IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъдиха турски учен заради проучване

8 октомври 2019 15 00

Бюлент Шък установил връзка между замърсяване в Турция и ракови заболявания

Снимка: iStock

На 26 септември Бюлент Шък чува присъдата си да остане 15 месеца зад решетките. Той е инженер в областта на хранителните технологии и активист, борещ се за човешките права. Работил е като заместник-директор на изследователски център по безопасност на храните в университета „Акдениз“.

Заедно с екипа си, Шък се занимава близо 5 години с проучване, поръчано от Министерството на здравеопазването, което цели да покаже дали има връзка между замърсяването и раковите заболявания. Местата, които са били изследвани, са почва, вода и храна, а областта – западна Турция.

замърсяване

Резултатите показали, че такава връзка всъщност има, като екипът е открил високи нива на пестициди, тежки метали и полициклични ароматни въглеводороди, съдържащи се в няколко хранителни и водни проби. Те са добити от различни райони на Западна Турция, а в някои от тях дори било открито, че водата е негодна за пиене заради съдържанието на олово, алуминий, хром и арсен.

През 2015 година проучването е било завършено, а Шък казва, че е посъветвал правителството да вземе незабавни мерки. След като 3 години неговите молби не били удовлетворени, той признава, че е публикувал изследването в истанбулския вестник Cumhuriyet. Там работи братът на обвинения, който се занимава с разследваща журналистика и е пряка опозиция на правителството в страната. Той също е попадал в затвора заради своите статии, като в момента дори не работи по специалността си.

замърсяване

„Това, което е невероятно е, че Министерството на здравеопазването не отрича твърденията на Шък“, казва Милена Баям, която е старши партньор за Турция в организацията Амнести Интернешънъл. Тя се грижи за защита на човешките права със седалище в Лондон. Баям добавя, че правителството само заявява, че информацията е конфиденциална, което може да означава, че има реална опасност за здравето на хората.

Според турския закон, Шък можеше да избегне затвора, само ако се разкае за твърденията си, но ученият отказал. „Криенето на информация от проучването ни ограничава в намирането на решение на проблема“, казва обвиненият чрез своя адвокат пред Science. „В статиите си се опитвам да информирам обществото за здравното проучване, което беше пазено в тайна. Опитвам се и да накарам отговорните органи да вземат мерки“, допълва Шък.

Това не е единствената атака срещу учения. През 2016 година той е уволнен от университета след като подписва петиция, която призовава за примирие между кюрдите и правителството в Турция.

замърсяване

Съдът, постановил присъдата от 15 месеца в затвора, обяснява решението си с това, че Шък е разкрил класифицирана информация.

В помощ на природата: Билет срещу пластмаса

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари