IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Повече любов – по-добро психично здраве

30 ноември 2019 18 00

Чувството допринася за благополучието

Istockphoto

Какво точно означава „да бъдеш обичан“? Свързано ли е с онова пърхане на пеперуди в стомаха, за което сме гледали по филмите или има много по-дълбок смисъл? Според проучване на учени от Пенсилванския университет, това чувство спомага за по-доброто психично здраве на хората.

Изследването разглежда ежедневните преживявания на група от хора, по-подробно моментите, когато са били щастливи и обичани. Те трябвало да посочат и дали си имат някого, който ги обича.

„Да чувстваш, че си обичан всеки ден е доста по-различно от романтичната любов“, обяснява д-р Зита Оравец, доцент в Пенсилванския университет. По думите ѝ, такива моменти допринасят за цялостното благополучие.

„Ако говорите със съсед и той изрази своята загриженост към вас, това също е един вид обич, но от друг характер, което ще допринесе за вашето психично здраве“, казва още тя.

двойка, любов

IStockphoto

Какво откриват изследователите?

Те проверяват как реагира психиката на участниците, когато биват обичани под една или друга форма. Когато чувствата са по-силни, особено между партньори, тогава те са по-оптимистично настроени и щастливи.

От друга страна, когато човек е сам и не е заобиколен от обич, той е по-нервен и неконтактен. Дори и някой да прояви загриженост към него, той не е склонен да оцени това.

Ако обръщаме внимание на онези малки ежедневни моменти, може да подобрим психичното си здраве. Според изследването, човек трябва да се социализира, в противен случай изолацията му от света може да попречи на неговото благосъстояние.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари