IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уикенд дестинация: Момчиловата крепост

16 ноември 2019 13 00

Ако пътувате из Родопите

Уикенд дестинация: Момчиловата крепост

Въпреки лошото време навън, човек не може да стои само вкъщи. Трябва разнообразие, особено през уикенда, когато е време за почивка. Ако скоро планирате да пътувате из Родопите, то задължително трябва да се отбиете до Момчиловата крепост.

Историческата забележителност, която някога е служила за укрепление, се намира на 1215 метра надморска височина. Разположена е край село Градът. Тя е на 17 км източно от Смолян (на 40 минути от самия град) и на 110 км от Пловдив.

До подножието на крепостта се стига по тесен асфалтов път. В неговия край има паркинг където да оставите автомобила си. Оттам започва сравнително лека пътека с маркировка, която е подходяща и за деца.

Преди да тръгнете надолу, ще трябва да минете през посетителския център, където да заплатите входна такса от 3 лв. Там ще се запознаете и с историята на мястото, за което се носят легенди. Смята се, че там е построено укрепление през VI век, по времето на император Юстиниан І. Тогава е служило за предпазване от варварските нашествия, идващи от север, но бързо бива опожарено. Възстановено е едва през XI век и бива запазено до нашествието на османските турци през втората половина на XIV век.

Момчилова крепост

Източник: Община Смолян

Името на крепостта не е случайно. То разказва за Момчил юнак, който притежавал невиждана сила. Той участва в превземането на Комотини и Грацианопол през 1344 г., заедно с войските на император Йоан Кантакузин. Именно той му дава титлата севастократор. По този начин Момчил става първият независим родопски владетел.

Уикенд дестинация: „Очите на Бога“

Една от легендите за крепостта разказва, че преди тя да падне под турско владение, хората са успели да изнесат от нея доста злато, което скрили в пещера в околностите.

Момчилова крепост

Вървейки по маршрута, стигащ до върха, където е входът на крепостта, има множество места за отдих. Със сигурност ще се спирате поне няколко пъти, за да уловите с фотоапарата си красотата на Родопа планина.

Момчилова крепост

При по-хубаво време, от най-високата точка на Момчиловата крепост, се виждат връх Голям Перелик, кулата „Снежанка“ (Пампорово), Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, както и връх Свобода (1943 м).

На самия връх е открито тракийското скално светилище, което представлява скална площадка, в която има четири отвора. Смята се, че керамичните фрагменти датират от Късния енеолит (края на V хил.пр.Хр.). Там има и средновековен параклис, от който е запазена малка част.

Момчилова крепост

Панорамната 36-градусова гледка от Момчиловата крепост по залез слънце ще ви остави без дъх. За да я наблюдавате обаче, не забравяйте да се облечете с по-дебели дрехи, защото в планината по това време на годината е доста студено.

Уикенд дестинация: Екопътека Искър – Панега

Повече за Момчиловата крепост може да научите от местните екскурзоводи, както и от редовната експозиция на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Но за него и още забележителности в района ще ви разкажем допълнително!

Момчилова крепост

Снимки: Доротея Попова

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари