Онези от вас, които обичат да похапват зеленчуци, сигурно харесват и манджите с тях. Яхнията е едно от традиционните ястия, които присъстват в различни варианти на масата ни през седмицата. Хем е вкусно, хем икономично.
Днешната ни рецепта е за яхния със свинско от Северозападния край, предоставена от готвача Иван Савов. В нея има малко чесън и вино, което я прави изключително ароматна и приятна за небцето на българина.
Ето какви продукти са ви необходими за нея:
– 500 г свинско; – 4 – 5 глави лук; – 3 – 4 скилидки чесън; – 1 домат; – чаша червено вино; – 1 с. л. брашно; – червен пипер, черен пипер, сол и олио на вкус.
Как да си приготвите попската яхния?
Обелете и изчистете добре лука, след което го нарежете на ситно. Той се запържва леко в олио.
Добавете парченцата свинско към лука и ги оставете да поцвърчат за малко.
Настържете домата и го оставете да се задуши със свинското и лука.
Накрая добавете смачкания чесън, виното и чаша вода.
Оставете яхнията да заври и накрая я сгъстете с малко брашно. Подправете с подправките по ваш вкус.