IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес на работа - как да издържите до края на деня?

29 август 2018 10 40

Ето как бързо да се върнете към задълженията си

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Независимо от това дали обичаме работата си или не, всеки един от нас поне един път в живота си се сблъсквал със стресови ситуации в офиса. Прекалено големи очаквания от шефовете, проблем с колегите, крайни срокове, които не може да изпълните навреме. Ако усещате, че лицето ви пламва, изпитвате главоболие и ви се струва, че всичко около вас се върти, се вземете в ръце. Независимо колко трудно e да се овладеете в такъв момент, трябва да се успокоите и продължите с рутинните си задачи. 

Следващият път, когато попаднете в стресова ситуация, пребройте до 10 и си припомните тези съвети. 

Кратка разходка

По време на стрес хормонът кортизол се покачва. Може да почувствате, че нямате достатъчно въздух и се изпотявате. Смяната на пространството помага на тялото да се справи с напрежението по-лесно. Човек започва да диша по-нормално излизайки за малко навън и благодарение на чистия въздух, както и движението при разходката, се успокоява. 

Разговор с близък човек

След като се върнете на работното място, може да опитате да поговорите с някой близък, колега или приятел. Това не означава да се нервирате отново, а да се освободите от всичко онова, което се е натрупало като негативна емоция с някой, който ще ви изслуша и няма да ви съди. 

Правилно дишане

Ако не можете да излезете от офиса за малко, за да се разсеете, започнете дихателни упражнения. Вдишвайте и издишвайте бавно в продължение на няколко минути. Може да си пуснете релаксираща музика на слушалките. 

Прием на подходяща храна

Всеки има лоши дни. Много хора изпитват тежест или болка в стомаха от напрежение, породено от някакъв спор или дълга работна среща. В този момент организмът се нуждае от питателна храна, която да го подсили. Не бързайте да си взимете пица или някой сандвич, който да изядете на крак. Потърсете плодове или в краен случай си купете шоколад, с който ще увеличите количеството на серотонина в тялото – хормонът на щастието.

Повече течности

Човек не осъзнава какво върши, когато е ядосан. Заради стресовата ситуация няма да ви се яде, нито пие. Но липсата на вода в организма води до главоболие и повишава чувството на умора. Пийте достатъчно течности, за да не се дехидратирате. 

Колкото и лош да е денят ви, дайте си почивка и мислете положително за следващия. Не задълбавайте в излишни емоции, които само ще ви напрегнат. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари