо повече от свръзка между хората в различни части на града, държавата или дори континентите. Те са източник на вдъхновение за мода, красота, здраве и фитнес. А сега вече ни предлагат и вкусни рецепти, които стават популярни за секунди и всеки иска да ги опита. Една такава е напълно подходяща за Коледа.
На вашето внимание представяме вкусните и пухкави канелени рулца.
Сигурни сме, че поне веднъж сте чували за тези тестени изкушения или сте ги виждали. Вече започнаха да се предлагат и в много пекарни, а в част от градовете дори има изградени магазини само за канелени рулца. Вариациите са много, а пълнежът дори може да бъде направен по желание.
Снимка: iStock
Колкото и богат да е изборът на готови канелени рулца, нищо не може да замени вкуса на домашно приготвените. Освен че ще тествате уменията си в кухнята, ще се почувствате много по-горди със себе си, когато резултатът е успешен и получите поздравления от семейство и приятели. А ароматът на канела е идеален за Коледа, което прави канелените рулца един от задължителните десерти на празничната трапеза.
За да ви помогнем да навлезете в новите готварски тенденции, ви споделяме лесна рецепта за вкусни и пухкави канелени рулца, с които да поканите духа на Коледа в дома си още сега.
Съставки в канелените рулца
Тази рецепта за канелени рулца не изисква много съставки, но ѝ трябват много любов, търпение и отдаденост – което означава да не се разграничавате от оригинала, ако готвите за първи път. Ето какво ще ви трябва, за да направите вкусните и ароматни рулца.
► Прясно мляко – препоръчваме 2% или пълномаслено, но знайте, че бадемовото също ще свърши работа.
► Гранулирана захар – използва се за подслаждане на канелените рулца и за подпомагане на активирането на маята.
► Бързо втасваща мая – използвайте бързо втасваща мая или незабавна мая в тази рецепта, за да помогнете на рулцата да втасат по-бързо. Може също така да използвате активна суха мая, но това ще ви отнеме повече време.
► Масло – за предпочитане е да използвате предварително осолено, но безсолното също ще свърши работа. Ще ви трябва за тестото, плънката и глазурата.
► Яйце + жълтък – тази рецепта изисква 1 яйце и 1 жълтък за перфектната текстура и богата консистенция на тестото.
► Брашно за хляб – за да запазим тези канелени рулца меки и пухкави, използваме брашно за хляб, което има по-високо ниво на протеини, за да спомогне за изсветляването на текстурата на рулцата. По-високите количества протеин спомагат за производството на повече глутен, което придава на канеленото руло дъвчащата, мека текстура, която познаваме и обичаме.
► Кафява захар – може да използвате тъмнокафява захар за по-силен сладък вкус на меласа в канелените рулца, но светлокафявата също ще свърши работа.
► Канела
► Сол – канелените рулца, приготвени без сол, имат много обикновен вкус. Освен това, солта също помага за контролиране на дрождите в рецептите, така че не я пропускайте.
► За глазурата – крема сирене, масло, пудра захар и ванилия.
Необходими продукти за канелените рулца
За тестото:
180 грама топло мляко (около 43℃)
2¼ чаени лъжички бързо набухваща или активна мая
50 грама гранулирана захар
1 яйце + 1 жълтък на стайна температура
57 грама разтопено масло
360 грама брашно плюс още за разточване
щипка сол
За плънката
142 грама тъмнокафява захар
1½ супени лъжици мляна канела
57 грама меко масло
За глазурата:
112 грама крема сирене на стайна температура
3 супени лъжици меко масло
85 грама пудра захар
1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото до около 43 градуса. Може да го направите, като го поставите в подходящ съд и го загреете в микровълнова фурна за 40-45 секунди. Трябва да е като топла вода за баня. Прехвърлете го в купата на миксера и поръсете маята отгоре. Добавете захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло. Разбъркайте, докато се смесят добре. След това разбъркайте брашно и сол с дървена лъжица, докато започне да се образува тесто.
2. Поставете приставката за тесто на миксера и месете на средна скорост за 8 минути. Тестото трябва да изглежда като добре оформена топка и да е леко лепкаво. Ако е твърде лепкаво – да залепва по дъното на купата – добавете още 2 супени лъжици брашно. Ако нямате миксер, може да използвате ръцете си, за да омесите тестото за 8-10 минути върху добре набрашнена повърхност.
3. Прехвърлете топката тесто в добре намаслена купа, покрийте с найлоново фолио и топла кърпа. Оставете тестото да втаса за час-час и половина или докато удвои размера си. Това може да отнеме повече или по-малко време в зависимост от влажността и температурата във вашия дом.
4. След като тестото удвои размера си, прехвърлете го върху добре набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълник с размери 35х22 сантиметра. Разстелете омекналото масло върху тестото, оставяйки малко поле от отсрещната страна.
5. В малка купа смесете заедно кафявата захар и канелата. Използвайте ръцете си, за да поръсите сместа върху намазаното с масло тесто, след което втрийте сместа от кафява захар в маслото.
6. Навийте плътно тестото, като започнете от късата страна и го поставете с краищата надолу, като сте се уверили, че сте ги запечатали добре. Вероятно ще трябва да отрежете около 2 сантиметра от краищата на тестото, тъй като те няма да са толкова пълни с канелена захар, колкото бихме искали.
7. Нарежете на рулца с размер от 2 сантиметра, използвайки назъбен нож или конец за зъби. Трябва да получите 9 големи парчета.
8. Поставете канелените рулца в намаслена тава за печене 22х22 сантиметра или кръгла форма за торта. Препоръчваме да покриете тавата с хартия за печене, в случай, че част от плънката изтече. Покрийте с найлоново фолио и топла кърпа и оставете да втаса отново за 30-45 минути.
9. Загрейте фурната на 180 градуса. Отстранете фолиото и кърпата и изпечете канелените рулца за 20-25 минути или докато станат леко златистокафяви по краищата. Трябва да не прекалявате с печенето, за да останат меки в средата. Оставете ги да се охладят за 5-10 минути преди да сложите глазурата.
10. За да направите глазурата – в купа смесете крема сиренето, маслото, пудрата захар и ваниловия екстракт. Разбийте с миксер или на ръка, докато стане гладка и пухкава смес. Разстелете върху канелените рулца и сервирайте веднага.
Чувствайте се свободни да съхранявате вашите прясно изпечени канелени рулца на стайна температура, покрити, за 1-2 часа. След това ги прехвърлете в хладилника за до 5 дни. Просто ги затоплете преди хапване, за да станат отново меки и пухкави.














Диктува ли улицата политическата посока?
Зико пита за протеста срещу бюджета: От "голяма селяния", до "не стойте под юргана"
Китай планира да започне да строи орбитални центрове за данни още през 2026 година
ЕКА получава рекордни средства за космически проекти
Разкриха причините за упадъка на цивилизацията в долината на Инд
Астрономи заснеха космическа пеперуда
Нова скука в Първа лига! Локо Пд не успя да пречупи Монтана
България изгони треньор на Грузия
Браво Никола! Българинът 7-и в първата си квалификация във Формула 2
Страхотно! България с трети финал за титла на Европейското
Дневен хороскоп за 29 ноември, събота
Роботът Робърт пристигна с костюм за участие в „България сутрин“
Съвети за безопасно и безпроблемно пътуване до ритрийт центровете на Тайланд
Как да си осигурим финансов резерв, без да ограничаваме живота си?
Топ 5 най-чести злополуки и как да ги избегнете
Един от всеки трима родители споделя, че детето му е преживяло насилие
Защо изолиране на бактерии в носен секрет на деца не е повод за притеснение?
АФРМ се обяви против обединяването на професиите в рехабилитацията
Остави коментар