IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В борбата с рака: Маратонец бяга в 196 страни

12 ноември 2019 14 50

Ник Бътър е събрал близо 83 хиляди долара

Снимка: Instagram

Сигурно се гордеете със себе си, когато успеете да пробягате голямо разстояние без да се задъхате или изморите. Какво ще кажете обаче за тичане из целия свят? Ник Бътър е направил точно това и се превърна в първия човек, който бяга в маратоните на 196 различни страни.

Бътър е на 30 години и приключи предизвикателството си в Гърция на 10 ноември. Маратонецът бяга с благотворителна цел, опитвайки да събере средства за борба срещу рака на простата. Досега той е спечелил близо 83 хиляди паунда, които ще отидат в организацията „Prostate Cancer UK“.

Любовта на Ник към бягането започва още когато той е на 11 години. Тогава пробягва първия си маратон в родния си град Дорсет, южна Англия. Бътър е работил като банкер като през свободното си време се включвал към състезанията за дълго бягане. След няколко години обаче решил да се превърне в професионален маратонец и напуснал работа.

Идеята му за бягането през 196 страни идва, когато се среща с Кевин Уебър, който страдал от рак на простатата. Двамата се виждат в пустинята Сахара и Уебър успява да докосне Бътър. Маратонецът решава да започне кампания за набиране на средства срещу болестта и се зарекъл да стане първият човек, бягал в 196 страни по света.

„Трябва да цениш времето си. Не можеш да си мислиш, че ще се пенсионираш и просто ще си живееш живота. Трябва да направиш това, което искаш и то сега“, казва Бътър пред CNN. 

Маратонецът е трябвало да си извади 10 паспорта, за да може да пребивава в някои от страните. Понякога дори се е връщал за 24 часа до родната Великобритания, само за да си вземе нова виза. Приключението си Бътър споделя и в Инстаграм, като не крие, че е преминал и през различни трудности.

Спортът на мъжете: Тичане и вдигане на тежести

„Бях ухапан от куче. Обраха ме. Заплашиха ме с нож. Бях вкаран в затвора“, казва той, но все пак решава да запази само добрите си спомени. „Бях с хиляди хора в Ел Салвадор. Бягал съм и около изригващи вулкани“, допълва той. 

Кевин Уебър е бягал заедно с Бътър в последното му състезание в Гърция и двамата преминават финалната линия заедно. Ник пробягва общо 592 маратона, но това не му пречи да мисли за следващото си състезание.

Хубаво ли е да се държите за бягащата пътека при употребата ѝ?

„Ще си почина малко, но, честно казано, нямам търпение да бягам отново“, казва той пред CNN. Всичките средства от пробяганите километри ще бъдат дарени на фондация, бореща се срещу рака на простатата. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари