Мечтаем си за екскурзия до Италия – за забележителностите, за вкусната храна, за красивите изгреви и залези.
Разбира се, ако все още се намираме в града и почивката ни не е тази седмица, следваме друг подход.
Когато ние не отиваме в Италия, Италия идва при нас и с какво по-добро от една паста?
Днес ще ви представим бърза, много вкусна и лесна рецепта за паста със сметана и сос от песто, която бързо ще засити глада и сетивата ни.
Ще ви бъдат необходими:
¾ чаена чаша свежи листа от босилек
½ чаена чаша настърган пармезан
3 супени лъжици кедрови ядки
2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
1/3 чаена чаша студено пресован зехтин
½ чаена чаша сметана
2 с. л. масло
¼ чаша настърган пармезан (допълнително)
Половин пакет паста
2 цели домата
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре свежите листа от босилек. Поставете ги в блендер. Настържете пармезана или ако имате готов, добавете и него в блендера.
Към босилека и пармезана трябва да сложите кедровите ядки.
Обелете скилидките чесън и тях сложете при останалите съставки. Поръсете със сол и черен пипер на вкус и започнете да пасирате.
По време на пасирането добавяйте зехтина на тънка струя.
Готови сте с пестото.
Поставете пастата да се вари в предварително подсолена вода. През това време се заемете с приготвянето на сметановия сос с песто. За него загрейте малка тенджерка и добавете маслото да се разтопи.
Прибавете сметаната и пестото, след което разбъркайте добре.
Изсипете допълнителното количество пармезан и оставете на котлона, докато не получите хомогенна смес.
Изсипете вече готовата паста в чинията, в която ще сервирате и плътно полейте със соса от сметана и песто.
Нарежете двата домата на ситни кубчета и добавете и тях към пастата. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки равномерно.
Сервирайте, докато ястието е още топло.