IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижите за цветята си в студа?

11 ноември 2019 08 30

Ето 5 грешки, които да избягвате

Istockphoto

Есента е вече при нас. Въпреки слънчевите лъчи, които ни радват тези дни, времето навън е по-хладно и на много от нас вече ни се наложи да пуснем отоплението у дома. А с него идва и въпросът как да се погрижим за стайните растения до края на този сезон.

По-хладното време, по-късите дни и мрачни дни, понижената влажност в помещенията и затоплянето им, са нещата, които могат да се отразят отрицателно на любимите ви цветя в хола или кухнята, ако не вземете навреме мерки.

Ако саксиите ви са започнали да се напукват или се чупят с времето, подменете ги, но иначе, в момента не бива да разсаждате растенията. Изчакайте до пролетта, когато всички цветя започват „нов живот“.

Ето какви грешки не бива да допускате в отглеждането на растенията през студените месеци, ако не искате да ги съсипете:

стайни растения

IStockphoto

1. Не ги дръжте на едно и също място

Помислете за това, че денят става по-кратък. В тази връзка, количеството светлина, която влиза в дома ви, ще се промени. Ако през лятото сте ползвали повече щорите заради жаркото слънце, сега е време да ги вдигнете малко или да сложите по-тънки завеси. Също така, помислете къде да преместите саксиите, за да достига повече светлина. И нещо много важно – ако имате растения на терасата, приберете ги в хола или някое друго помещение, за да не измръзнат.

2. Не изсушавайте въздуха

Много хора забравят да поддържат нормална влажност в помещенията. Първо, за тях чисто физически е по-добре да държат някакъв съд с вода в отделните стаи. Така дори и да ползват парно, климатик или някакъв друг отоплителен уред, въздухът в отделните помещения няма да става сух.

Също така, може да групирате няколко растения на определено място и да поставите сушилника с дрехи срещу тях. Когато са заедно, те ще „дръпнат по-бързо влагата“, но след това не забравяйте да включите овлажнителя, който ползвате или да поставите чаша/купичка с вода в стаята.

3. Не допускайте растенията да прашасат

Всички знаем колко натоварено ни е ежедневието и нямаме време да си изчистим дома. Може би някои гледат да избършат набързо праха от полиците, но пропускат да се погрижат и за този върху листата на растенията. А това е важно за техния растеж през есента, защото по-лесно ще усвояват влагата и малкото светлина, която достига до тях.

Също така, ако искате да насърчите растежа на стайните си цветя, почистете ги от сухи листа и цветове и ги орежете леко.

4. Не ги вкоренявайте/разсаждайте

Както казахме, есента и зимата не е най-подходящото време за това. Няма лошо да сложите един стрък от любимото си растение в топчета за декорация, които се заливат с вода и набъбват. Но това може да ви помогне единствено за декорацията на дома. Причината е, че през този сезон много растения „имат зимен сън“ и не бива да се разсаждат. Така само може да съсипете цветето, вместо да се сдобиете с още едно.

Ако някой ви помоли да му дадете коренче от растението, прочетете повече информация за това дали може да се сади по това време на годината.

5. Не спазвайте летния график за поливане

По време на горещините ние пием много вода и ни е адски некомфортно. Подобно нещо се случва и с растенията, които имат нужда от повече влага. Но след като лятото приключи и вече е доста по-студено, трябва да промените графика на поливане. Докато в жегата сте сипвали повече вода, за да не изсъхне пръстта в саксиите, сега тя не бива да загнива и мухлясва от прекалено много течност.

За да разберете кога едно растение има нужда от вода, направете един прост тест. Бръкнете с пръст в саксията и усетете почвата, ако тя е влажна, то не бива да поливате. Ако е суха на няколко милиметра навътре, то вече трябва да използвате лейката по предназначение.

Има растения, които „зимуват“ и листата им изсъхват, за да се развият отново през пролетта. Ако някое от растенията ви е сухо, не го изхвърляйте, а се поинтересувайте дали „спи“ през зимата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари