IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на ултиматум

5 юни 2012 14 10

Как да се спрем да поставяме ултиматуми и каква е тяхната алтернатива в 7 прости стъпки

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Понякога, когато дадена ситуация стигне до предела на нашето търпение или поведението на някой човек ни е дошло до гуша, сме силно изкушени да поставим ултиматум: „Или това нещо, или аз – избирай!", който, макар че се приема за най-крайната и съответно ефективна стъпка, не винаги е добра идея. Най-често заради това, че е поставен под натиска на гнева и нерационалната мисъл и поставя черно-бяло решение, вместо да се търси някакъв компромис, приемлив за всички участници в конфликта.

Как да устоим на този много удовлетворяващ, но не особено градивен импулс, който често рикошира в лицето ни? Ето няколко идеи:

1. Първо се успокойте

Не можете да постигнете нищо, когато сте завладяния от ярост или самосъжаление. В такъв момент сте мотивирани за действие от емоции, които не работят във вашия най-добър интерес и винаги е най-добре да премислите решението си за поставяне на ултиматум.

Прибързаните репресивни мерки много често водят до разкаяние в работата/ връзката/ приятелствата/ преследването на дългогодишни цели и то, защото гордостта ви диктува поведението на момента.

2. Запитайте се защо се чувствате толкова зле, че да не виждате друга алтернатива, освен да се правят окончателни и категорични избори

Много е важно да помислите дали няма приемливи алтернативи, които да заменят ултиматума. Не позволявайте на моментните си чувства да оставят белег върху целия ви останал живот/ кариера/ връзка/ хоби и т.н.

3. Запитайте се дали всъщност не търсите повод завземете властта и контрола в дадената ситуация.

Понякога се чувстваме просто участници в нещата, които ни се случват, а всеки иска да държи юздите на собствената си съдба. Дали прибягвайки към такива крути мерки, към които спада и ултиматумът, всъщност не се опитваме да узурпираме властта, влияейки над най-важното решение?

4. Разсъдете трезво и планирайте

В политиката и бизнеса ултиматумите не се раздават лекомислено, но когато се прилагат, то е след много внимателен анализ на ситуацията и най-вече на последствията. И вие трябва да направите същото: след като прецените алтернативите, дайте си ясна представа и за възможните изходи след поставяне на ултиматум. Имайте предвид, че за да сте коректен към себе си и всички замесени, е редно да доведете нещата докрай – веднъж обявен, ултиматумът трябва да се приложи. Бъдете сигурни, че можете да живеете с последствията при нежелан резултат и най-вече дали си заслужава.

5.Обадете се на приятел

Свържете се с доверен приятел, роднина, колега и му изложете случая подробно. Той може да е само трета, неутрална страна в конфликта. Кажете каквото имате да казвате и след това внимателно изслушайте и най-вече чуйте тяхното мнение! Вземете предвид ако ви посъветват, че постъпвате неразумно и прибързано, но ако подкрепят решението ви, това много би ви помогнало да планирате следващите си действия.

6. Потренирайте

Излезте на разходка, на джогинг или въобще направете нещо физическо, за да се поуморите и презаредите с енергия. След това размислете отново дали ултиматумът си струва. Веднъж освежен от чистия въздух, е по-вероятно мозъкът ви да разсъждава по-ясно.

7. Напишете ултиматума на лист хартия и го пъхнете под възглавницата си, докато спите

На сутринта го прочете отново. Все още ли ви звучи добре или започвате да намирате идеята за малко прекалена? Всяко съмнение трябва да бъде взето предвид и добре обмислено. Самото изписване и по-късно изчитането на намеренията ви, могат да подействат отрезвяващо и да ви помогнат да прозрете къде са пукнатините в идеята.

Тъй или иначе винаги разговорът и обсъждането са по-добрата стратегия.

КоментариКоментари