Уикендът е време за почивка, но и два дни, в които трябва да помислите за това какво да ядете със семейството. Ако искате да направите на любимите си хора нещо вкусно и да не купувате готова храна, която им е омръзнала, изпържете кюфтета. Всички ги обичат и изчезват за секунди.
Днешната ни рецепта, предоставена от готвача Иван Савов не е за типичните кюфтенца. В продуктите присъства и боб. Хубаво ли е това съчетание, идващо от Северозапада, проверете сами и дегустирайте!
Необходими продукти:
– 500 г кайма; – 400 г боб; – 1 яйце; – 2 глави лук; – 2 – 3 скилидки чесън; – 2 с. л. брашно; – 1 морков; – босилек – джоджен – червен и черен пипер, както и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Взимате лука, почиствате го добре и го нарязвате на ситно. След това слагате каймата в подходящ съд и го прибавяте към нея заедно с яйцето.
Оставяте настрани каймата за около 30 минути, след което оформяте не много големи топчета, леко ги сплесквате с ръце и ги пържете в предварително загорещено олио.
Pixabay
Предварително накиснатият боб се сварява. След като е готов, се прави запръжка – с нарязания на ситно лук, морковите, червения пипер, чесъна и брашното. Прибавяте я към боба, за да се сгъсти и бъркате.
Накрая сервирате боба с кюфтенцата. По желание, може да ги сложите вътре в него или отделно.