IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Коледни рецепти – вкусни и пухкави канелени рулца

21 декември 2024 09 30

Ароматът на канела е емблематичен за Коледа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Социалните мрежи отдавна са се превърнали в нещо повече от свръзка между хората в различни части на града, държавата или дори континентите. Те са източник на вдъхновение за мода, красота, здраве и фитнес. А сега вече ни предлагат и вкусни рецепти, които стават популярни за секунди и всеки иска да ги опита. Една такава е напълно подходяща за Коледа.

На вашето внимание представяме вкусните и пухкави канелени рулца

Сигурни сме, че поне веднъж сте чували за тези тестени изкушения или сте ги виждали. Вече започнаха да се предлагат и в много пекарни, а в част от градовете дори има изградени магазини само за канелени рулца. Вариациите са много, а пълнежът дори може да бъде направен по желание

канелени рулца

Снимка: iStock

Колкото и богат да е изборът на готови канелени рулца, нищо не може да замени вкуса на домашно приготвените. Освен че ще тествате уменията си в кухнята, ще се почувствате много по-горди със себе си, когато резултатът е успешен и получите поздравления от семейство и приятели. А ароматът на канела е идеален за Коледа, което прави канелените рулца един от задължителните десерти на празничната трапеза.

За да ви помогнем да навлезете в новите готварски тенденции, ви споделяме лесна рецепта за вкусни и пухкави канелени рулца, с които да поканите духа на Коледа в дома си още сега. 

Съставки в канелените рулца

Тази рецепта за канелени рулца не изисква много съставки, но ѝ трябват много любов, търпение и отдаденост – което означава да не се разграничавате от оригинала, ако готвите за първи път. Ето какво ще ви трябва, за да направите вкусните и ароматни рулца.

► Прясно мляко – препоръчваме 2% или пълномаслено, но знайте, че бадемовото също ще свърши работа.

Гранулирана захар – използва се за подслаждане на канелените рулца и за подпомагане на активирането на маята. 

Бързо втасваща мая – използвайте бързо втасваща мая или незабавна мая в тази рецепта, за да помогнете на рулцата да втасат по-бързо. Може също така да използвате активна суха мая, но това ще ви отнеме повече време. 

Масло – за предпочитане е да използвате предварително осолено, но безсолното също ще свърши работа. Ще ви трябва за тестото, плънката и глазурата.

Яйце + жълтък – тази рецепта изисква 1 яйце и 1 жълтък за перфектната текстура и богата консистенция на тестото. 

Брашно за хляб – за да запазим тези канелени рулца меки и пухкави, използваме брашно за хляб, което има по-високо ниво на протеини, за да спомогне за изсветляването на текстурата на рулцата. По-високите количества протеин спомагат за производството на повече глутен, което придава на канеленото руло дъвчащата, мека текстура, която познаваме и обичаме.

Кафява захар – може да използвате тъмнокафява захар за по-силен сладък вкус на меласа в канелените рулца, но светлокафявата също ще свърши работа.

Канела 

Сол – канелените рулца, приготвени без сол, имат много обикновен вкус. Освен това, солта също помага за контролиране на дрождите в рецептите, така че не я пропускайте.

За глазурата – крема сирене, масло, пудра захар и ванилия. 

Необходими продукти за канелените рулца

За тестото:

180 грама топло мляко (около 43℃)

2¼ чаени лъжички бързо набухваща или активна мая

50 грама гранулирана захар

1 яйце + 1 жълтък на стайна температура

57 грама разтопено масло 

360 грама брашно плюс още за разточване

щипка сол

За плънката

142 грама тъмнокафява захар

1½ супени лъжици мляна канела

57 грама меко масло

За глазурата:

112 грама крема сирене на стайна температура

3 супени лъжици меко масло

85 грама пудра захар

1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

1. Затоплете млякото до около 43 градуса. Може да го направите, като го поставите в подходящ съд и го загреете в микровълнова фурна за 40-45 секунди. Трябва да е като топла вода за баня. Прехвърлете го в купата на миксера и поръсете маята отгоре. Добавете захарта, яйцето, жълтъка и разтопеното масло. Разбъркайте, докато се смесят добре. След това разбъркайте брашно и сол с дървена лъжица, докато започне да се образува тесто.

2. Поставете приставката за тесто на миксера и месете на средна скорост за 8 минути. Тестото трябва да изглежда като добре оформена топка и да е леко лепкаво. Ако е твърде лепкаво – да залепва по дъното на купата – добавете още 2 супени лъжици брашно. Ако нямате миксер, може да използвате ръцете си, за да омесите тестото за 8-10 минути върху добре набрашнена повърхност. 

3. Прехвърлете топката тесто в добре намаслена купа, покрийте с найлоново фолио и топла кърпа. Оставете тестото да втаса за час-час и половина или докато удвои размера си. Това може да отнеме повече или по-малко време в зависимост от влажността и температурата във вашия дом.

4. След като тестото удвои размера си, прехвърлете го върху добре набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълник с размери 35х22 сантиметра. Разстелете омекналото масло върху тестото, оставяйки малко поле от отсрещната страна. 

5. В малка купа смесете заедно кафявата захар и канелата. Използвайте ръцете си, за да поръсите сместа върху намазаното с масло тесто, след което втрийте сместа от кафява захар в маслото.

6. Навийте плътно тестото, като започнете от късата страна и го поставете с краищата надолу, като сте се уверили, че сте ги запечатали добре. Вероятно ще трябва да отрежете около 2 сантиметра от краищата на тестото, тъй като те няма да са толкова пълни с канелена захар, колкото бихме искали. 

7. Нарежете на рулца с размер от 2 сантиметра, използвайки назъбен нож или конец за зъби. Трябва да получите 9 големи парчета. 

8. Поставете канелените рулца в намаслена тава за печене 22х22 сантиметра или кръгла форма за торта. Препоръчваме да покриете тавата с хартия за печене, в случай, че част от плънката изтече. Покрийте с найлоново фолио и топла кърпа и оставете да втаса отново за 30-45 минути.

9. Загрейте фурната на 180 градуса. Отстранете фолиото и кърпата и изпечете канелените рулца за 20-25 минути или докато станат леко златистокафяви по краищата. Трябва да не прекалявате с печенето, за да останат меки в средата. Оставете ги да се охладят за 5-10 минути преди да сложите глазурата.

10. За да направите глазурата – в купа смесете крема сиренето, маслото, пудрата захар и ваниловия екстракт. Разбийте с миксер или на ръка, докато стане гладка и пухкава смес. Разстелете върху канелените рулца и сервирайте веднага. 

Чувствайте се свободни да съхранявате вашите прясно изпечени канелени рулца на стайна температура, покрити, за 1-2 часа. След това ги прехвърлете в хладилника за до 5 дни. Просто ги затоплете преди хапване, за да станат отново меки и пухкави. 

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари