IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с ПМС – ръководство за мъже

12 октомври 2012 10 40

Сведете напрежението до минимум

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За съжаление, повечето от представителките на нежния пол страдат от ПМС или така наречения предменструален синдром. Наред с тях обаче и мъжете си го отнасят. В този период някои жени се превръщат в твърде емоционални същества, готови да се разплачат от най-малкото нещо или да направят скандал за нещо маловажно. Хормоните бушуват, чувствата и настроенията също.

Все пак нито на мъжете, нито на жените им е приятно всеки месец да изживяват подобен раздразнителен период. Както казахме вече, хормоните са отговорни за поведението на дамите, затова мъжете като кавалери трябва да поемат риска и да се справят със ситуацията. Ето и няколко съвета какво трябва да правите по време на ПМС на приятелката си:

1. Правете нещата, които знаете, че тя иска

Изгледайте сгушени романтичния филм, за който тя ви говори повече от две седмици. Излезте на вечеря в любимия ѝ ресторант, отваряйте ѝ вратите и се дръжте мило. Облечете ризата, която знаете, че тя много харесва и похвалете готварските ѝ способности. Все пак гледайте да не преигравате и да не изглежда прекалено изкуствено.

2. Купете ѝ шоколад

Всички жени обичат да си похапват шоколад, особено, когато са тъжни или имат лош ден, затова я изненадайте и ѝ купете нейния любим. Изследвания показват, че шоколадът  потиска симптомите на главоболие и мигрена.

3. Покажи съчувствие

Достатъчно е само да сте около жената, за да може тя да усети, че има вашата подкрепа. Обикновено жената иска да се увери, че просто има обратна връзка и че някой вижда колко ѝ е тежко. Изслушвайте я и се съгласявайте с нея, като използвате мили обръщения.

4. Бъдете търпеливи

ПМС продължава средно около шест дни, затова просто се заредете с търпение, докато нужното време отмине. Още повече, когато показвате на вашата приятелка изключително добро и мило отношение, това е повод тя да ви възнагради със същото.

5. Отменете я в някои задължения

Ако жената иска да ѝ помогнете с вечерята, направете го. Дори, ако знаете как се готви ястието, отменете я изцяло. Отидете до магазина, ако се налага да се купи нещо или измийте чиниите.

Избягвайте:

1. Не обвинявайте жената, че се държи по този начин. На нея също не ѝ харесва и не иска да е така. Единственото нещо, което ще постигнете с обвиненията, е да превърнете милото страдащо същество в ядосано кълбо от нерви.

2. Не ѝ натяквайте физическите недостатъци – обикновено жените ядат повече по време на ПМС, следователно един-два килограма отгоре са нещо обяснимо. След това всичко, включително и теглото се нормализира. Друг признак при някои жени е появата на пъпки – за тях също е забранено да говорите.

3. Не спорете с жената. Така тя ще стане само по-раздразнителна. Приключете дискусията и я оставете за след няколко дни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Мммм ( преди 11 години )
А за тези с дупка между краката предлагам статия "Как да се справите с управлението на МПС - ръководство за жени".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Blue ( преди 11 години )
С другото мога да кажа, че съм съгласна. Но откъде го извадихте този ПМС 6 дни? Че то самата менструация не трае 6 дни (поне не при всички).Мога да ви кажа, тежката част е менструацията, която трае 4-5 дни (а някои като мен са щастливки и им трае точно 3 дни, а в по-лошия случай - 4). Евентуално, ден-два преди да дойде ти е тежко на корема (това е и ПМС, или Пред Менструален Синдром - в превод, "злето" преди менструацията). Оставам с впечатлението, че човекът, който е писал статията, не знае за какво точно говори и просто е чувал за "страшното време от месеца", наречено ПМС...но какво е това, защо става така...няма си и идея. :)Съветите в статията са за т.н. месечен период/менструация (да не използвам и по-плашещи изрази) и, евентуално, за ден-два преди тази менструация, когато жената започва да се чувства зле и да и е тежко на корема. Съответно, това, че се чувстваме зле, не идва чисто и просто от хормоните, а от болките в корема и загубата на кръв (да, нали, по-страшно звучи). За това трябва и да се яде шоколад, защото той вдига кръвното, вкарва захар и подсилва организма. Когато кръводариш или ти вземат кръв за изследване - също се препоръчва да ядеш шоколад след това, пак по тази причина. А относно лошото настроение, също не е чисто и просто хормони. И един мъж да губи кръв 4-5 дни и да има болки през това време (в корема или другаде), и на него ще му е зле и ще е в лошо настроение. Да, на някои жени не им личи много в настроението, по-скоро са отпаднали...но бъдете сигурни, че и на тях им е тежко. Така че - не, господа, не е чисто и просто хормони. :)А, между другото, мъжете стават много по-големи бебета и мрънкала когато нещо не им е наред, дори и да е лека настинка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
galina_texas@yahoo.c ( преди 11 години )
До К:ha ha selianka,haide vzemi da pro4etesh malko a?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
К ( преди 11 години )
Аз пък като жена мога да ви кажа - ПМС не съществува. Да, цикълът протича болезнено. Но да се влияеш от проблема си и да си го изкарваш на близкия човек = тип характер. Просто има жени, които са меко казано отвратителни, когато са болни, на диета, отказват лош навик, не им се обръща внимание, работят, нещо ги боли. С една дума - когато нещо не им изнася. Цикълът и хормоните нямат нищо общо. Това са неприятни и егоистични хора без самоконтрол. И мъже да бяха, нямаше да е по-различно. Така че ПМС е оправдание, ако приятелката ви се държи гадно и се оправдва с него - лъже... Бягайте далече от такива "жени"
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
M ( преди 11 години )
А ти какво предлагаш - да я заключиш в мазето, докато тя започне да се държи както ти искаш?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Най безполезните съвети... демек да правим каквото иска тя да не я ядосаме... това не е спаравяне с проблема драги "журналисти".Това са пълни глупости, ама найстина пълни глупости нищо повече.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар